fbpx

De bästa singlarna: vecka 30

Även om vissa kanske hade hoppats på nytt material från ett visst upplöst pojkband som firade sitt 10-årsjubileum i veckan var det väl ändå bara en dröm som var för bra för att förverkligas. Men vad gör det! Vi har mängder med ny musik att frossa i, och vi har valt det bästa bara för er.

Spellistan med det bästa från veckans singelsläpp hittar du här!


Maja Francis – This Woman’s Work

Maja Francis är tillbaka och hennes känslofyllda, karaktäristiska röst är precis lika förtrollande som alltid. På covern av Kate Bush-klassikern This Woman’s Work ger hon låten precis den ömsinthet som den kräver – stundtals låter det mer som att det är låten som vaggar henne vidare, som snärjer in henne och friktionslöst för henne framåt, än att det är hon själv som står bakom rörelsen. 

Francis version är precis lika vacker som originalet men har en annan klang: den smäktande, nostalgiska, pianobaserade produktionen i originallåten har här bytts ut mot en enklare, gitarrbaserad produktion. Resultatet är något mer country-osande och avskalat. Samtidigt känns det träffsäkert och Francis röst får här utrymme att ge liv till Bushs hjärtkrossande textrader och samtidigt skapa något eget av dem. Francis lyckas behålla originalets ömma framtoning men samtidigt ge den en ny tappning som såväl hyllar som förnyar.

Daria Spitza

Death Valley Girls – The Universe

Death Valley Girls är ett band som är som tagna direkt ur en Joan Didion-bok. Både bandet och författaren använder sig flitigt av element som hippiekultur, psykedeliska droger, feministisk DIY och bandets hemstad, Los Angeles, i sitt skapande vilket förtydligas desto mer på bandets första singel från det kommande albumet Under the Spell of Joy.

Låten The Universe är ett smakprov på vad som beskrivs som bandets space-gospel-skiva. Har du någonsin hört talas om den genren förut? Nu har du! För att lättast förklara hur det låter: tänk dig musiken du hör i bakgrunden när du hallucinerar fram att du dött och närmar dig pärleporten. Släng på en ordentlig mängd psykedeliska inslag och där har du det. Det låter kanske lite flummigt, och det är det. Detta långvariga musikstycke tar sin tid att förmedla en ganska så snarlik känsla, men det är på alla sätt en sådan känsla man vill uppleva.

Gustav Stjernkvist

Ulver – Nostalgia

Under 90-talet formades Ulver som ett black metal-band, men innan decenniet hann nå sitt slut hade det norska bandet redan börjat doppa tårna i en mängd andra genrer. Idag har de gjort sig kända för att ständigt utveckla sin stil med en oförutsägbarhet som gör varje musiksläpp spännande. 2017 släpptes det briljanta The Assassination of Julius Caesar, ett mörkt syntpopalbum som de nu följer upp med den nya singeln Nostalgia.

Nostalgia, likt The Assassination of Julius Caesar, sammanvävs pop med en mörk ambient och elektroniska element. Precis som titeln antyder, är texten en nostalgisk tillbakablick. Sångaren, Kristoffer Rygg, ger oss vaga miljöbeskrivningar och suddiga minnesbilder från sin uppväxt. Norway – 35 years ago / Rewind the tape / A place where wild flowers grow / The city by the sea.”

Det nya albumet heter Flowers of Evil, och släpps i slutet av sommaren. Perfekt när dagarna börjar mörkna.

Robin Andersson


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 30