De bästa singlarna: vecka 36

Har vardagslunket kommit igång ordentligt nu? Börjar sommaren redan kännas som ett minne blott? Vi förstår. Tur då att det finns musik som sprakar igång gnistan i en när mörkret sakta börja smyga sig fram och de regniga dagarna blir fler och fler. Vi har skannat internet efter nya, fantastiska låtar att fylla spellistan med. Nedan kommer ett urval av våra favoriter!

Hela Spotifylistan med veckans bästa singelsläpp hittar du här.


Jazlin – 5 ON IT

Det finns inte många saker som är bättre än en bra jäkla flöjtslinga till ett hiphopbeat – som tur är ger Jazlin oss ännu ett exempel på det med nya singeln 5 ON IT. Likt en ormtjusare väcker Jazlin en ur karantändvalan, och det är svårt att låta bli att throw it back

Denna hybrid av hiphop och latinoinfluenser är allt man behöver när höstvädret tilltar, och Jazlins melodiska rap är ett välkommet inslag på den svenska hiphopscenen. Svenska, engelska, spanska, allt flyter på 5 ON IT, och basen dunkar sådär hårt och skönt i kroppen och framkallar minnen från heta, dovt belysta dansgolv.

Theo Hafström

Skoj – DEN HELGEN (SÅ NAJS)

Under de senaste dagarna har flera kommersiella tidningar rapporterat om artisten Skoj på sina nöjes- och kultursidor. Den centrala vinkeln för all rapportering, har handlat om den otroligt nyskapande musikvideon till artistens nya singel, DEN HELGEN (SÅ NAJS), där deepfake-teknik används för att få Nordkoreas diktator, Kim Jung Un, att mima till låten. Fyndigt! Men en bra musikvideo ska inte få oss att tappa fokus från den faktiska låten. För det är det sista den förtjänar.

Vi får det bästa av två världar, när den tydligt skånska dansmusiken, som vi tidigare hört från artister som Panda da Panda och Familjen, kombineras med en form av Kent-allvar och resulterar i denna melankoliska och sensomriga indiedansdänga. Faktumet att en av nutidens hårdaste autokrater dessutom får bli ansiktet utåt för låten, gör bara allting så oändligt mycket bättre.

Gustav Stjernkvist

Loaver – Forget All About

Kluster B-sångerskan Linnea Hall är tillbaka med en ny singel under soloprojektet Loaver. 

Forget All About är mäktig, magnifik och drar in lyssnaren i all sin förvirring och prakt. Psykotiska syntar och storslagna trummor ger låten en mörk grund och Halls röst sveper melankoliskt över produktionen. Låten är i ständig förändring, och det är svårt att inte internalisera dess rörelser – när tempot sjunker, sjunker pulsen, och när tempot stiger, stiger pulsen. Den konstanta utvecklingen gör att man som lyssnare känner sig nästintill delaktig, som att man råkat öppna dörren till en främlings rum men blivit erbjuden att komma in. Med sina 4 minuter och 36 sekunder känns Forget All About just som ett eget litet rum, en värld som är dold för ögat men inte för sinnet. Ett rum till vilket man då och då kan öppna dörren på glänt, och sugas in i för en liten stund.

Daria Spitza

Machinedrum – Believe in U

Machinedrums artisteri symboliseras ganska bra av hans artistnamn – alla galna beats han producerar går så sömlöst väl ihop att det lika gärna hade kunnat vara en maskin som arbetar och går in och ut ur olika faser i en megaproduktion av… Någonting. Jag har ingen aning. Men lyssna, så fattar ni.

Nya singeln Believe in U är inget undantag, i stora delar av låten håller han sig till instrumental musik, med undantag för ett kaxigt skratt och ett samplat “I believe in…” innan beatet tar över och, avsiktligt eller ej, låter som ett abstrakt “you”. Och det är exakt det som tar över hela ens sinnesstämning. Behöver du en dos självförtroende inför helgen? Lyssna på Believe in U. Klart.

Theo Hafström


Lyssna på listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 36

Mejla skribenten!