fbpx

De bästa singlarna: vecka 48

Vad är en singel egentligen? På LP/kassett/CD-tiden var det klart och tydligt, ett fysiskt släpp med ett eller två spår som skickades till radiostationer för att spelas och ofta marknadsföra ett kommande, större släpp. Men idag? Hur märker vi att en låt skickas till radio när streamingtjänster finns? När artister gör musikvideor till låtar som inte är officiella singlar? Släpper ”singeln” samtidigt som resterande albumet?

Dessa frågor ställs vi inför varje fredag, och lätt är det inte. Men vi TROR att vi samlat de bästa så kallade singlarna i listan som ni hittar här, så får ni lita på att vi har rätt. Ha en trevlig första advent!


Tyra Chantey – Sweet Talk

Kanske är det på tiden att den svenska afrobeat-scenen får sig ett nytt stjärnskott. Stockholmstjejen Tyra Chantey, som precis som Sabina Ddumba, Lykke Li, Robyn och Seinabo Sey (för att nämna några) fostrats i Tensta Gospel Choir, värmer i novemberkylan med hennes tredje singel Sweet Talk: en frodig, flörtig låt som utan överdrift porträtterar vem Chantey är som artist och vokalist.

Hennes röst bottnar i en soulfylld tyngd, men lättas upp med avslappnad, luftig huvudklang som tydligt går hand i hand med låtens mjuka, dansanta beat. Som tur är finns det inget virus i världen som kan hindra en från att transporteras till sommar och sol i tankarna, och Sweet Talk är exakt det som behövs för att denna imaginära resa ska genomföras något mer smärtfritt.

Theo Hafström

Filip Lundgren – Du vet vad jag tänker på

Sveriges kanske mest sysselsatta poppare, Filip Lundgren, lägger nu sitt producerande och instrumenterande åt andra artister till sidan, och ger sig själv en egoboost när han släpper sin första låt under eget namn sedan fjolårets Om du vill. Låten Du vet vad jag tänker på följer det mönster av melodisk, medryckande men ack så kraftfull indiepop som Lundgren frälst oss med många gånger tidigare. Ljudbilden balanserar perfekt mellan stökig och välvårdad och Filips desperata röst skildrar perfekt detta Ikealands kyliga tungsinthet: ”Håll mig hårt när vintern kommer, låt mig aldrig gå”. 

Detta är kanske en av de mest dystra fredagarna, i den dystraste månaden i ett av de dystraste åren på länge. Finns det då något mer passande än att diset ligger som ett duntäcke över landet och att Lundgren släpper denna vemodiga men också hoppfulla låt just idag?

Gustav Stjernkvist

She/Beast – Born to Fight

Sedan pandemin slog till har Katja Nielsen från punkbandet Arre! Arre! jobbat fram musik i sitt vardagsrum under namnet She/Beast. Den här veckan släppte hon Born to Fight, en mysigt mörk och catchy syntdänga. Nielsen, som vanligtvis är sångare och basist i Arre! Arre!, låter en grov basslinga leda vägen in bland slagkraftiga trummor och tjusiga syntar. Det hela låter som ett punkigt möte mellan Ariel Pink och Chromatics, vilket resulterar i något som känns lika slitet som vackert. Under sena pandemiska novemberkvällar är det få pusselbitar som faller på sin rätta plats. Men Born to Fight är helt klart något som underlättar denna värdelösa tid vi befinner oss i.

Robin Andersson


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 48