fbpx

De bästa singlarna: vecka 47

Vill ni veta något sjukt? Att vi ÄVEN DENNA vecka samlat det absolut bästa som släppts i musikväg i en och samma lista. Tror ni oss inte? Det finns bara ett sätt att ta reda på det, och ni vet hur! Nedan har vi skrivit om några av låtarna, och hela listan hittar ni här.

PS! Ni har väl inte glömt att ni även kan prenumerera på listan så ni alltid har den nära till hands?


KLASS II – Bron

Västsveriges kanske deppigaste shoegazeband äntrar med sin kanske mest melankoliska, men också kanske vackraste låt hittills: Bron, vars tungsinta intro på något sätt långsamt smyger sig fram till att skapa ett slags crescendo som denna kraftfulla känsloavhandling mer eller mindre är. Med hälften känslor och hälften grisiga och effektfulla gitarrer, är detta en låt som nog får svårt att inte beröra de flesta. Framför allt när bandet som vanligt visar att de bemästrar övergångarna från fuzzdränkta och aggressiva refränger till de betydligt mer sansade partierna där de i falsett bland annat viskar ”jag ville bara komma dig närmre”, vilket framkallar gåshud på flera olika nivåer.

Gustav Stjernkvist

Megan Thee Stallion – Body

Vi behöver lite goda nyheter en novemberfredag som denna, och om det är någon vi kunnat lita på under året så är det Megan Thee Stallion. Lagom innan Julmusiksbonanzan släppte hon idag sitt debutalbum Good News med en musikvideo till singeln Body, och det vore fullständigt vansinne att tacka nej till denna basexplosion. Body är som gjord för att spränga basen på alla stackars högtalare, men tillsammans med Megans orubbliga karisma och attityd blir det så otroligt värt det.

Produktionen är tung och minimalistisk på samma gång, och Megan rappar ovanpå beatet med ett studsande flow som gör en sugen på att (försöka) rappa med. Men för att tillfredsställa oss lyssnare än mer kompletteras beatet även med… tillfredsställande. De som lyssnar, de vet. Om ni tyckte att WAP var obekväm att lyssna på med päronen, så skulle jag föreslå att hålla er borta från denna under familjemyset.

Theo Hafström

slowthai – nhs

“Same old shit, just another day / I was in my head, feelin’ dead, feelin’ microwaved / I was on the strip with the kids playin’ Simon Says / Tyron jumped the bridge, would you do the same?”

Britten slowthai slog igenom stort förra året med sin unika och brinnande politiska rap — han gjorde sig känd för sin outtröttliga energi och sin aldrig sinande förmåga att spotta bars och kasta kängor till den brittiska kungafamiljen. I år har han släppt ett flertal singlar, varav många varit samarbeten med några av dagens främsta artister. På sin nya singel nhs går han dock tillbaka till där han började: den politiska rappen. 

Klassproblematik och psykisk ohälsa avhandlas på spåret vars namn refererar till National Health Service — Storbrittaniens motsvarighet till folkhälsomyndigheten, som under det senaste året varit den främsta enheten i kampen mot COVID-19. I den medföljande videon ser vi ett Storbritannien under pandemi, en slowthai som dissekerar och diskuterar de motsatsförhållanden som människan tvingas in i. Musikaliskt är det enkelt, långsamt, så pass att den fräsande, starkt betonande rappen stundtals låter som spoken word. Starkt och snyggt från en av Storbrittaniens just nu kanske starkaste röster. 

PS. slowthai avslöjade i samband med albumsläppet att hans nya album, TYRON, släpps 5:e februari 2021.

Daria Spitza


Lyssna på listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 47