Fotograf: Mats Bäcker

Marsha Songcome: ”Att våga följa mina drömmar är ett av de absolut bästa besluten jag någonsin tagit”

KULTs Christine Gandal samtalar med musikalartisten Marsha Songcome, som är aktuell i rollen som Satine i höstens kommande uppsättning av Moulin Rouge! The Musical på China Teatern i Stockholm.

Du har varit i London ett tag och spelat olika roller på West End, hur känns det att komma tillbaka till Sverige och spela i nya pjäsen Moulin Rouge

– Det har varit så kul att spela på olika ställen i världen men jag älskar att vara i Sverige. Jag älskar att sjunga och spela på svenska och att få jobba med mina svenska kollegor. Efter att jag flyttade tillbaka till Sverige insåg jag verkligen vilken talang det finns här hos de svenska skådespelarna.

Du spelar ju en av huvudrollerna, Satine, vem är hon? Kan du berätta mer om hur du tolkar henne som karaktär?

– Hon är ju den här coola, snygga nattklubbsikonen som alla älskar och avgudar. Allt handlar om glitter, pengar och glamour. Det fina med Satine är att trots allt detta så är hon så jordnära och empatisk. Hon bryr sig så mycket och hon vill verkligen skydda Christian och deras kärlek med allt hon har. Det kommer att bli kul att få gestalta Nicole Kidman som spelade originalrollen. Hon är verkligen en idol, både framför och bakom kameran. Jag hoppas att jag kan göra rollen rättvisa och samtidigt kunna ge lite andra nyanser än som synts innan.

Känner du igen dig mycket i Satine?

– Oj, jag kanske inte direkt känner igen mig i att vara en nattklubbsstjärna, men kanske i det sättet hur hon uttrycker kärlek. Jag känner verkligen att jag kan relatera till känslan när man känner en så stark kärlek som Satine och Christian gör. Du vet när det är något man verkligen bryr sig om.

Vilken är din favoritlåt från musikalen?

– Det är en väldigt svår fråga att svara på. Det finns ju så många bra låtar och mashups med i musikalen. Och så olika typer av låtar dessutom. Men min absoluta favorit är nog Come What May. Det är en låt som Satine och Christian sjunger för att uttrycka sin kärlek till varandra. Jag kommer ihåg när jag, i trettonårsåldern, hörde den för första gången via vår tjocka tv-apparat och jag tänkte bara wow. Låten och uppträdandet var perfekt i mina ögon. Det är verkligen en så mäktig låt. Jag lyssnade på den nyligen igen och jag fick gåshud.  

Men låtarna är alltså inte översatta?

– Låttexterna är så ikoniska att de nästan måste vara kvar på engelska. De flesta låtarna är ju inte skrivna specifikt för musikalen. 

Vad tycker du om din cast?

– I Sverige känner många i vår bransch till varandra. Jag träffade dock min motspelare som spelar Christian, Andreas Wijk, på slutaudition som vi avslutade tillsammans. Jag kände redan då att vi hade en connection och bra kemi på scen. Idag har han redan blivit en riktigt god vän till mig. En annan person jag är taggad på att få jobba med är Fred Johansson. Det är verkligen någon jag respekterar och ser upp till. Han var som en slags mentor för mig i början när jag spelade i Aladdin första gången.

Marsha börjar skratta lite när hon kommer att tänka på en rolig historia.

– I starten av Aladdin-produktionen så skulle alla som var med sitta i en ring och presentera sig framför varandra. När jag skulle presentera mig framför casten så sa jag att jag var från Sverige. Då utbrast  någon “Then you must know Fred!” Jag var så nervös, han var ju där och allt, så jag råkade säga att “ Yes he is my biggest fan” istället för tvärtom. 

Fotograf: Mats Bäcker

Vilken har varit din mest utmanande roll hittills?

– Det var nog när jag var stand-by för de tre kvinnliga huvudrollerna i Hamilton-musikalen. Det var ju svårt att ha koll på texterna och sånginsatserna för rätt person vid rätt tillfälle. Men det var samtidigt så kul. Det är alltid roligt med utmaningar och att tvingas vara på tårna hela tiden. I början tänker man “Kan man klara det här?” ”Kan jag lösa det?” Men man hittar på något sätt en slags kraft inom sig och så fixar man det! 

Marsha fortsätter att berätta om sin upplevelse med Hamilton och hur det är att höra till en minoritet bland mestadels vita skådespelare.

– Det som var så intressant och kul var att det var vita karaktärer som spelades av olika people of color. Minoriteterna var i Hamilton en majoritet. Det kändes så fint med en sån samhörighet. Vi har alla varit med om liknande upplevelser i livet som inte icke-people of color riktigt kan förstå, och därför kom vi så nära varandra. Att jag fick just denna roll som spelades av Nicole Kidman fick mig att bli stolt över att vara vem jag är idag. Är så glad att få spela henne. Jag blir så ödmjuk på ett sätt. 

Vilken karaktär har varit roligast att spela? Och finns det någon drömroll för dig?

– Jag har fått äran att spela många av mina drömroller, men att spela Satine är en väldigt stor dröm jag haft redan sedan jag var tretton. Jag nyper mig fortfarande i armen. Utöver det så var Esmeralda från Ringaren av Notre Dame en väldigt fin roll att spela. Det är så kul när man spelar något där det finns lite smärta och drama och inte allt bara är glatt och så. 

Hur kommer det sig att du började med teater? 

– Musik och teater har alltid funnits med, redan sedan barnsben. Jag trodde inte någonsin jag kunde försörja mig på detta men sång och musik har alltid funnits med mig. Jag ville i och för sig bli läkare ett tag men sedan fick jag ett sug efter musiken och bestämde mig för att prova lite. Att våga följa mina drömmar är ett av de absolut bästa besluten jag någonsin tagit.  

Hur är det att jobba med detta då?

– Det är en tuff bransch. Man kan jobba för något hur länge som helst och sen kan allt ändras i sista sekund. Man vet ingenting i förväg utan man kan bara göra sitt bästa. Men man måste även ha tur. Att det, på audition, sitter någon i juryn som tror på dig och på att du är bäst lämpad för jobbet. Det handlar om väldigt mycket mer än talang.  

Varför ska man komma och kolla på Moulin Rouge?

– För att det här kommer vara den största satsningen China Teatern någonsin har gjort. De har renoverat byggnaden och skräddarsytt massor av nya kostymer. Men framförallt så ska man gå på grund av musiken. Låtar man har hört och känner igen har nu fått en annan innebörd. Gillar man musik så älskar man Moulin Rouge. Det finns verkligen något för alla. Man kan säkert även relatera väldigt mycket till den gränslösa kärleken mellan Satine och Christian. Moulin Rouge! The Musical kommer bli som en stor smällkaramell. 

Moulin Rouge! The Musical har premiär den 14:e september på China Teatern och spelas under hösten 2023.