Bild: Göteborg Film Festival

Vilka filmer får du inte missa på Göteborgs filmfestival?

Så äntligen inleds idag Göteborgs Filmfestival 2023! Ett stort antal svenska, nordiska och internationella titlar står vid stadens port. Du som behöver uppleva verklighet, eller fly den, har ett gyllene tillfälle framför dig att försvinna in i biosalongens upplevelse. Jag skall försöka se och skriva om så många filmer som möjligt. Besöka Roy, Capitol och Draken, men samtidigt inte under några omständigheter negligera Aftonstjärnan.

Spontant känner jag att The Whale är ett måste. Brendan Frasers återkomst till filmkonsten i Darren Aronofskys psykologiska drama behöver med all sannolikhet upplevas på biografen. Frasers karaktär, den sjukligt överviktiga engelskaläraren Charlie som vill återfå kontakten med sin dotter, är knappast den arketypiska comeback-rollen utan istället en vågad och känslig gestaltning. Youtubeklippen med titlar som Why Hollywood Won’t Cast Brendan Fraser Anymore bleknar just nu i skenet av kritikernas hyllningar, för att inte tala om all den kärlek och jubel Fraser mottagit från cineaster.

Ett för mig lika stort måste är filmen Chiara, från Italien. Margherita Mazzucco (från Min fantastiska väninna) gestaltar helgonet Klara av Assisis i dennes mirakulösa kamp för sin klosterorder i 1200-talets Umbrien. Musik, mirakel och religion utlovas i Susanna Nicchiarellis skildring med Mazzucco i centrum. Mikaël Hers skildring av vardagsdrama i 80-talets Paris utgör likaså ett måste, nej med Charlotte Gainsbourg som nyskild tonårsförälder i Passagerare i Natten lär vi knappast bli besvikna. Frankrike är, när allt kommer omkring, fortfarande det enda landet kapabla att göra en film om ingenting intressant. I den iranske filmskaparen Mani Haghighis thriller Subtraction lurar någonting oroväckande och farligt. Taraneh Alidoosti (som greps i december efter att ha protesterat mot regimen) spelar kvinnan som ser en dubbelgångare, vilket tänder ett rysande och antagligen hypnotiserande mysterium.

Som alltid rör det sig om mycket film under kort tid. Filmer från Costa Rica, Angola, Österrike, Estland, Japan, Argentina och världens allestädes platser. Flera av dessa titlar är praktiskt taget omöjliga att få tag i på egen hand. Det är först efter att vi letat bland streamingtjänsterna, de skumma och helt klart olagliga hemsidorna samt i DVD-grupper på Facebook som vi inser utbudets ramar. Den fruktansvärda sanningen att så många filmer, lika otillgängliga som nedgrävda piratskatter, fallit i glömska och i skugga av de stora produktionerna. Så passa på! Fråga chans, bjud ut en vän, köp en flaska vin och skåla för 46:e Göteborg Film Festival.

Text: Edward Langert