Illustration: Elvira Svensson

Finlandsgatan kanske borde byta namn

…till ”Sverigegatan”.

Ett skämt så uppenbart att det hade kunnat komma från Public Service i P1. Jag kan redan höra de tvivelaktiga dialekterna klämma det ur sig.   

Samma helg som Expressen skriver om hur Finland med hjälp av avreglerade hyror lyckats väja för bostadsbrist, med 90% lägre hemlöshet sedan 90-talet, så rapporterar Nyhetsbyrån Järva om hur byggprojektet kallat ‘Kotka Saima’, vilket planerats ge 1780 nya bostäder i Stockholm, pausats. 

Ironin? Bostäderna skulle byggas på Finlandsgatan.

Gällande det pausade byggprojektet vet vi inte om det är just hyrestaken som fått fastighetsägarna att dra sig ur. De planerade markanvisningarna var hittills till största delen bostadsrätter. Men med en skrikande efterfrågan på bostäder så är det inte otroligt att de nedtryckta hyrorna har ett finger med i spelet.

Själv önskar jag se andra incitament i debatten om att bygga fler hyresrätter, typ att folk inte har någonstans att bo. Eller den massiva belåningen hos svenskar. Men om fri hyressättning har funkat i Finland så kanske vi också borde testa.

Tänk om bostadskrisen blev vår tids gemensamma fiende, som tvingade folk i hand och dogmer på fall

Samtidigt fattar jag att man som politiker efter regeringskrisen 2021 inte längre vågar ta i frågan. Men ska man följa Finlands exempel så är det inte bara vänsterfalangen som kommer behöva våga kompromissa. För fri hyressättning möts också i Finland av dubbelt så mycket utbetalt bostadsbidrag (räknad mot BNP), vilket kanske inte rimmar helt rätt med flera av de som än vågar argumentera för avreglerad hyresmarknad. Timbro, här har ni chansen att visa er stora om ni skulle våga utreda frågan om utökade bostadsbidrag. 

Bekvämt för mig är att jag varken är ekonom eller ideologiskt övertygad, men vad jag vet är att jag gärna betalar för att slippa se alla stressande posts om hur “Världens finaste människa nu söker lägenhet omgående” (eller helt enkelt bara för att folk ska känna sig trygga att ha någonstans att bo).

Tänk om bostadskrisen blev vår tids gemensamma fiende, som tvingade folk i hand och dogmer på fall. Tanken är fin. 

Tyvärr räcker fina tankar sällan särskillt långt. Jag tänkte till exempel en gång att jag skulle vilja bo i Fredhäll. Där vid klipporna. Istället fick jag bo på alla andra ställen. Från Nacka till Alby. Sex lägenheter på tre år. 

Med det sagt kanske bostadsbristen i sig kan råda bot på den fortgående segregation som Expressen också tar upp som en bieffekt av vår skeva bostadsmarknad.Till exempel just Järva. För inte hade jag som söderkis offrat mina sju år i bostadskön för ett etta i Hjulsta om det inte vore mitt sista alternativ. 

Men nu är jag glad att jag gjorde det. För annars hade jag nog aldrig läst om Finlandsgatan, kanske det svenskaste vi har. 

Sverigegatan, helt enkelt (ni får använda denna, Public Service).