De bästa singlarna: vecka 35

Söker ni en spellista som består av talangfulla, lysande, otroliga, fantastiska, gripande, spektakulära, helt unika, helt nyskapande artister som är orädda för att referera eller inte referera, lägga musiken i en mixer, skita på den, spy på den, äta den och föda ny musik? Då har ni hittat rätt, för vi har fyllt listan med massa bra musik att sänka augustiridån med.

Nedan finns ett urval av veckans favoriter, resten hittar ni här!


Hurula – Tro på er ruin

Robert Pettersson Hurula är vid det här laget allt annat än ett främmande namn i dagens musiksverige. Trots att han spelade en viktig del i den svenska punken under sent 90- och tidigt 00-tal, är det nog solokarriären som präglades av nedstämd indierock med genomtransparanta texter, som man ofta refererar till när man hör hans namn. Som på beställning ligger tunga moln över landet denna fredag, lagom till att Hurula släpper första singeln till höstens kommande album.

Låten Tro på er ruin ger oss inga ovälkomna överraskningar eller musikaliska laboreringar, utan är en renodlad Hurula-låt ända in i benmärgen. Oavsett djup framställs tunga ämnen med en ärlighet och öppenhet som få besitter, och man återfinner även den allvarliga depprocken, som vid det här laget är lika självklar för artisten som det norrländska mörkret som präglar musiken. ”Jag tänker inte försöka skriva något poetiskt om något jag själv skrivit…”, skriver Hurula själv i ett pressmeddelande. Och det är svårt att inte hålla med om att en vidare beskrivning av låten är överflödig.

Gustav Stjernkvist

clipping. – Say the Name

Alldeles i tid till Halloween förra året släppte clipping. det rysande albumet There Existed an Addiction to Blood. Ett album inspirerat av skräckfilmsklassiker, men som berättades genom en sociopolitisk lins med fokus på bland annat rasism och vapen- och polisvåld. Nu rullar den experimenterande hiphop-trion ut den första singeln Say the Name från det kommande albumet, som även det planeras släppas kring Halloween i år. 

En förvrängd sample av rapparen Scarface från Geto Boys-låten Mind Playing Tricks on Me öppnar upp låten: “Candlesticks in the dark, visions of bodies being burned”. Strax därefter slinker Daveed Diggs in med det iskalla och skoningslösa flowet som får håret på nacken att resa sig. Beatet är som taget ur en psykologisk skräckthriller där huvudkaraktären förföljs på mörka gator av skepnader som egentligen kanske inte är där. Ta och lyssna nu när höstkvällarna börjar närma sig – men kanske inte på vägen hem i mörkret. 

Robin Andersson

Wallows feat. Clairo – Are You Bored Yet? [Mura Masa Remix]

Att Clairo och Mura Masa kan skapa underverk ihop är sedan tidigare känt. Den här gången har Mura Masa dock inte skapat direkt med Clairo, utan gjort en remix av indiepopdängan Are You Bored Yet? som Clairo och Wallows släppte förra året.

Den nyans av svärta, som i originalet visade sig framförallt i texten, får nu större utrymme. Mura Masa ger låten en något mer vemodig, känslosam framtoning, samtidigt som den poppiga upptempoproduktionen är alldeles för medryckande för att man ska hinna sjunka ner allt för djupt i melankolin. Vill du dansa? Löst. Gråta en skvätt? Absolut. Mura Musa är en mästare på att balansera på gränsen mellan sorgset och glatt, och en mästare på att i sina verk behålla sin egen stil samtidigt som han drar fram karaktärsdragen hos artisterna han jobbar med. Are You Bored Yet? är inget undantag. Den melodiska indiekänslan som Wallows ger låten är kvar, den sorgfyllda nyansen i Clairos röst är uppskruvad till max, och Mura Masa själv hörs mellan syntarna i den klockrena produktionen.

Daria Spitza


Lyssna på listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 35

Mejla skribenten!