foto: Mats Bäcker

Folkoperan presenterar Hotell Vita Hästen – kärlekens hotell 

Folkoperan välkomnar oss till Hotell Vita Hästen vid St. Wolfgangsjön i Österrike. Ett hotell fyllt av kärlek och romantik. Här får till och med kossorna serenader. Tiden är strax innan första världskrigets utbrott och hit kommer folk för att glömma sina sorger och besvär. Det kan knappast finnas ett kärlekshotell utan lite drama, på det här hotellet går allt att lösas med lite sång, dans och joddling.  

I Ralph Benatzkys Hotell Vita Hästen spelar Jonas Karlsson en av huvudkaraktären, Leopold, som är hovmästare på hotellet Leopold är galen förälskad i Josepha, ägaren av hotellet, som spelas av ingen mindre än Stina Ekblad. Tyvärr är inte känslorna besvarade utan Josepha har en liten förälskelse i advokaten Dr.Siedler, spelad av Magnus Roosmann, som är gäst på hotellet. Dr.Siedler är i sin tur kär i gästen Ottilie, spelad av Alexandra Büchel. Det enda problemet är att Ottilie är Lennart Jähkels karaktär Giesecke kalsong Vilhelms dotter, och Dr.Siedler representerar Gieseckes största trikå-rival.

I akt två överraskas vi av rivalens son Sigmund Sülzheimer, spelad av Richard Hamrin, som kommer och besöker hotellet. Sigmund är en egenkär playboy, men även han hittar kärlek bland hotellets gäster, nämligen den fåordiga fröken Klärchen, spelad av Elin Rombo. Samtidigt som alla dessa kärlekshistorier utspelar sig blir Josepha trött på Leopolds galna uppvaktning och behöver tillslut sparka honom. Men när kejsaren, spelad av Magnus Ehrner, kommer på besök inser Josepha att hon behöver sin trogna hovmästare igen. 

Hotell Vita Hästen är en underbart tramsig operett som hänför och roar publiken på det mest förtjusande sätt. Även om det är ett flertal trådar som dras samtidigt är det inte svårt att hänga med handlingen. Sången är väldigt lättförståelig även för operanybörjare då många av huvudpersonerna inte sjunger just opera. En av de otroliga operasångarna är Hamrin, som sjunger både som bakgrundssångare och får även sina egna solon i akt två. Även Büchel och de två servitriserna, Clara Gunge och Lovisa Huledal, imponerar med sina operaröster. 

Det är ingen överraskning att Karlssons skådespel är fantastiskt efter att ha sett den prisbelönte dramaserien Nattryttarna, där han även nominerades till en Emmy, men att han kunde stoja runt och sjunga skickligt på scen är en ny förträfflig upplevelse. Det är ingen skräll att även Ekblad utför ett ytterst kompetent skådespel. Även om hennes röst kanske inte är den skarpaste i ensemblen, gottgjordes det av hennes skådespel som den stränge hotellägaren.

Föreställningen skulle inte kunna bli så lyckad som den är om inte för den enastående orkestern som även ibland är delaktig i handlingen. Med de svängiga låtarna som folkmusik, boogie och tango är det en självklarhet att ha ett talangfullt tyrolerband. Orkestern får publiken att vilja dansa med tonerna av både tuba och dragspel. De satte verkligen hela stämningen och spelade felfritt under operettens gång.   

Detta är inte en teater som kommer få dig tänka på livets filosofiska frågor eller att fälla en tår, utan Hotell Vita Hästen är här för att skänka dig glädje och underhållning i 2 timmar 50 minuter (inklusive paus). Du kan även passa på att lära dig lite tyska svärord som inte går att läras på Duolingo. Så lägg ner din ansökan till Paradise Hotel och kom och checka in på Folkoperans Hotell Vita Hästen istället.

Hotell Vita Hästen hade premiär den 19 mars 2024 på Folkoperan i Stockholm och spelas tills den 28:e april 2024