fbpx

De bästa singlarna: vecka 28

Har de senaste dagarnas regnskurar och gråa himlar fått junis sommarvärme att kännas som en avlägsen, svettig dröm? Har du frenetiskt försökt att dra fram sommarkänslan genom att spela gamla sommarplågor på repeat? Tja, vi också. Tur att veckan nu lider mot sitt slut och att massvis av ny musik är här! Veckans musikskörd består nämligen av soliga, saltdoftande bangers men också av smäktande kärleksballader och ömma, lugna låtar som skapade för regniga sommardagar.

Hela spellistan med veckans bästa singelreleaser hittar du här!


Emma Nydén – About You

I debutsingeln About You kastas vi in i sovrummet – rakt in bland silkeslena sänglakan och dunmjuka kuddar. För denna drömska bedroom-slinga är ett erotiskt och mjukt, som producenten och låtskrivaren Emma Nydén själv kallar det, “ode till onani”. 

Med en avlägsen och nedtonad synt skapas både en 80tals-sväng och en drömsk undervattenskänsla av att flyta fritt och gravitionslöst genom en sfär av mjukt glitter. En känsla av att världen med kanter och gränser är någonstans långt långt utanför allt mjukt och skönt som är så nära i About You.

Detta komponeras med Emma Nydéns släpiga stämma, som är i enlighet med det sömndruckna och erotiska begär som i låten gång på gång frågar sig hur något så enkelt kan kännas så svårt: “All the flowers in my chest / They just keep blooming for you / Keep exploding by the thought of you / How can something so simple / Lead me into complete anxiety / I don’t know”. En fråga som slutligen lämnas obesvarad i  ett “I wonder / why” sprängfyllt med erotisk längtan.

Lejla Cato

Future Islands – For Sure

Det kanske var det under det makalösa framträdandet på David Letterman år 2014 som Future Islands gjorde sig till ett med folket. Jag menar, hur skulle man egentligen kunna glömma sångaren Samuel Herrings fantastiska dans, spontana growlande och den sjuhelsikes inlevelse som han levererade? Men mest av allt bör man nog minnas den fantastiska låten Seasons som bandet spelade den kvällen. Och nu, efter att ha varit tysta i tre år, är Future Islands tillbaka med den nya, minst lika fantastiska låten For Sure.

En låt där bandet, ännu en gång, sätter ett ansikte på den moderna syntpoppen. Med en fruktansvärt stark och medryckande refräng ackompanjerad med trummor, bas, synt (givetvis) och herr Herrings inlevelsefulla röst, skapar Future Islands även denna gång inte bara en utomordentlig låt, utan även en låt som både är growl- och fuldanskompatibel.

Gustav Stjernkvist

James BlakeAre You Even Real?

James Blakes karriär är fylld med experimentella svängar som sträcker sig tillbaka till hans tid som musikstudent på universitet. Vad som började som en stil med rötter inom UK bass och post-dubstep har förändrats och utvecklats till något som idag är svårare att sätta fingret på. På sin musikresa har han formats av en mängd olika samarbeten, däribland Beyoncé, Kendrick Lamar, Travis Scott och Frank Ocean. Denna djärvhet att sammanpacka dessa erfarenheter och precisera hans egen stil visade sig tydligast på 2019 års album, Assume Form.

Are You Even Real? heter den nya singeln och följer Assume Form i dess stilistiska spår. Blakes distinkta sångröst rör sig svävande över en produktion som är luftig och hypnotiserande. När stråkarna vävs samman med Blakes piano och de dova 808-trummorna blir känslan nästan gravitationslös. Blake har länge varit länge varit i framkanten när det handlar om produktion och Are You Even Real? är inget undantag.

Robin Andersson

Zara Larsson – Love Me Land

SOM Zara Larsson sökt och sökt efter sitt sound de senaste åren. Och äntligen får vi svart på vitt exakt vem Zara Larsson vill vara som artist. Love Me Land kan vara hennes första ordentliga, soniska statement. För elementen kanske vi känner igen sedan innan, men sammanställningen av dem är något utöver det vanliga. 

Den dämpade, men drivande basslingan, Abba-stråkarna, vocoderrefrängen tillsammans med Zaras obesvärat sensuella sång. Allt detta resulterar i en sentimental, tryckande popdänga där Zara äntligen får rättfärdiga sin otroliga pondus. Samtidigt skiner hennes evigt unga själ genom allt det otroligt mystiska och heta – för Love Me Land är också helt genomtokig. Det finns FÖR många udda detaljer som är värda att lyfta. Men hon knyter allt samman, och gör en tripp till Love Me Land helt hejdlös. Zara Larsson är tillbaka – och hon är starkare än någonsin.

Imorse bekräftades det också att det nya albumet kommer i september.

Theo Hafström


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 28