fbpx

De bästa singlarna: vecka 27

Vare sig din semester är i full gång och du tar varje minut som den kommer, eller om du precis är i början av en till synes oändlig jobbsommar, så vet vi exakt vad som kommer förhöja din tillvaro: NY MUSIK! Därför har vi lyssnat igenom veckans släpp och samlat det bästa så att du antingen kan njuta av den svenska sommaren än mer, eller ta dig igenom de otaliga arbetstimmarna du har framför dig. Hela listan hittar du som vanligt här!


GULEED – GEEDO

GULEED har hållit sig i bakgrunden sedan han släppte sitt debutalbum 50 GRADER I FEBRUARI – som vi utsåg till ett av förra årets bästa hiphopalbum. GEEDO, som är en tvist på ordet “ghetto”, är titeln på den första singeln från GULEEDs kommande album LUCKY20. Låten har producerats av T&O, och den allmänt kända, melankoliska gitarren som varit ett kännetecken för de två senaste årens traplåtar paras med GULEEDs känslotunga sång. GEEDO är en låt om tugget, och stjärnan från Malmö New Wave-kollektivet skildrar en livsstil där pengar kommer först – och en livsstil som inte är helt fri från konsekvenser.

Sultan Ahmed

Joel Corry feat. MNEK – Head & Heart

Det finns få saker som är mer brittiska än deep house. Genren har fått ett rejält uppsving 2020 trots de uteblivna dansgolven, men kanske är det därför den får mer uppmärksamhet i andra sammanhang än på klubbarna nu. Londonbaserade DJ:n Joel Corry har slagit sig samman med Grammynominerade låtskrivaren och artisten MNEK, och kokat ihop en oemotståndlig sommarhit.

Det centrala i Head & Heart är inget annat än den tuggummiklistriga melodin. En låt som gjord för entrén av årets Love Island-deltagare (den brittiska versionen såklart), om årets säsong inte hade varit inställd. Av ett mer eller mindre planerat sammanträffande var det i förra årets säsong av realityserien som Joel Corrys artistkarriär äntligen tog fart när singeln Sorry var med i programmet. Men Head & Heart är somrigare och livligare; samtidigt som MNEK återigen visar att han är kronan på verket på den här typen av dansmusik.

Theo Hafström

Kanye West feat. Travis Scott – Wash Us In The Blood

Att försöka förstå sig på Kanye West är näst intill omöjligt. Under de senaste tio åren har han sagt att slaveri var ett val, han har varit polare med Donald Trump och burit en MAGA-keps, och för ett par år sedan konverterade han tillbaka till sin kristna tro och släppte ett gospelalbum. Kanye är ett av musikvärldens största enigman. 

Så var står Kanye West angående Black Lives Matter-protesterna som sker över hela världen? Wash Us In The Blood gör det väldigt tydligt var Kanye står, och det är inte med Trump den här gången. På en hård och aggressiv produktion likt något från Yeezus, rappar Kanye om mass incarceration, slaveri och hur folk vill censurera honom. Låten är även fylld med kristen symbolik och har en kort men effektiv Travis Scott-feature. Det här är en sida av Kanye man inte har sett på länge, både politiskt och musikmässigt. 

Kanyes persona har varit otroligt otydlig de senaste åren, speciellt efter 2018. Wash Us In The Blood är däremot både kraftfull i sitt budskap och visar att Kanye fortfarande har kvar den delen av sig som i live-tv konstaterade att “George Bush doesn’t care about black people”. 

Oscar Johansson


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 27