Illustration: Daria Spitza

Att hjälpa ett folkmord med nudes är en lika bisarr som skadlig idé

”Show your tits for Gaza! Skickar ni bilder på era pattar nu till min inbox, så kommer jag lägga upp dem på en OnlyFans. Jag kommer tjäna massa pengar på dem”, säger Frej Larsson i en video på sina sociala medier. Under parollen #tits4gaza uppmuntrar han sina följare att skicka in nudes – som han sedan kan sälja vidare – för att hjälpa folket i Gaza. Upptåget är lika dumt och bisarrt som det är respektlöst och skadligt.

Vi bevittnar just nu ett pågående folkmord där oskyldiga civila dagligen utsätts för den värsta tänkbara typen av terror. Viktiga initiativ upprättas, information sprids på sociala medier om hur man på olika sätt kan engagera sig och hjälpa till. Och mitt i allt detta dyker Frej Larsson, känd bland annat från musikgrupperna Maskinen och Far & Son, upp. Han har startat en egen insamling i vilken han uppmanar sina följare att skicka in nakenbilder som ett sätt att skänka pengar till det pågående folkmordet i Gaza. 

Det är ett så psykotiskt senkapitalistiskt upptåg att jag först läser det hela som ett skämt, någon form av ironi över vår samtid. Bota ett ont med ett annat. Men initiativet är helt seriöst, och dubbelmoralen i att utnyttja kvinnors kroppar under parollen välgörenhet verkar inte riktigt ha nått Frej själv. 

Den snälla tolkningen är att Frej Larsson är naiv. Han försöker bidra till en humanitär kris genom en provokativ metod, garanterad att få uppmärksamhet. Han vet att marknaden för kvinnors kroppar är stor, och att han kan tjäna pengar på den. Just därför är dock den mindre snälla tolkningen minst lika trolig, nämligen att Frej Larsson utnyttjar kriget för att få nudes, en tolkning som bland annat görs av flera kvinnorättsorganisationer. Ignoransen kring att det är samma patriarkala strukturer som möjliggör att män i Sverige kapitaliserar på tjejers kroppar, som också ger upphov till bland annat sexuellt våld i krig, är påfallande. Kvinnors kroppar är ett ständigt krigsfält – och det sexuella våldet är närvarande här precis som i alla andra krig som utförs av män världen över. Att då utnyttja och befästa strukturerna för att hjälpa de drabbade är skevt och rakt av respektlöst.

Trots det vällde hejarop och beröm in. Samtidigt kom kritiken snabbt: Hur ska Frej Larsson säkerställa att bilderna inte föreställer minderåriga? Vad sker i de fall där bilder skickas in på andra utan samtycke? 

Organisationen Inte din hora, som bildats för och av personer utsatta för kommersiell sexuell exploatering, skriver på sin Instagram att de är medvetna om att Frej Larsson är ute efter att provocera, men att “den dåliga smaken att använda sig av chockvärdet i att med kommersiell sexuell exploatering ”hjälpa” vid en humanitär kris känns lågt även för en provokatör”. 

Det är svårt att inte hålla med, och det här är en så tragikomisk sammanfattning av vår samtid att jag blir lika häpen som uppgiven. 

Kvinnors kroppar har i och med introduktionen av OnlyFans och andra digitala plattformar blivit ännu mer av en valuta, som dessutom snabbt normaliserats. En bild hit, en summa dit. Ett par tuttar här, några liter vatten i Gaza, enligt Frej Larssons logik. ”Alla som inte har råd att skicka pengar till Palestina – skicka bilder på era kroppar och jag ska försöka kapitalisera på dem”. Frej kanske inte inser det själv, men i den meningen sätter han ord på just ovan nämnda strukturer och det som är skevt med hela initiativet – personer som inte har råd att bidra erbjuds använda sina kroppar som betalning. I utbyte mot dessa ska Frej Larsson tjäna pengar på deras nakna kroppar, genom att sälja vidare dem på OnlyFans till andra köpare. Om man orkar sträcka sig efter lagboken finner man snabbt att det finns ett annat ord för den här typen av handlingar IRL – koppleri. 

Absurditeterna slutar dock inte där. När Veckorevyn kontaktar Frej Larsson för att ställa frågor om initiativet svarar han med att kalla redaktionen för horor och menar att de inte gör något medan han “fixar rent vatten till bombade barn som inte ens kan tvätta bort bomb-dammet från ansiktet”.

På frågan om hur han säkerställer att de som skickar bilder medverkar frivilligt/inte är minderåriga svarar han att det är “äckligt fokusflytteri”. I verkligheten är det en högst reell risk, då säkerställandet av såväl ålder som samtycke online är ett återkommande problem, inte minst för plattformar som OnlyFans. För att försöka åtgärda detta kräver OnlyFans numera skriftligt samtycke och passkopia på alla medverkande, vilket gör att Frej Larssons ansats att posta främlingars bilder inte bara blir oetisk utan dessutom nästintill ogenomförbar i praktiken. 

Efter diverse påhopp och kränkningar berättar Frej Larsson att han helst skulle se “att en kvinna hade skapat och ägt Only fans” men verkar till synes oberörd av att det i verkligheten ägs av multimiljardären Leonid Radvinsky. Han menar på att Veckorevyn ”objektifierar kvinnor till sminkdockor” och frågar om huruvida Bonniers chef (som Frej felaktigt antar äger Veckorevyn) ”är rädd för kvinnlig frigörelse?”. Han berättar också att han just nu ”hänger med en kompis som har djup insyn i humanitärt arbete på regeringsnivå” och undrar varför de ifrågasätter hans trovärdighet men inte Musikhjälpens. Slutligen följer en utskällning där han landar i att “de sanna hororna här är ni som jobbar på Veckorevyn.” 

Det är en makalös form av plockepinn från samtida idéströmningar och normer, där Frej Larsson plockar ut pinnar efter behag utan någon som helst röd tråd i resonemanget. Ett ideologiskt virrvarr, och ett så slående samtida sådant. Ingen regelrätt logik skulle annars kunna förena exploatering av kvinnors kroppar i en del av världen med välgörenhet i en annan, eller normalisera försäljningen av unga tjejers och kvinnors kroppar till den grad att de används som “insamlingsvaluta” för att hjälpa krigsdrabbade. Att dessutom försöka göra feministiska poänger medan man kallar kvinnliga journalister för horor är väl… nästan överspelat?

Men det är väl tur att Frej Larsson i samma veva nämner att han trots allt har pluggat genus i Malmö. Jag får nog ta tillbaka allt jag skrivit.


Här kommer ett antal organisationer som arbetar på plats i Gaza, som du kan stötta utan att behöva skicka nudes:

Kvinna till kvinna
Läkare utan gränser
Individuell människohjälp
UNICEF
Röda Korset
Rädda barnen
Barnfonden
Action Aid