Illustration: Noa Persson

Mellan sol och söder –
Mellan nord och natt

Mellan sol och söder

Det hände på en strand. Ett bord stod dukat för trerätters åt åtta med vita dukar och Solen satt och åt vid fotändan. I bakgrunden stod ett kors på tvären och vid vattnet satt Marja med downs syndrom i rullstolen.

»Såhär såg dagarna ut när vi var barn, Marja. Alla har varit barn en dag i sina liv. Sen blir det en ny dag och vi är vuxna, Marja. Det ska du veta. En dag blir vi vuxna, Marja.«

Så sa Solen och Marja sa »Vattnet«. Sen kom sällskapet och alla åt middag. Marja såg på vattnet och blev aldrig vuxen sa Solen igen. Sen sa hon det en tredje gång. Marja var fyrtio år gammal och kunde inte säga mer än vattnet.

Marja bodde på boendet där jag jobbade en sommar, i somras, och hennes mamma hette Solen. Solen var död. i thought the future would be cooler heter numret jag läser av L’amour – La Mort och Solen var död. Vad mer behöver vi säga om framtiden. Det hände på en strand och Solen var där. Marja satt med downs syndrom i en rullstol vid vattnet och korset stod i bakgrunden på tvären. Kanske behöver vi säga att sällskapet betalade för korset. Marja och jag pratade teckenspråk med varandra.
i thought the future would be

Mellan nord och natt

Det kommer att hända på en picknickfilt vid Söder Tull. Det ligger i Norrköping, Söder Tull, inte i Stockholm. Förlåt för det. Det kommer att hända där. »Det finns inget rätt eller fel« kommer Joel att säga och sen kommer vi att samla vårt navelludd i tomma snusdosor för att göra stora garnnystan. Det har hänt och det kommer att hända igen. Alla andra kommer vara där och i busskuren sitter Finska Tanten och väntar redan nu.

embf4d.substack.com är navelskådare i L’amour – La Mort och jag hoppas att vi vandrar norröver nästa år.

JAG HOPPAS ATT VI LÄMNAR JAGET I FRAMTIDEN OCH BLIR DETET

Det här skulle vara ett lyriskt drama men jag har inte lärt mig skriva det än.
kanske blir det nyårskrönikan tjugotjugotvå
i thought the future will be


Text: Carl Björkenborn, @patriarcarl