fbpx

De bästa singlarna: vecka 29

Då återkommer vi till den där frågan som är värd att ställas varje fredag: Kommer jag någonsin hitta en ny favoritlåt? Även om chansen är liten ökar den för varje fredag som kommer, och nu är den här! Vi gör vårt bästa för att förbättra oddsen för dig, och vem vet, kanske finner du dig en ny favorit bland veckans utbud av nya singlar?

Hela spellistan med vårt urval av veckans bästa singlelsläpp hittar du här!


Cults – Trials

Cults laddar inför det kommande albumet med Trials, den andra singeln som indiepopbandet från New York släpper. Och om Spit You Out, förra månadens singel, var Cults sätt att visa den energiska och livliga sidan av albumet så är Trials något helt annat. Denna cinematiska och smått berusande låt är som gjord för en udda coming-of-age-film med ett väldigt specifikt ljudspår och visuellt tema. Tänk Blue Is The Warmest Color möter Donnie Darko, och varenda scen är färgad av neon.

Pampiga stråkar öppnar upp låten innan Madeline Follin tar över med en blöt produktionseffekt på sången. Atmosfäriska syntar, dämpade trummor och en läcker basslinga utgör det mesta av låten innan den ylande gitarren får ta för sig.

Det kommande albumet heter Host och släpps i augusti och både Spit You Out och Trials är riktigt trevliga smakprov på vad som komma skall.

Robin Andersson

Naod ft. Aden – Gasolina

Naod och Aden går ihop som karantän och Netflix, och deras kombination slår till igen på Gasolina. Låten produceras av Simple7, och dess svajiga beat påminner om DJ Mustards bästa verk. Båda rapparna delar en sjungande, musikalisk egenskap i sina flows, och de kan dessutom hålla tonen där det behövs. Därför kompletterar de varandra, och därför bär alla låtar de samverkar på deras signum: en självsäkerhet och ett gung som är svårfunnen på andra håll i svensk hiphop. De drippar – kan du simma?

Sultan Ahmed

LU KALA – No Smoke

Torontobaserade LU KALA öppnar med en rad på franska över en funkig basslinga, och det är i denna stund frankofilen i mig viskar j’habite. No Smoke är sprallig och cool, glad och seriös – och det allt på samma gång. Utöver den bubblande funkproduktionen förhöjer LU KALA spåret med sin oförstörbara karisma och sin indieklingande stämma.

No Smoke vägrar kanadensiskan låta sig påverkas av andra, och varnar oss om att inte säga något vi kommer ångra. Hon berättar; “Jag hoppas att alla som lyssnar på den här låten håller sig till deras värderingar och struntar i dem som försöker slösa deras tid.”. You don’t want no smoke, lyder refrängen, men det är svårt att förneka när det fullkomligt osar om LU KALA.

Theo Hafström

The Service – Sia

Bli inte förvirrad av sängkammarvibben som introduceras i de första takterna av The Service debutsingel Sia. Låten av denna nystartade Stockholmskvartett är faktiskt en betydligt mer vemodig kärlekslåt än den verkar, och definitivt inte något halvhjärtat försök till en uppföljare på George Michaels Careless Whisperer. Men vad som däremot främst sticker ut, och vad som faktiskt gör Sia till några jäkligt minnesvärda tre minuter och 34 sekunder, är bandets finurliga blandning mellan det lyriska och det musikaliska temat, som på många sätt skiljer sig från varandra men ändå passar omåttligt bra ihop. Detta gäller även den tydliga blandningen av influenser som präglar låten, där vi bland annat kan urskilja drömpop, jazz och soul, men också små subtila inslag av psychadelia. Det är en svår låt att placera i något fack, men det är också exakt det som gör den så ruskigt bra.

Gustav Stjernkvist


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 29