Från vänster till höger: Ailsa Tully, Bad Nerves, GRETA, Eliën, Girl Scout, Spøgelse. Foton: Press

Här är banden du inte får missa på Viva Sounds 2022

En festival, mitt i vintern i ett snöblaskigt Göteborg? Ja, du läste rätt. Viva Sounds är Sveriges egna klubbfestival som riktar in sig mot indie och alternativ musik, och på fredagskvällen sparkas hela balunset igång. Här kommer vi att få se över 40 band spela på 10 av stadens allra viktigaste musikklubbar. Bland dessa band finner vi veteraner som Makthaverskan, The Dahmers, ef och Pink Milk. Men framför allt består spelschemat av en hel del up and coming-akter som bara väntar att få frälsa publiken med sin musik och visa vad de går för. KULT Magasin har listat sex artister som vi tycker att du ska hålla ett extra öga på under helgen.


Foto: Press

Bad Nerves

Hade det funnits en rekommenderad, hälsosam dos av rowdy brittisk indierock, hade den gränsen sedan länge varit passerad efter bara en låt med Bad Nerves. Denna kvintett från östra London är på plats på Viva Sounds av förmodligen två enkla anledningar: att fullkomligt fucka ur och att få dig att göra detsamma. Deras uptempo indierock är lika okomplicerad som den är medryckande och kommer med största sannolik få hela Musikens Hus att dofta utspilld öl, svett och endorfiner. Om stället då fortfarande står kvar när de går av scenen.

Bad Nerves spelar: Lördag 22:00 på Musikens Hus


GRETA

Tysk-danska GRETA debuterade 2020 och har sedan dess gjort ett namn för sig själv med sin retroinspirerade syntpop. Man kanske enklast kan beskriva det som 80-talet i en modern tappning. Förvänta dig en full arsenal av syntar, trummaskiner och ljudeffekter som tillsammans skapar GRETAs progressiva drömvärld.

GRETA spelar: Lördag 20:00 på Skeppet


Foto: Press

Eliën

Känner man sig istället sugen på en något mörkare variant av det sistnämnda, spelar också nederländska Eliën på… hör nu och häpna: en rullande scen som kommer färdas runt om där klubbarna huserar. Om inte detta i sig låter lockande bör Eliëns drömska och spänningsfyllda musik, där hon med sin självsäkra röst vaggar en igenom syntlandskapen, göra just det.

Eliën spelar: Fredag och lördag lite överallt : )


Spøgelse

Det börjar faktiskt bli ganska tröttsamt att jämföra all alternativ musik från Sveriges näst största stad med Broder Daniel. Hardcorebandet Spøgelse är born and raised i stadens många punksvartklubbar, som under en längre tid varit en dominerande subkultur i Götet. Med låtar som Westcoast Hardcore och Burn, Speed, Death visar Spøgelse att det varken är läge att be om tillåtelse eller ursäkt. är är det en sak som gäller: att spela snabbt som fan tills det bara inte går längre. 

Spøgelse spelar: Lördag 23:00 på Hängmattan


Girl Scout

”Det var inte meningen att vi skulle bli såhär coola. Det bara hände”. Så beskriver Stockholmsbaserade Girl Scout sig själva och det var kanske inte en slump att det blev just så. Skapar man musik som kan liknas vid en blandning av The Sounds, Marit Bergman och introt till Livet Enligt Rosa, går det inte att kalla sig någonting annat än just cool… eventuellt ascool. Med bara två singlar ute på plattformarna finns det också mycket att vänta sig från en spelning av denna coola kvartett.

Girl Scout spelar: Lördag 20:30 på Musikens Hus


Ailsa Tully

Det finns för många band och artister vi skulle vilja lyfta, men vi får nöja oss någonstans. Och vi nöjer oss mer än väl med Walesiska singer songwritern Ailsa Tully. Under hela två spelningar på festivalen kommer en hel uppsjö av komplicerade livsproblem att på ärligaste och mest avskalade sätt att omvandlas till lågmäld indiefolk. I centrum står alltid Tullys sårbara men bestämda röst. Kring denna brukar man också kunna finna hennes distinkta all female band som tillsammans lyfter sin frontperson och de vemodiga känslorna de tillsammans bearbetar.

Ailsa Tully spelar: Fredag 20:15 på 2lång samt Lördag 15:00 på Andra Långgatans Skivhandel.


Viva Sounds går av stapeln på fredag den 2 december och fortsätter in på söndagsmorgonen, med spelningar runt om Göteborgs olika musikklubbar. KULT kommer att vara på plats för att bevaka festivalen och ge er en omfattande recension av festivalens höjdpunkter. Och vem vet. Vi kanske ses i dimman och snöblasket?