fbpx
Kollage från artikeln Istället för musiknyheter: en återblick i musikens historia

Höjdpunkter från 2020 – KULTs bästa listor & tips!

Vad passar bättre när 2020 lider mot sitt slut, än en lista med alla våra bästa listor? Vi har röstat, vi har ordnat, vi har tyckt till och vi har tipsat hejvilt. Nedan kommer ett urval av våra bästa inlägg – alltifrån rena listor, till guider och tipsartiklar!


Illustration: Daria Spitza

Att bli utgiven: En guide och stöttepelare för dig med skrivardrömmar!

Har du författardrömmar men ingen aning om hur de kan förverkligas? Med den här guiden hoppas vi på KULT kunna besvara dina frågor och ingjuta hopp i en för många aspirerande författare utmattande process. Det är här är en guide för dig som inte vet i vilken ände du ska börja. Börja här!


Netflix & karantän

Desperata tider kräver desperata åtgärder, eller åtminstone några doser verklighetsflykt. I Netflix & karantän har Daria Spitza listat ett gäng filmer som är nästan lika bisarra som situationen som vi just nu befinner oss i. Vad motar bort ångest bättre än lite gammalt, hederligt Netflix & chill?


Våra bästa kärlekslåtar

På alla hjärtans dag publicerade vi en lista med våra bästa kärlekslåtar! Kärleken håller sig ju dock inte till enbart till en dag om året – därför har vi valt ut våra favoritlåtar som finns där för dig oavsett dag, oavsett om kärleken är en lycklig eller olycklig sådan. 


Istället för musiknyheter: en återblick i musikens historia

Stora delar av den musik som var och en av oss konsumerar idag, och som vi skriver om och brinner för på KULT, har sitt ursprung i svart kultur. I det här inlägget fokuserar vi på att sätta musiken i en historiskt kontext och letar oss tillbaka till dess rötter. En liten lektion i musikhistoria, helt enkelt!


Illustration: Daria Spitza

I väntan på R9 – Rihannas 30 bästa låtar

Ännu ett år utan ett nytt album från Rihanna har passerat. Fansen väntar ivrigt, och det gör vi på KULT också. I väntan på det nya albumet har vi listat Rihannas 30 bästa låtar! Take a trip down memory lane och lyssna dig igenom RiRis starkaste hits och bortglömda guldkorn.


Bild: NRK/SVT

Jag såg om Skam och har lite åsikter

Kommer ni ihåg Skam? Det är klart att ni gör. Ellen Algren såg om serien i somras och hade lite åsikter om norskorna som tog Sverige med storm. I artikeln bjuder hon på sina spaningar och listar vad som egentligen är, och inte är, realistiskt i serien.


Istället för Diktsöndag: 10 geniala texter av svarta författare

En stor del av den kultur, och däribland litteratur, vi på KULT älskar, hyllar och skriver om är skapad av svarta konstnärer. En stor del av dessa geniala författare, poeter och kreatörer får inte det utrymme som de förtjänar. I denna artikel fokuserar vi på verk av svarta författare som berört oss och som vi anser att alla borde läsa och lära sig av.


10 kvinnor som pushar hiphop- och R&B-scenen

Ett av våra första inlägg var denna artikel av Linna Fogelberg, där hon listat kvinnor som utmanar och utvecklar hiphop- och R&B-scenen. I efterhand ser vi att det är med nästintill skrämmande precision som hon lyckats pricka nästan samtliga av dem artister som under 2020 blivit enormt stora, och enormt viktiga. Läs och bevittna spåkulans kraft!


Illustration: Ellen Algren

Diktsöndag: Mobilanteckningar

Kanske ett av KULTs mest uppskattade koncept under årets (och vår livstids!) gång: mobilanteckningarna. I artikeln har vi samlat ett fantastiskt hopplock av tankar, dikter och observationer, alla förevigade i anteckningsappens trygga rum.


Klockan klämtar för oss

Profetior, domedagsberättelser och religiösa myter. Kalkylerade fakta, uträkningar och beräkningar. Sedan människans begynnelse har tanken på undergång ständigt varit närvarande, sipprat in i konsten och givit uttryck till både fascination och rädsla. Om 2020 har gjort något, så är det att väcka den tanken till liv. I listan ovan har vi samlat våra bästa låtar på temat undergång! Föga uppmuntrande, men kanske förlösande?


Ps. Du har väl inte missat våra listor med årets bästa album och årets bästa böcker?

/

Höjdpunkter från 2020 – KULTs bästa listor & tips!