En liten stund med Moonica Mac / Press

En liten stund med Moonica Mac – Intervju och eftersnack

Moonica Mac är aktuell med filmen En liten stund med Moonica Mac och KULTs gästskribent Gustav A Lilliehorn var på plats under premiären. 


Bio Rio i Stockholm. Det är minusgrader och snöar. Utanför biografen står några stackare och väntar på att få komma in. Kvällens visning är slutsåld och därför ser jag till att komma i tid (5 minuter innan det börjar). Inne i den lilla foajén är det fullt av folk. Människor står med popcorn och bubbel i högsta hugg. Det finns knappt plats att stå på men trots det trånga utrymmet är stämningen på topp. 

Timmen är slagen och vi blir insläppta i salongen. Innan filmen startar välkomnas vi av Moonicas röst som meddelar att hon tyvärr inte kan vara med under kvällen. Efter att ha spelat Hair på Göta Lejon under hela hösten har förkylningen hunnit ikapp henne.

En liten stund med Moonica är en konsertfilm från våren 2023 på Södra Teatern i Stockholm. Bortsett från Taylor Swifts The Era Tour så känns det inte som att konsertfilmer görs nu för tiden. Jag kan inte minnas att jag har sett en konsertfilm heller så därför är jag väldigt spänd.

Filmen består av spelningen på Södra Teatern varvat med inslag från Lisas (Moonicas riktiga namn) hem i Dalarna. I personliga samtal berättar Lisa om sitt artistskap, hur Moonica Mac blev till, hennes texter, musik men också livet i stort. Det är samtal som rymmer frågor stora som små, laddat med många känslor. Utöver detta möter vi även ett par trogna fans som har en stark emotionell koppling till hennes musik och texter. Det är personer som har varit med om omtumlande händelser men som har funnit tröst i hennes musik. I rörande porträtt får vi ta del av deras berättelser. Dessa personer är även med under konserten och det är rörande att se hur starkt de känner för hennes musik. 

Efter att filmen är slut lyckas jag fånga regissören Alvin Lindblom för en snabb frågestund. 

Alvin Lindblom. Foto: Gustav A Lilliehorn

Alvin. Din film har precis haft smygpremiär på vita duken och snart kommer den att rulla på biografer runt om i landet. Hur känns det att filmen ska visas på bio?

Det känns ganska overkligt om jag ska vara ärlig. Det har varit en dröm ända sedan jag var liten att visa min film på bio. Jag tror inte riktigt att jag har landat i det än, det kommer nog om ett tag. Nästa vecka ska jag åka till min hemstad Sundsvall och visa den där. Det ska bli väldigt kul.

Filmen särskiljer sig tack vare sina dokumentära inslag från både Lisa och hennes fans. Hur föddes idén till att göra så?

Det var faktiskt mitt förslag från första början. Min idé var att göra en djupdykning i vem Lisa är som artist och vad hennes musik har för betydelse för oss lyssnare. All Things Live (Moonicas manager) gillade idén och nappade. Jag tog fram ett sorts ramverk för hur jag tänkte att filmen skulle se ut och kännas. Därefter kopplade vi på produktionsbolaget On Nox Pictures och sen var det bara att köra igång. 

I filmen får vi som tittare komma väldigt nära Moonica som artist. Jag kan tänka mig att du som regissör också blev väldigt nära henne under inspelningen. Hur var det att jobba så tätt tillsammans med henne?

Det har varit en inspirerande och samtidigt lärorik process. Hon (Lisa) är en otroligt talangfull person, inte bara vad det gäller musiken utan även kreativt skapande som helhet. Vi kommer från två olika världar men kan ändå arbeta tillsammans väldigt bra. Att göra film bygger mycket på att kunna samarbeta och jag hade inte kunnat göra det utan alla fina människor. 

Alvin sticker iväg för att möta besökarna i foajén. Trots Lisas frånvaro under kvällen lyckas jag ändå få några korta kommentarer från henne.

Filmen går på djupet i flera frågor som rör dig som artist och privatperson. Hur känns det att visa upp en sida som är så ärlig och ofiltrerad?

Det känns bra. Det är lätt, även för mig, att tro att man inte får eller bör prata om vissa saker. Jag hade ingen medveten tanke om vad jag ville berätta om i filmen, det som visas är sådant som kom till och ur mig under tidens gång. Väldigt ofiltrerat, vilket jag känner är skönt i en tid som är som den är…

I filmen medverkar flera personer som har en stark personlig koppling till din musik och dina texter. Hur känns det att se och höra att din musik berör så många?

Ända sedan jag började dela med mig av min musik har jag fått ta del av andras igenkänning, historier och känslor kopplat till min musik. Det är bland det finaste och största för mig i mitt artisteri och som människa. Det skapar ett mervärde som är svårslaget. Att få bevara några av dessa historier och speglingar i den här filmen känns värdigt och vackert. 

Moonica Mac. Foto: Press

Vad hoppas du att publiken tar med sig efter att ha sett filmen?

– Jag hoppas att den lilla stunden de valt att vara med mig i filmens värld ska kännas som en skön, varm, innerlig stund. Kanske som en slags paus från allt annat som ständigt pågår i våra liv.

En liten stund med Moonica Mac är en varm, rörande liten film med stora känslor. Det är inte svårt att förstå varför Lisas musik berör så många. För er som är fans av hennes musik är detta en must-see.

Text: Gustav A Lilliehorn