De bästa singlarna: vecka 26

Värmen har slagit hårt den här veckan och rekordtemperaturer har sprängt termometrar och nyhetssidor landet över. Kanske har du passat på att njuta av värmen? Solat, picknick:at, badat? Kanske har du svettats på jobbet, eller legat hemma vid fläkten och desperat väntat på den korta stund under dygnets gång då solen faktiskt går ner?

Oavsett hur du spenderat veckan har du troligtvis gjort det till tonerna av bra musik. Kanske har du lyssnat på vår sommarspellista och hummat med. Kanske har du bara väntat på att fredagen ska komma, och med den alla nya släpp. I vanlig ordning har vi samlat ihop ett urval av veckans singelreleaser – allt för att fylla dina hörlurar och högtalare med den bästa musiken.

Hela listan hittar du här


Arca feat. ROSALÍA – KLK

Psykos i musikformat? Absolut. Veckans hetsigaste, skarpaste och snyggaste musikupplevelse kommer här levererad av Arca & ROSALÍA.

Både Arca och ROSALÍA är kända för att ta ut svängarna och kompromisslöst ge sig hän åt nya uttryck. I kombination med varandra skapar de en låt som osar av energi och intensitet – KLK låter som ett rave när det är som bäst, som framtidsmusik ur en sci fi-film, som en galen utekväll år 2250. Glitch-inslag, syntar och latino-influenser vilar på ett reggaetonbeat som ständigt förvrids, formas om, som lera i ett barns händer.

Resultatet är hårt, nästan aggressivt, men med mjuka drag – ROSALÍAs lena vokaler och Arcas fantastiska fingertoppskänsla för produktioner ger KLK ett skarpt men samtidigt ödmjukt uttryck. Det är lätt att visualisera låten på ett fullt dansgolv: lasrar och neon som blinkar i fjärran, spanskan som lika gärna hade kunnat vara alien-lingo, det dansanta beatet som sliter tag i hypnotiserade kroppar. Kanske symboliserar också KLK känslan – euforin, hysterin – som kommer att råda på dansgolven när de äntligen får fyllas igen.

Daria Spitza

Jelassi – STS

Jelassis verk brukar ha ett slappt förhållningssätt till mallen för det konventionella i hiphopmusik. Vare sig det gäller hennes val av beats eller hur hon konstruerar en låt, är hennes musik ofta experimentell i jämförelse med andra svenska rappare. STS är inte ett undantag: det Nisj-producerade beatet lånar element från garage och drill, och på det rappar Jelassi hackigt med sitt karaktäristiska, monotona flow, i en lång, metafordränkt stream of consciousness-vers som hinner avhandla många ämnen. På STS fortsätter Jelassi att lägga till fler färger på den svenska hiphopens ljudpalett, och som vanligt så är hon bland de bästa i Sverige på att göra det.

Sultan Ahmed

MarloweFuture Power Sources

När producenten L’Orange och rapparen Solemn Brigham gick samman under namnet Marlowe, släppte de ett av 2018 års mest intressanta hiphopalbum. Nu är de tillbaka med singeln Future Power Sources och duon är lika sammansvetsad som för två år sedan.

Om L’Oranges produktionsstil kan beskrivas som dammig, halvsmutsig och nästan underjordisk, är Brighams rappande motsatsen. Hans snabba käft jobbar som en motor på högvarv och det är häpnadsväckande hur många ord han lyckas få in i varje vers utan att ens riktigt anstränga sig. När dessa två möts känns det som handen i handsken för ett fan av undergroundhiphop. Om det inte var tydligt för två år sedan är det sannerligen det nu.

Marlowe 2, som det kommande albumet heter i sann Run The Jewels-anda, planeras att släppas 7:e augusti.

Robin Andersson


Lyssna på hela listan här. Trevlig helg!

/

De bästa singlarna: vecka 26

Mejla skribenten!