Illustration: Dina Karsin

En lyckad karriär

Karriärhösten 2020 närmar sig snabbare än Skandiamannen springer. Med ens ska man hitta ett studentboende och skrytsamt visa upp sitt lysande antagningsbesked. Har du sökt en kurs i mediakommunikation eller kreativt ledarskap utan att riktigt veta vad det innebär? Och är livet efter det ett frågetecken i fetstil? Dessutom undrar någon: men vad kan man bli då? – en fråga som initierar en fruktansvärd sommarkris. Ta det bara lugnt, framtidsångest är ett val och du kan välja att följa dessa vattentäta råd istället. 

För att lyckas i karriären måste du framtidssäkra dina meriter. Framtiden stavas nämligen spetskompetens. Har du gått en kurs i projektledning eller marknadsekonomi? Det är bra, men nöj dig inte där – utveckla din USP och visa att du är mer än en på tusen som också läst Digital Copywriting på Berghs. I en frågestund på Instagram föreslår Little Jinder att prova på livet som bonde till exempel – you miss 100% of the shots you dont take säger jag bara.

Ärlighet varar längst men storytelling tar dig längre. Köp ett skräddarsytt CV-paket! Ska du visa vilken stjärnsäljare du är måste du kunna sälja in dig själv, och det gör du bäst genom att anställa någon som skriver ditt CV åt dig, för bara 2000 kronor. Du är unik och därför är det viktigt att göra ett gott första intryck, inled med ett intresseväckande namn följt av imponerande meriter – självklart med en snygg och stilren design. 

Har du luckor att fylla på CV:t? Visa din framtida arbetsplats att du är cool och världsvan. Berätta exempelvis om gången du tog syra i Tulum.

Lyssna och lär dig av rösterna från näringslivet. Årets sommarpratare är ett utmärkt tillfälle att förkovra sig i entreprenörskapets eliter. Alla älskar en self made entreprenör som Klarnas grundare Niklas Adalberth, som trots sina miljarder på banken kände sig tom och olycklig av att bli allt rikare på att försätta människor i smooth skuldsättningar. Cash is trash och verkligen inte den enkla vägen till lycka, lyder hans modiga erkännande. Det är alltid lika inspirerande att höra från någon som redan har jättemycket pengar. Idag renar han sitt samvete genom att vara en GOD entreprenör istället. Om du vill spela dina kort rätt – vilket du såklart vill – ska du ta vara på varje mingeltillfälle att branda dig själv som en problemlösare genom att prata om effektiv altruism. Kanske när du och dina framtida kursare maxar insparksveckan i matchande toga-outfits.  

Men innan du tar steget att öppna en skönhetssalong för medvetna män rekommenderar fyra av fem SYO-konsulenter att skaffa erfarenhet. Våga sök ett internship på ett mediabolag! Och räds inte av att det är en korttidsanställning – osäkerhet är livsfarligt och inte särskilt attraktivt. Det viktigaste är att du visar framfötterna och din passion för content. Om du briljerar som content manager i ett projekt, då är det en 50/50 chans att du får ett till gig och ett till och ett till. Alla börjar någonstans, kom ihåg det.  
När jag tog studenten höll min rektor ett rörande tal som avslutades med några väl valda ord: Nu är det raka vägen till Handels. Det universella rådet kan lugna vilken framtidscyniker som helst.