fbpx
Foton: Johanna Pettersson

Felicia Takman om att bli realist, den nya singeln och HLR-hångel

Ett nytt namn på den svenska popscenen presenterade sig med dunder och brak under sommarens senare dagar: 23-åriga Felicia Takman från Stockholm. I början av året blev hon signad av Universal Music Sweden, ett av Sveriges största musikbolag, och har hittills hunnit släppt två singlar, Ditt problem och Du vann. Idag släpper hon den tredje singeln Dunka dumma hjärta dunka från en EP som kommer senare i höst. 

Vi trotsar ett Södermalm med moln som hänger lågt i luften för att ta en kaffe på Nytorget, och sätter oss utomhus i vetskap om att regnet vilken sekund som helst kommer att börja tillta – bättre än att sitta och svettas inne på ett fuktigt och högljutt café tycker vi båda.

Hej Felicia! Hur är det att vara officiellt 45 dagar in på sin artistkarriär?
– Oj jäklar! Men det är kul att vara igång. Det känns som att det har gått fort, men allt känns skitpepp, och jag är bara taggad på vad som ska komma.

Är det nu, två veckor innan en singelrelease, du känner att det har varit som mest att göra under dagarna, eller var det mest innan ditt första släpp?
– Ja men, jag har ju suttit i studion, skrivit och jobbat typ hela våren, så det har ju varit mycket jobb hela tiden. Men nu är det även någon intervju, någon fotografering, det är mycket sånt som tar tid och fokus, så det känns som mer för att jag hela tiden måste pussla ihop vardagen eftersom jag samtidigt försöker bli klar med musiken. Det är lite hetsigare, men det är bara kul.

Du har lagts till högt upp på många Spotifylistor och du har bland annat blivit spelad och intervjuad i P3, hur känns det?
– Ah men kul, asså verkligen. Sen tror jag inte att jag har stirrat mig blind på det i och med att man inte har någonting att jämföra med. Jag tycker främst det är kul att folk verkar uppskatta det, och att det är skönt att folk i ens närhet vet vad man håller på med nu för tiden.

Felicia berättar dock att det kändes overkligt när hon blev påad i P3 med en så stor artist som Travis Scott bara en månad efter debutsläppet, vilket hon la upp på sin Instagramstory. Jag slängde iväg ett meddelande och frågade om det var en collab i görningen, varpå svaret blev ett “det är på gång, jag känner det”. När jag frågar om artister eller låtskrivare hon gärna skulle vilja samarbeta hintar hon om att hon har några spännande samarbeten på G, men att hon inte vill avslöja dem riktigt än. I framtiden säger hon att det hade varit fett att få skriva med Jocke Berg, låtskrivare och tidigare sångare i gruppen Kent.

Låttiteln var det första vi kom fram till, och sen byggde vi runt den och försökte göra något som kändes som den titeln och som det rummet den dagen.

Din tredje singel Dunka dumma hjärta dunka släpps idag och är helt OTROLIG. Hur kom låten till?
– Tack! Det var en fredag och jag hade lyckats dubbelboka mig, så vi var fler än vanligt och bara hade en kul dag. Vi hängde, drack bubbel, öl och började skriva på den här låten. Låttiteln var det första vi kom fram till, och sen byggde vi runt den och försökte göra något som kändes som den titeln och som det rummet den dagen. Vi var bara peppiga och ville beskriva den känslan.

Tycker du att det är viktigt att ha en nära relation med dina låtskrivarkollegor, eller gillar du också att testa nya marker och skriva med helt nya låtskrivare?
– Asså verkligen både och, för jag tycker att man är på tårna när man kommer in i ett rum med någon person man inte har träffat. Då är det lite som att man känner att man behöver bevisa sig, vilket gör att det kan komma fram bra grejer. Men det är också väldigt avslappnande att få skriva med sina kompisar och bara ha kul, och det känns som att det är då låtar som Dunka kommer till.

Vad handlar Dunka dumma hjärta dunka om?
– Den handlar väl om massa saker man gör för att känna någonting, typ. När vi skriver låtar brukar vi alltid börja dagen med att fråga runt hur alla känner och mår innan vi börjar, och då var det typ jag som sa att “fan, jag känner ingenting”, allting kändes segt. Så då började vi bygga på den känslan och skriva om allt det här man gör för att få pulsen att slå lite.

Om den första singeln Ditt problem var peppig, är Dunka dumma hjärta dunka som när du hällt i dig alldeles för många Nocco på rad i kombination med ett jädra lyckorus. På den högenergiska singeln sjunger Takman bland annat om att ta SMS-lån, färga sitt hår och ta sabbatsår, allt i hopp om att ruska upp vardagen. När jag frågade om hon fallit ihop på köksgolvet i hopp om att få lite HLR-hångel, svarar hon att man gjort mycket saker för att få sitt bekräftelsebehov mättat, dock kanske inte hållit andan i flera timmar som hon sjunger i låten. Men någonting där i närheten. 

Vad inspirerar dig när du skriver musik, förutom tillvaron i studion?
– Såklart mycket ältande av sitt egna liv och saker man tänker och känner, jag skriver ner mycket när jag promenerar. Men man försöker också gräva i saker man hör på poddar, i filmer och sånt.

Dina tidigare singlar Ditt problem och Du vann är också två fantastiska låtar, på helt olika sätt. Vad känner du är den gemensamma nämnaren i din musik?
– Jag tror att det måste vara att det är en stark känsla åt något håll, och att det är väldigt textfokuserat oavsett om det är en väldigt avskalad låt eller om det är en låt som Dunka, att jag vill berätta en liten historia typ. Det är nog det som knyter samman min musik just nu. Annars är de jävligt spretiga rent soundmässigt!

Du vann handlar om två envisa själar i en relation. Hur ser du på envishet i en relation? Hjälper eller stjälper det mest? Nu blir det relationspodd här!
– Ja nu jäklar! Äh, jag är nog väldigt envis, ja. Vet inte om det alltid är till det bästa i någon relation liksom, men om man kan samsas om någonting till slut så är det ju bra hehe. Men annars kan det bli rätt jobbigt. Så oftast stjälper det. 

Vad vill du att folk ska känna när de lyssnar på din musik?
– Jag vill att de ska få mycket bilder i huvudet, kunna placera låtarna på sig själv och känna igen sig. Men jag tycker också att det är jättekul när jag har fått frågor om vissa lines som “vad fan menar du med det här?”. Det är också kul att musiken väcker frågetecken och nyfikenhet, än att allt bara är självklart. 

Har musiken alltid varit självklar för dig att jobba med när du var yngre? När tycker du att det blev tydligt att det var det här du faktiskt ville göra på heltid?
– Jag tror att det var självklart tills man blev en realist typ, när man kom upp i en ålder där alla sa till en att “det kan man ju aldrig hålla på med”. Tillsammans med ens självtvivel vågade jag inte ens drömma om det, så då började jag putta bort det. Men strax efter gymnasiet när man började landa i sig själv kände jag någonstans att det är det här eller ingenting, typ. Mycket tack vare också att man bara behöver någon som tror på en eller som får en att våga säga det högt.

Om det var någon särskild? Ja, men Felicia hintar om att vi kanske inte ska gå in djupare på svaret än så.

Vi lämnar det där! Du gick på musikskola och körinriktning på gymnasiet, hur har synen på musiken du gör idag präglats av det?
– Det är ju verkligen en lyx att kunna ta ut stämmor på vad som helst, att man har ett litet musikaliskt “övertag” när det gäller sånt och att man är trygg i det. Jag tror också att det utvecklade rösten väldigt mycket hos alla som gick där och att man fick ett breddat register, förhoppningsvis. 

Du har ju skrivit med andra artister, bland annat med Kim Cesarion på hans senaste singel Plåga mig, men vad tycker du är roligast – att skriva åt dig själv eller åt andra?
– Absolut åt sig själv som den narcissist man är, men jag tror också att jag måste koppla texten till mig själv när jag skriver åt andra, så att jag kan stå för orden jag skriver. Så jag tänker ungefär på samma sätt, oavsett om det blir till mig eller någon annan. 

Av en ren slump hade jag tänkt fråga Felicia om hur hon tycker att svensk pop står sig 2020 redan innan jag fick höra Dunka dumma hjärta dunka. I den sjunger hon “har redan ledsnat på svensk pop, innan jag ens hunnit släppa nåt”. När jag ber Felicia utveckla sina tankar svarar hon kort:
– Nej men, jag tycker väl att det är mycket som låter likadant, och att det kan vara lite tråkigt att det finns ett recept just nu som alla följer och att jag själv försöker hålla mig borta från det.

Hur ser du på streamingkulturen som råder nu? Vill man som artist främst släppa singlar eller jobba mer mot ett albumsläpp?
– Jag tror att det är jätteolika, men för mig är drömmen att släppa plattor. Det känns lagom att börja med en singel, så man förhoppningsvis får mersmak. Men jag älskar albumformatet och att ha en helhet, så det hade varit supernajs om det blev av. Sen tror jag att det är lättare att ge sig hän med att släppa singlar och att många trivs med det. Det är mer jobb med ett album I guess.

Vad är din ambition med musiken?
– Att kunna försörja sig och leva på det, och spela massa live. Corona ska bara lösa sig, sen är målet att få göra spelningar.

Så hur ser resterande hösten ut för dig?
– Just nu håller jag på med att färdigställa min EP. Och sen är det bara att gå på inför våren och skriva klart låtar och förhålla sig till om situationen börjar luckras upp. Nu är det bara låtskrivandet i fokus och jag trivs med det, men vi får se hur det blir i vår. Det hade till exempel varit jättetrevligt med en releasespelning i någon form.

På tal om releaser – du har ju en EP-release på gång! Har du någon tidsplan för den som du kan avslöja?
– Ja, skiftet oktober/november är planen. Då smäller det!

Kommer det en collab med Travis Scott då kanske?
– *skratt* Exakt, det är en av de hemliga! Så nu blir det världsturné!

Du hörde det först här! Hoppa direkt på USA och strunta i Sverige?
– Sommaren? i USA? JA!

Den tredje singeln “Dunka dumma hjärta dunka” släpps idag, 25 september.

/

Intervju: Felicia Takman