Illustration av Noa Persson till Alva Lundins text Det goda självhatet

Höjdpunkter från 2020 – KULTs bästa krönikor

Nytt år, nya möjligheter – att läsa våra särskilt minnesvärda krönikor! 

2020 må gå till historien som 2000-talets hittills (låt oss hoppas för evigt) sämsta år, men låt oss för all del inte spendera denna nyårsafton uppfyllda av bitterhet! Låt oss istället minnas och vara tacksamma över vad det goda livet gett oss, som exempelvis KULTs absolut BÄSTA krönikor! Nedan har vi samlat våra favoritkrönikor från det gångna året. Dyk in och läs om hur långa män suger, att självhat är någonting eftersträvansvärt och om den döda schlagerdivan! 

Med det och andra nyårskarameller tillönskar er KULT ett riktigt gott nytt år!


Långa killar är som för utspädd saft – Stina Meyerson

Hatar du en man, men vet inte varför? Gör han ingenting irriterande nog att sätta fingret på, medan förargelsen stiger? Kan det möjligen vara så att han når till översta hyllan?

Stina Meyerson skriver i sin vilt omdiskuterade satirkrönika om hur idealet “lång kille” är förlegat och hur långa män har oproportionerligt stora kroppar i förhållande till personligheten, så att de helt enkelt blir lika mjeh som för utspädd saft.


Snälla Sarah Dawn Finer, avblocka mig på Twitter! – Samuel Bokenblom

Vem säger att en liten nystartad nättidning driven av unga vuxna inte kan åstadkomma förändring?

Redan vid ett av KULTs absolut första inlägg rördes det om rejält i grytan, på ett sätt som inte ens en nyincheckad Paradise Hotel-deltagare hade kunnat drömma om. Samuel Bokenbloms artikel Snälla Sarah Dawn Finer, avblocka mig på Twitter! resulterade, hör och häpna, i en avblockering och tweeten “Så nu är du inte längre blockad.” från fröken Dawn Finer själv!


Mittemellan-männen och kronprinsessan kravlös – Josefiné Josefsson

Det är väl ingen som har undgått den pågående debatten om kanske-männen? 

Vi vill hävda att Josefine Josefsson kom före alla dessa debattörer med vad hon kallade för “mittemellanmännen”! Männen som både vill äta kakan, men framförallt ha den kvar: kakan singellivet och ändlösa möjligheter.


Det goda självhatet – Alva Lundin

I en tid där devisen “att älska sig själv” blivit samtidens mest uttjatade klyscha vill Alva Lundin slå ett slag för motsatsen.

Vad hände med att växa och utvecklas? Vad hände med ödmjukheten och kärleken inför andra? Och vad är egentligen poängen med att sätta på sig ett raffset, smeka sina valkar och fundera på hur mycket man älskar sig själv?


Postfeminismens diskhögar – Daria Spitza

“Feminismen är död!” ropades det. Förändringen var uppnådd. Alla killar nyfrälsta och medvetna, kvinnosymbolen syntes på var och varannan tröja i valfri fast fashion-butik. Det är i detta post-feministiska landskap som Daria Spitza frågar:

Vem tar egentligen hand om postfeminismens diskhögar?


Gudfadern sa “I’m gonna make him an offer he can’t refuse” och erbjudandet var ett sicilianskt bröllopKitty Östergren

Gudfadern. Denna koloss inom filmhistorien med sinnessjuka 9,2 på IMDB är tillbed och vördad av filmkillar över hela världen.

Kitty Östergren undrar varför och kastar sig huvudstupa in i den “2 timmar och 47 minuter långa kavalkaden av kostymer, whiskey och män” för att ta reda på det. Men svaren hon hittar är inte vad hon väntar sig.


Okunskapsrevolutionen – Lejla Cato

Under slagorden “va”, “vem är det” och “jag fattar inte” marscherar okunskapsrevolutionen fram.

Lejla Cato har skrivit om dygden i att ärligt och stolt bekänna att man minsann inte har alla referenser, att man inte hört alla sommarpratare, läst alla författare eller ens hört talas om dem.


Jag och mina kristna queerkids – Elvira Rosenlund

HBTQ och religion. Som hund och katt. Eller?

Elvira Rosenlund har skrivit om hur Svenska Kyrkan arbetar med HBTQ-frågor, hur man förenar tro och queerhet, fördomsfulla ateister och hur hat inte kommer från religion, utan från rädsla.


Litteraturen är rökt – Andreas Hörmark

I denna essä tar Andreas Hörmark ett djupt andetag och djupdyker i litteraturens käraste symbol: Cigaretten.

Hur blev den anspråkslösa cigaretten ett tecken på intellektuellt djup och ett meningsfullt, konstnärligt lidande? Vad händer med litteraturen när cigaretten trängs bort från gator och uteserveringar? Kommer veganskt ingefärsgodis driva Knausgårds skrivprocess?


Mer exkluderande språk, tack! – Tobias Sundin

I KULTs troligtvis mest pretentiösa krönika hävdar Tobias Sundin att det skrivna ordet är som skarpast när bara några få förstår. Finns det något tråkigare än tvättad copy, lättförståeliga budskap och grunda referenser?

Nej! Mer om detta och en desperat kärleksförklaring till Lena Andersson återfinnes i Mer exkluderande språk, tack!


Vem dödade schlagerdivan – Linna Fogelberg

De tidigare givna Mello-regenterna kastas numera ut som två veckor gammal kaffesump, menar Linna Fogelberg och listar följande möjliga anledningar till schalgerdivans död:

  • Saab Automobile gick i konkurs
  • Lgr11 trädde i kraft
  • Riksbanken presenterade ansiktena för våra nya sedlar

Eller tycker svenska folket att de har passerat sina bäst-före-datum?


Jag kommer aldrig vara någons best man – Theo Hafström

Kille x Tjej, Tjej x Kille

Theo Hafström skriver om normerna de tankesätt vi vuxit upp med medför. Om att komma ut. Om att aldrig vara en av “boysen”. Om hur stereotyper är djävulens påfund för att få en att känna sig vilsen.


Nostalgi – ett dåligt fenomen i en dålig värld – Jesper Lundstedt

Under rådande pandemi som stavas JULLEDIGHET kan det hända att vi tar till flykten till gamla filmkärlekar!

Det har Jesper Lundstedt gjort, och menar att nostalgin är ett tveeggat svärd, som delvis erbjuder tonårens romantiserande värme, men även utmynnar i besvikelse över att inte kunna ta sig tillbaka till enklare tider.