fbpx

De bästa singlarna: vecka 39

Är du en sån som lyssnar sönder dina nyupptäckta favoriter, och sedan går vidare i livet? Vad bra, för här har vi samlat massa nya låtar med potentialen att bli offer för dina nycker och att spelas på repeat. Vi har skrivit om några av låtarna nedan, resten hittar du som vanligt här!


Oxen – Buy a Dog

Sedan 2016 har bandet Oxen levererat medryckande och refrängstark indiepop, och dagens singelsläpp Buy a Dog är inte ett undantag från den beskrivningen. Låten är bandets andra singel från deras kommande andra album och verkar vara som klippt och skuren för att få landets rockklubbar att explodera, den dagen vi nu får se riktiga konserter igen. På singeln har Oxen sin vana trogen blivit starkt influerade av brittisk indierock, och med tillhörande refräng som är svårare att skaka av sig än coronaviruset drar bandet liknelsen till att man kan bete sig hur som helst – men ändå bli älskad av sin jycke när man kommer hem. Eller som bandet bättre själva beskriver det: ”Strunta i allt och köp en hund”.

Gustav Stjernkvist

Daniela Rathana – Ansikte

Daniela Rathana har haft ett jäkla bra år. I början av året släpptes debut-EP:n Halva vägen fri, en samling fantastiskt berörande spår som blandar svensk pop med skön R&B, krönad med Rathanas fläckfria sång. Låter lockande, eller hur? Lyssna särskilt på Hatar dig, och vältra dig i känslor.

Nu är hon tillbaka – hårdare och råare än någonsin. Den nya singeln Ansikte är en renodlad hybrid av hiphop och R&B, och med en text som kommer få pensionärer (och många andra) att sätta morgonkaffet i halsen. Rathana sjunger om att som kvinna utöva den makt hon har rätt till i en sexuell relation. I refrängen beordrar hon: ”Sätt dig på hans ansikte / Om han dör kommer han att dö mätt / Kan han röra sig gör du det för lätt / Det e så skönt när han håller sin käft”. Rakt på sak, tydligare än så går det inte att vara. En riktig käftsmäll (eller käftkvävare kanske) till låt, och i kombination med musikvideon välsignar Daniela Rathana vår höst med ett tvättäkta moment i svensk musik.

Theo Hafström

Luminous Kid – A Restless Heart Would Rather Float in Space

Fotografen Olof Grind har under den senaste tiden utökat kamerasamlingen med ett gäng instrument och börjat spela in musik under namnet Luminous Kid. Hans andra singel är nu här i form av den varma, ombonade A Restless Heart Would Rather Float in Space. Stråkar, harpor och körer kombineras med Grinds raspiga stämma och introspektiva textrader. Resultatet är en låt som känns som gjord för tidiga höstmorgnar, när vinden biter i ansiktet men musiken i hörlurarna värmer. 

Det vilar en strimma av skimmer över A Restless Heart Would Rather Float in Space, som för tankarna till artister som José González och Benjamin Francis Leftwich. Kanske är det vanan att fånga sin omgivning och porträttera stämningar genom en lins som gör att Luminous Kid lyckas så fantastiskt bra med att måla fram en atmosfär i låten. Den kontemplativa texten känns som en lång omfamning, och ljudbilden är ett komplett sceneri – man kan föreställa sig en disig morgon, frost på fönstren, mörkret som kryper. Och sedan: värmen av någon som vaknar till bredvid en, doften av kaffe, en varm halsduk. A Restless Heart Would Rather Float in Space som börjar spelas i förgrunden.

En låt som slinker in på höstlistan direkt, med andra ord.

Daria Spitza


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 39

Mejla skribenten!