Foto: They Shot The Piano Piano Player

Göteborgs filmfestival 2024: They Shot The Piano Player

Den verkliga berättelsen om hyllade jazzmusikern Francisco Tenório Júnior som försvann under mystiska omständigheter skildras i fantastiska animationer. Regissörsduon Fernando Trueba och Javier Mariscal bjuder på ett färgstarkt dokudrama om musikern som gick upp i rök under bossa novans och militärdiktaturernas tid i Sydamerika.  


Jag bara älskar den här filmens upplägg. I en animerad värld återger en fiktiv musikjournalist, Jeff (Jeff Goldblum är berättarröst), en sann berättelse som fångats genom riktiga intervjuer, arkivmaterial och ideligt grävarbete. Från boksamtalet i det regniga New York, där en handfull besökare lyssnar, tas vi tillbaka till bossa novans (en musikgenre som bygger på nordamerikansk jazz blandat med rytmer från Sydamerika) glansdagar.

Pianisten och jazzvirtuosen Francisco Tenório från Rio de Janeiro är ett stort namn i bossa nova-scenen. Omtyckt och erkänd för sin musik, räknas han idag som en av de större. När han en natt 1976 lämnar sitt hotellrum efter en spelning i Buenos Aires för att köpa cigaretter försvinner han spårlöst. Vad var det som hände den där natten? Jeff talar med Tenórios familj, vänner, kollegor och musiker som korsat hans väg. Var Tenório politiskt aktiv? Vad kan en opolitisk jazzmusiker möjligen ha gjort för att falla offer för militärdiktaturens statliga terror? Vem vet? Vem har sanningen? 

Så mycket av den här sortens historia är borta, försvunnen under militärdiktaturens utrensningar av arkiv och dokument, såväl som förföljelsen av vittnen. Trots det kommer Jeff, som är fast besluten att gå till botten med vad som skedde, ett par millimeter närmare sanningen. 

Genom animationer skapar allkonstnären Javier Mariscal och regissören Fernando Trueba en strålande musikalisk långfilm med en stark journalistisk dimension. Ett nästintill levande konstverk fullt av kärlek och sorg, varvad med musik från bossa novans guldålder: João Gilberto, Caetano Veloso, Vinicius de Moraes m.fl. samt Jeff Goldblums pojk-charmiga stämma. Filmen är nominerad till spanska Goyapriset för bästa animerade film 2024.

Precis som med förra årets visning och nordiska premiär av den lysande dokumentärfilmen Miúcha, The Voice of Bossa Nova (2022) fortsätter Göteborgs filmfestival att traditionsenligt lyfta filmkonst som går på djupet med bossa novans magi. 

2024-02-04