fbpx
Illustration: Noa Persson

Diktsöndag: vecka 47

En söndag i november i Skandinavien – finns det en mer själsdödande kombination av omständigheter? Förmodligen få. I ett försök att lindra det lidande som vi kollektivt genomlever i detta nu, så har KULT i vanligt ordning samlat fantastisk insändarpoesi. Dikterna rör sig mellan ilska och uppgivenhet, skog och kylskåp, och ger sig i uttryck visuellt, i audio och verbalt.

Måns Mannström diktar om kylskåpets mående en septemberdag 2020. Saga Ivéus Wenglert smaskar blåbär (vilket bara skogen vet). Jon/Ming skriver ut om att också bara vilja ta selfies ihop med monstreror. I ett spoken-word format, kompat med illustrationer och gitarrspel, utforskar Joel Marten och Ollie Fearn den kreativa processen. Och Eric A.L. Axner fasar över mänsklig interaktion.


Kylskåpets tillstånd 25-9-2020

ännu har väldigt lite hänt i kylen.
i allvarlig tystnad står glasburkarna
uppradade som schackpjäser –
Ajvarburken, med sitt djupröda landskap
där möjligheten till liv står fortsatt okonstaterat.
utgångstiden på lockens undersida
utgör en särskilt global kalender
förpackat:

mars, Warszawa
november, Tel Aviv
juni i Dubrovnik

på en av pjäserna har du ditt datum
vad väntar du på?

Måns Mannström, Uppsala


Blåbär

Blåbären
Hela hinken är full
Hela skogen är full
Hela handen är blå
Oändligheten räcker inte till
Jag plockar en
Jag ser två
Jag plockar en till
Jag ser tusen
Jag plockar två till
Jag hör hackspetten
Känner en kramp i ett innerlår
Vad har jag gjort
Har jag plockat blåbär med innerlåret?
Ser efter
Inga lila fläckar
Jag hör hackspetten

Det syns knappt att jag har varit här
Bara skogen vet att jag har smakat av den
Jag hör mina suckar i blåbärsriset
Det ekar inte, det fångas upp
Du höjer musiken
Det ekar inte, det fångas upp
Jag fångas upp

Det duggar igen
Det rör mig inte i regnet
Vad är det som gör att blåbären inte är blå längre
När jag tagit hem dem
Ska vi gå vidare nu?
Har jag plockat färdigt nu?
Ska jag komma tillbaka och plocka nästa helg?

Saga Ivéus Wenglert, Instagram: @sagaurora


orimligt

fuck va jag oxå ba vill
va en blond tjej med blonda vänner
o dricka vin o prata om pojkvänner
o monstreror o ta selfies ihop
med vår porslinsvita hud o våra raka näsor

Jon/Ming, Instagram: @suedi_alien


Interlude

This short film explores anxiety, writer’s block, and the moments when you’re trying to stay creative despite challenges from external and internal events. Sometimes I find anxious feelings so new and intense that I can’t help but think, ”surely nobody’s felt quite like THIS before!” – but I want this video to remind viewers (and myself) that these experiences are so widespread. I used spoken word and guitar to create something halfway between music and audio storytelling – a way to construct a cinematic space inside people’s heads, sharing the same stage as their own inner narrative. I collaborated with my wonderfully talented friend Ollie Fearn to bring these ’imaginary visuals’ to life.

/ Joel Marten

Text och ljud: Joel Marten, Instagram: @joelmartenmusic
Illustration: Ollie Fearn, Instagram: @ofearn_art


Talang

Vem är den som främst önskar sig samvaro
Om inte den som är alldeles för blyg
Jag kan inte säga att detta är jag
Detta är faktiskt inte alls jag
För den som är så framstår jag som dryg

Vad söker den blyge mer än förståelse
Att låta sig slutas in i sitt eget skal
Jag kan inte svara på om detta är du
Men jag tycker att det låter som du
För dig är alla samtal endast skval

Instängd och utan vilja att bli utsläppt
Mänsklig interaktion är den värsta tanken
Verkligheten är så för alla ni
Fylld med olust och obehag för alla ni
Som med nöd och näppe klarar livhanken

Att beröra en annans sinne är det största
Som av en av oss dödliga kan utföras
Kanske är det en plikt för alla oss
Att hjälpa förvandla er till sådana som vi
Låt oss då er mor normaliteten föra

Det krävs inte någon speciell talang
Det är inte värt att på någon brist klaga
Det är uppnåeligt för alla
Det finns outplånlig inom alla
Viljan att vara precis som alla andra

Eric A.L. Axner, Hindersbo, Instagram: @e.a.l.axnerofficial


/

Diktsöndag: vecka 47