fbpx
Illustration: Ellen Algren

En måttligt modekunnig kvinnas recension av The Met Gala 2021

The Met Gala 2021 revs av 13/9 och som vanligt hade folk på sig både gräsliga och fantastiska outfits. Ingen är gladare än jag över att ha en plattform att raljera över vad jag, som egentligen inte kan jättemycket om mode, tycker om diverse kreationer. Dags att ha lite åsikter på internet!


Vad är The Met Gala?

The Met Gala hålls för Metropolitan Museum of Arts kostyminstitut. Årligen arrangeras det en utställning på institutet och själva galan är både öppningen för utställningen och en fundraiser för institutet i sig. Utställningen har ett nytt tema varje år, och detta tema förväntas reflekteras i de deltagandes outfits på röda mattan. För att få gå på galan behöver man köpa en biljett, men de kostar rätt saftigt (35 000 dollar) och konsekvensen av detta är att galan brukar vara otroligt kändis/rikemans-tät (men tbh vilken gala är inte det). I år var galan dock lite mindre och endast en tredjedel av tidigare års antal fick närvara. 

Att utställningen behandlar mode reflekteras såklart på röda mattan och praktisk taget all buzz kring galan är baserad på vad folk har på sig. Det finns inget viktigare än att vara den bäst klädda på The Met Gala. Dvs, tänk dig skolbalen fast för rika människor. Alla tävlar om att ha den snyggaste outfiten och det tas väldigt mycket bilder (dock bara av Getty Images som typ har ensamrätt på fotograferingen). Basically årets stora modeevent.

Vad är årets utställning?

Årets utställning har temat In America: A Lexicon of Fashion och detta betyder då att kändisarnas röda mattan-outfits ska tolka detta. Tidigare teman är Camp: Notes on Fashion (2019), Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (2018) och Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology (2016). 

Vad innebär årets tema?

Om jag visste exakt skulle jag gärna förklara det. Men i stora drag så kan man väl förklara temat som “Amerika” eller “amerikanskt mode”. Sen vad det innebär att något är amerikanskt, ja, det är nog en helt annan diskussion. Minst sagt ett luddigt tema som öppnar upp för en stor mängd tolkningsmöjligheter.

Kommer du att ta hänsyn till temat i din recension?

Typ inte. Jag ville mest ha lite åsikter på nätet om saker är fult eller ej. Men självklart kan en välgjord tolkning av temat göra en annars rätt ful outfit ikonisk, och en snygg outfit kan bli ful om man inte riktigt förstår syftet med den. Jag ska göra mitt bästa.

Kommer du att recensera alla outfits?

Fuck nej. Det är alldeles för många. Jag har valt ut några stycken som jag orkar ha en åsikt om.


https://www.instagram.com/p/CTy4MEvKS5d/?utm_source=ig_web_copy_link

ASAP Rocky & Rihanna

Balenciaga Couture respektive ERL

Man kan alltid lita på att Rihanna servar looks på The Met Gala och i år var inget undantag. ASAP Rocky däremot? Lite ett bevis på att bra saker adderat inte är lika med en stor bra sak. Jag gillar färgerna, jag gillar materialet som helhet och jag gillar kontrasten som det färgglada gör mot Rihannas outfit. Men han är ju liksom invirad i ett ärtpåse-täcke typ.


Natalia Bryant & Conner Ives 

Conner Ives

Choices were being made här. And that’s all I’m gonna say about it.


Channing Tatum

Versace

Porta honom nästa år. Hur kan man bli inbjuden till ÅRETS MODEEVENT och ha på sig EN VANLIG JÄVLA SVART SMOKING som dessutom är av ett italienskt märke? Min pappa servade bättre looks på min studentmottagning än denna.


Tessa Thompson

Iris van Herpen

Jag är en simpel kvinna: Visa mig en outfit från Iris van Herpen och jag kommer att tycka att den är bra. Men det är faktiskt så att jag tycker att detta var typ det snyggaste på hela galan. Att klänningen är kombinerad med cowboyhatt och cowboyboots? Ett val för historieböckerna.


Joan Smalls

Ralph Lauren

Klänningen ser ut som något från NA-KD och frisyren ger mig major May-I-Speak-To-The-Manager-vibes. På något galet sätt är hon fortfarande sexig. Jag hatar kändisar.


Hunter Schafer

Prada

Jag älskar Hunter. Och allt som pågår ovanför axlarna är svincoolt. Men resten är en susp och en tubkjol i ett material som ser klibbigt ut.


Barbie Ferreira

Jonathan Simkhai

Tummen upp! En vacker och välgenomförd referens till 20-talets Hollywood, men det är väl ingen som är förvånad över att jag tycker en pärltäkt klänning är fin. Mark my words dock och det är att tunna, tunna 20-talsögonbryn snart kommer att synas på exakt alla ungdomar. Hemska tanke, men vad ska man göra åt det.


https://www.instagram.com/p/CTyEr8xqpUB/?utm_source=ig_web_copy_link

Camila Cabello & Shawn Mendes

Michael Kors Collection

Michael Kors måste ge sig. NU. Jag orkar inte mer.


Margaret Qualley

Chanel

Normalt sett brukar jag tycka att typ allt som Chanel gör är fult men denna klänningen är väl gullig. Nätstrumpbyxorna och den lamt klackade stöveln dock… I have to laugh. Stylist borde vara en skyddad yrkestitel.


https://www.instagram.com/p/CTyF4guKE1n/?utm_source=ig_web_copy_link

Cara Delevingne

Christian Dior

Det har sagts av andra men jag kan lika gärna säga det också: Jag förstår literally inte vad som ska menas med detta. Att pegga någon är liksom inte ett sätt att krossa/förnedra/overthrow/dominera någon. Det är bara ett sätt att ha sex på. Budskapet faller så fruktansvärt platt och det finns inget med detta som gör det statement som hon tror att hon gör. Och om hon ändå ska ha detta på sig kan hon väl lika gärna gå all in och ha en strap-on.


CL

Moschino

Också en favorit! Och något som jag tycker fångar in temat väldigt bra. Vita boxers och denim känns som definitionen av amerikanskt mode och CL ser otrolig ut.


Sharon Stone

Thom Browne

Tbh ikoniskt att göra en reveal för att sen bara ha en exakt likadan klänning under.


Kim Kardashian 

Balenciaga

Jag måste säga det en gång för alla: Jag hatar släp och typ ingen outfit blir bättre av att man har ett. Men det finns ändå något i att Kim kom klädd i en morphsuit och alla visste ändå att det var hon (även om jag tyckte att läderlooken var coolare). Hur kul hade det inte varit om det visade sig att det var typ Lil Nas X under kroppsstrumpan egentligen.


Frank Ocean

Prada X Homer

Det går liksom inte ens att recensera outfiten för det enda man kan tänka på är den gröna dockan som ger mig CGI-Renesmee-vibes. Om man hade gjort en Shrek live action-film typ 2011 tänker jag mig att den dockan hade använts. Det finns säkert något syfte med den men jag tror att jag är för korkad för att fatta.


Jennifer Lopez

Ralph Lauren

Jag fattar grejen. Ha ha det är Indiana Jones och det är amerikanskt ju. Ja men det är också jättefult? Loggar ut nu.


https://www.instagram.com/p/CTyIfkIKxqW/?utm_source=ig_web_copy_link

Alexandria Ocasio-Cortez & Aurora James

Brother Vellies

Det känns som att alla takes som finns att göra på denna har redan gjorts. Så jag tänker inte ens försöka komma med en. I will say this though: Den är liksom ful rent estetiskt. En tråkig bröllopsklänning med en konstig font.


https://www.instagram.com/p/CTx_Z4pKq_B/?utm_source=ig_web_copy_link

Megan Fox

Dundas

Det finns bara en sak jag vill diskutera med denna och det är det faktum att Megan har på sig en clip-lugg? Dvs: den lilla glansiga pannluggen som hon har är inte äkta, utan det är påklistrat löshår. Jag kan liksom inte släppa det. Det är något så orimligt töntigt med det.


Maluma

Versace

Något som var väl återkommande på galan var cowboy-inspirerade stilar. Väldigt förväntat, både med tanke på 1) temat “Amerika” och 2) cowboytrenden som redan finns i nuvarande mode. Jag tycker ändå att Maluma gjorde det bra. Inte så kitschigt som man kanske förväntar sig på The Met Gala men jag gillar det verkligen. Kanske för att jag är svag för allt som har med rött skinn att göra (dvs allt som påminner mig om Guds maträtt – falukorv).


https://www.instagram.com/p/CTx8u-dKfyc/?utm_source=ig_web_copy_link

Addison Rae

Tom Ford

Det är verkligen en sorg att vi har dessa gigantiska influencers vars klädval påverkar hela modebranschen och så kan de inte ens ha på sig något som är lite skoj. Jag blir inte ens glad över att det påminner om min tidigare nämnda kärlek falukorven.


https://www.instagram.com/p/CTx8iysquG-/?utm_source=ig_web_copy_link

Madison Beer

One/Of by Patricia Voto

Jag hade kunnat tycka att detta var en fullträff om det var en kommentar på det absolut mest amerikanska som finns: Prom. Att denna outfit var någon slags ironisk pik, där Madison kläs i det mest stereotypiska som finns för att efterlikna en Prom Queen i övre medelklassens USA. Jag misstänker dock starkt att så inte är fallet. 


Jeremy Pope

Phlemuns

(Min stavningskontroll ville rätta Phlemuns till Åhléns och jag har aldrig känt mig så skakad.)

Jeremy var, enligt mig, en av de bäst klädda på galan. När temat är Amerika är det svårt att blunda för den historia av slaveri och systematisk rasism som landet genomsyras av, och den aspekten måste också finnas med i den konst (som ju mode faktiskt är) som under galan får representera Amerika. Jag tycker att Jeremy utförde detta på ett utmärkt sätt med denna referens till bomull och bomullsfälten där svarta användes som slavar under hundratals år. Outfiten inte bara är väldigt snygg i sig utan också förmedlar något viktigt och lyfter blicken från diverse strassklänningar. Typ när mode är som bäst.


Zac Posen & Debbie Harry

Zac Posen

Det var lite detta jag menade när jag skrev att en bra tolkning på temat kan göra en ikonisk outfit. För let’s face it: Detta är en baconkjol med en jeansjacka. Men är det inte en fullträff rent tolkningsmässigt? En trasig amerikansk flagga där det blåa får symboliseras av denimtyget? Jag skulle aldrig i hela mitt liv ha på mig den, men det är ju sällan det som är poängen med kläderna på The Met Gala heller.


https://www.instagram.com/p/CTx8E8GqBPH/?utm_source=ig_web_copy_link

Kim Petras

Collina Strada

Det finns ett bra ketaminskämt att dra här någonstans.


Iman

Harris Reed

Det finns få människor i världen som är så ikoniska som Iman. Om någon någonsin tvivlade på det så har hon nu sett till att det aldrig ska hända igen.


Serena Williams

Gucci

Jag är OTROLIGT tveksam till valet att sätta the one and only Serena Williams i en silvrig spetsbodysuit som legit ser ut att vara från H&M. Vad är det för rosaglittriga stjärnor som sitter på torson? Klistermärken? And don’t even get me started on the shoes. Pälsen är godkänd – det är svårt att inte se cool ut i en gigantisk päls – även om jag tycker att hon skulle ha haft något annat under.


Lil Nas X

Versace

Jag blir aldrig besviken på vad Lil Nas X har på sig på galor these days. Den enda riktiga superstjärnan vi har idag. Jag önskar ärligt att fler personer gjorde tre stycken klädbyten på diverse röda mattor.


https://www.instagram.com/p/CTx3FO8Kvke/?utm_source=ig_web_copy_link

Billie Eilish

Oscar de la Renta

Jag har förstått att den här outfiten har delat upp folk i lite av ett älska/hata-läger. Tyvärr måste jag meddela att jag tillhör det senare. Jag förstår verkligen ambitionen och idén bakom: Ett slags hommage till det gamla Hollywood med Marilyn Monroe som främsta stilförebild. Ur den aspekten har de absolut lyckats. Men jag bara gillar det inte. Jag tycker färgen är helt fel på Billie, jag hatar off shoulder-tyll (i alla sammanhang, inte bara här) och framför allt så känns det som ett brott mot mänskligheten att sätta henne i den frisyren. Men vad vet jag, jag är bara en simpel lekman.


Timothee Chalamet

Haider Ackermann, Rick Owens, Converse

Det är väldigt många stilar i en här. Först har vi en krage som ger lätta präst-vibes, sen har vi en smokingkavaj, för att sedan gå över i mjukisbyxor och landa i ett par Converse. Helhetsintrycket är därför något rörigt och det är svårt att få en klar överblick av vad som egentligen var visionen. En perfekt representation av USA kanske.


En måttligt modekunnig kvinnas recension av The Met Gala 2021