fbpx

De bästa singlarna: vecka 31

Vad vore livet utan fredagar? Förutom det uppenbara kaoset med en dag mindre i veckan som hade förstört den gregorianska kalendern totalt, hade vi mist så mycket härligt i livet. Tacos, fredagsmys, lättnaden över helgens ankomst… Okej, utöver det är fredagar kanske inte något speciellt. FÖRUTOM det faktum att det är då vi välsignas med fantastisk, ny musik!

Nedan har vi skrivit om några av våra favoriter, resten av veckans bästa singelsläpp hittar du i spellistan här!


JPEGMAFIA living single

JPEGMAFIAs åttonde singel sedan det kritiskt hyllade albumet All My Heroes Are Cornballs bevisar ”Peggy” ännu en gång att han kan blanda alternativ R&B och experimentell hiphop utan det minsta bekymmer. living single har allt från en cover av Mariah Careys Always Be My Baby, basketreferenser och klyftiga och tankeväckande bars om JPEGMAFIAs plats i musikindustrin. 

Att påstå att JPEGMAFIA inte kan göra fel är vid det här laget inte en särskilt abstrakt tanke, då Baltimore-rapparen har fortsatt tänja på hiphopens gränser – samtidigt som musiken är lättillgänglig, oerhört atmosfärisk och sprängfylld med karisma.

Oscar Johansson

Billie Eilish – my future

När Billie Eilish postade en snutt på Instagram från singeln my future i veckan lät det som en återkomst till den dekadenta, sorgsna Billie som snyftar fram sina känslor i ord, och det var exakt det vi fick rent melodiskt fram till den andra versen.

Texten siar dock om ett gradvis mer optimistiskt narrativ än vad vi gjort oss bekanta med. Halvvägs in ökar tempot och ger oss lyssnare något vi aldrig skådat en munter, nyfiken och positiv Billie Eilish. my future är en metaforisk berättelse om Billies musikaliska resa, men framför allt om hennes mentala resa: ”I know supposedly I’m lonely now / Know I’m supposed to be unhappy / Without someone / But aren’t I someone?”. Ett budskap om självkärlek och tillförsikt som har extrem betydelse, särskilt av henne, och särskilt nu.

Hon inledde musikkarriären i moll, men ser nu vad framtiden kan bringa i dur, och det är många världen över som är nyfikna på vad hon har i kikaren.

Theo Hafström

Son Lux – Plans We Made

Den amerikanska trion Son Lux släpper tillsammans med Kadhja Bonet en av veckans mest fängslande och kusligaste låtar. Plans We Made är den första singeln från vad som beskrivs som det första albumet i en albumserie bestående av tre delar, och som planeras att släppas över de kommande 12 månaderna.

”What is permanent remains / Despite the plans we make / Some will walk, some will run / But as we go, we lose everyone”, sjunger Bonet när böjda stråkar växer sig allt starkare med ryggradskrypande effekt. Hela produktionen ger en avklädd känsla med de abrupta avbrotten som lyfter fram Bonets kyliga röst och ställer henne i centrum. Den starka basen fyller låten med en vibrerande grund och försvinner innan den återkommer gång på gång. Jag vill likna Plans We Made till något från The Acids album Liminal från 2014, där produktionen ger samma minimalistiska intryck samtidigt som den är otroligt överhängande och påtaglig.

Robin Andersson

Jorja Smith – By Any Means

Jorja Smith släpper nytt – och det med besked. By Any Means kommer från samlingen Reprise, en musikalisk protest där artister i linje med Black Lives Matter protesterar mot polisbrutalitet och rasism, och är en låt från frontlinjen som lyckas fenomenalt med det svåra att kombinera styrka och mjukhet.

Man drunknar i Jorja Smiths mjuka, flytande röst samtidigt som man blir uppfylld till bredden av en text som är stärkande och rättfram. Hon sjunger om mod, kraft och känslan av att ha fått nog över ett vandrande beat som rör sig likt lågor på en tändsticka. By Any Means är en eld som växer och driver framåt: inom Jorja och inom oss som lyssnar. 

Ellen Algren


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 31