Höjdpunkter från 2021 –
Poesi & illustrationer

En klase druvor. Fritidsgårdshäng. Nya rörelsemönster. En arbetsplats av kollektiva tårar. Beach eller Bitch? 160758 kronor i csn-skuld. Cykler av samtal. Å åkerveronika.

2021 har detta och mycket mer tolkats i poesi, foto och bildkonst av oss och våra ljuvliga insändare. KULT har samlat några av höjdpunkterna från all den dikt- och bildkonst som året har erbjudit. En exposé av härligheter från oss till er.


Illustration: Noa Persson

Från Katarina till Berlin – Noa Persson

“Någon sa en gång att det är i mellanrummen vi föds.”

Replokalen på fritidsgården. Hostel i Berlin. Munspel på roliga timmen. I serienovellen Från Katarina till Berlin skildrar Noa Persson tre platser, från tre olika stadier av livet. Läsvärda och roande ögonblicksskildringar av uppväxten.


Illustration: Hugo Hernqvist

Åkerveronika – Selma Löfman

Insändarpoeten Selma Löfman diktar om avvikelser i trädgården och kristallkronor som lipar. Hugo Hernqvist tolkar dikten i bild och litteraturredaktör Lejla Cato passar på att fråga poeten om relationen till åkerveronika, vatten och begränsande normer.


Illustration: Noa Persson

cykler – Alva Lundin, Lejla Cato, Noa Persson och Hugo Hernqvist

“ett drömskt vakuum”, skriver A.

“jag är ett hål”, svarar L.

I en ström av dikter samtalar L (Lejla Cato) och A (Alva Lundin). Parallellt för N (Noa Persson) och H (Hugo Hernqvist) en dialog i bild. Samtidigt samtalar N med L, H med A – och de alla samtalar med sig själva och varandra. I en töande värld satt i brand går cyklerna runt.


Foto: Yubo Chen

Fotoserie Us in the open – Yubo Chen

Fotografen Yubo Chen har dokumenterat dansens fortlevnad under pandemin – när scenen försvann och dansen fick flyttas till andra miljöer. I fotoserien Us in the open utforskar Chen frågor som: Hur förändras rörelsemönster när miljön ändras? Kan fotografi fånga ögonblicken från en dansares perspektiv?

I projektet har dansarna Siri Lundh, Yared T Cederlund, Camille Prieux och Julia Sikell Arnet deltagit.


Illustration: Hugo Hernqvist

Druvsöndag: del ett

Under tre söndagar muterades Diktsöndagen till en fruktigare Druvsöndag. I valfri konstform fick insändare tolka temat Druvor. Är druva inte egentligen vin vilket alla vet är bröstmjölk? Handlar druvor om att vägra deklarera? Eller avgörs allt av hur du håller druvklasen? Aya Kanbar, Sandra Mattila, Felix Hass, J.E och Ali Alonzo ger olika svar – se och läs dem i första delen.

Här finns del två och del tre att läsa.


Foto: Donna Lee

Diktsvit: En grekisk tragedi – Tara Aflaki

Insändaren Tara Aflaki diktar om Hercules i underjorden, en sol utan gud och rotlösheten som vilar i fickan. Fotografen Donna Lee har tolkat texten i bild. Resultatet av projektet är drömskt och ömt.


Illustration: Noa Persson

procedur – Aya Kanbar

“hon väcker mig från eskapismen
& ber mig ringa
eller sortera”

Ett diktjag är uttråkat. På skrivborden högar med kontrakt. Någon är bjuden till nobelfest. Poeten Aya Kanbar diktar om en arbetsplats där kollektiva tårar fälls, samarbetsövningar repeteras och konstpauser diskuteras. Noa Persson har tolkat dikterna i tre illustrationer.


Illustration: Noa Persson

Beach 2021: del tre

Våra läsare fick tolka temat BEACH 2021 i valfri konstform och det resulterade i fyra delar av strand och allt som hör den till. Som känslan DIE MOTHERFUCKER DIE MOTHERFUCKER DIE – eller i alla fall om vi frågar insändaren Clara Vida. I en textström skriver Vida fram ett tillstånd som är lång ifrån bilden av strand som oas för lättja och lugn.

Hitta del ett här, del två här och del fyra här.


Illustration: Hugo Hernqvist

Vägen ljuger aldrig – Josefine Josefsson

“jag har läst om grekiska gudar i fyra terminer
i 160758 kronor csn-skuld
kan ändå aldrig svara rätt på trivial pursuit
men akilles minns jag
men akilleshäl kan jag
min akilleshäl visst ja
du i nästan inga kläder”

Ljuvt och skört diktar Josefiné Josefsson om kärlek och rädsla i det lilla/stora livet. I bild har Hugo Hernqvist tolkat dikten.


Illustration: Dina Karsin

du & jag & company” – Dina Karsin

“små saker håller en människa sysselsatt
dagarna går, dagen blir idag
och allt kan återgå till igenkännbar rytm”

En madame i september, ponny i koppel och att hänga sig i knäna. Dina Karsin delar med text och bild tiden i små bitar.


Illustration: Ellen Algren

Fortsätt dikten: vecka två

“Tror knappast köpt
Eller jo i Sverige kan allt hända
Tänker mer på pengar än sina barn”

Utifrån dessa rader från en Flashback-tråd som skvallrar om en svensk kändis fick våra läsare bygga egen poesi. Resultatet? Tron gick på slutförsäljning. Plogbilen sköt gruspiss 01:34. Någon köpte en utsikt för att slippa sin mamma. Barn förväxlades med ica basics utbud.