De bästa singlarna: vecka 24

Helt plötsligt är sommaren här, och vad vore inte den utan lite ny, härlig musik? Det finns nog faktiskt inget som kompletterar jordgubbarna och vaniljglassen bättre än de låtar vi samlat denna vecka. Hela listan hittar ni här som vanligt. Njut av helgen nu!


Johan Airijoki, Malmfältens Rockklubb – Får jag vara din kille

Efter att ha fått sin turné inställd har Johan Airijoki kört livestreamade konserter från sitt kök och från toppen av ett snötäckt fjäll. Denna vecka har han gett oss ett första smakprov på det kommande albumet med den nya singeln Får jag vara din kille.

I denna vackra, hjärtevärmande kärleksförklaring står Malmfältens Rockklubb bakom instrumenten som färglägger Airijokis omgivning innan hans vemodiga sång får allt att lysa i ren och skär ärlighet. En virvlande gitarr sveper sig kring honom och effekten blir nästan hisnande innan den mjuka refrängen delar stormen: ”Jag måste ge dig sommarens blommor, jag ger dom till dig / Får jag vara din kille, vill du vara min tjej / Hela mitt hjärta, du får det av mig”.

I Får jag vara din kille finns det bästa vi har kommit att associera Airijoki med, när tyngd möter det sköra och drömmiga. Nästa album planeras att släppas i höst, vilket just nu känns väldigt långt bort. Till dess kommer denna låt göra sig allt mer kär på spellistan, den saken är klar.

Robin Andersson

Jorja Smith – Rose Rouge

Skivbolaget Blue Note Records startade år 1939 och har, inte helt otippat, hunnit förse världen med en hel del jazzmusik. Nu lanserar de Blue Note Re:imagined – ett projekt som bjuder in de mest framstående artisterna på den samtida brittiska scenen till att tolka, och omtolka, gamla och nya jazzklassiker. 

Låten Rose Rouge skapades år 2009 av den franska musikern St Germain, och är i sin tur baserat på en sampling av Marlena Shaws Woman Of The Ghetto från 1973. Nu har låtens historia ökat ytterligare – denna gång med en remake av Jorja Smith. Smiths version av Rose Rouge är mjuk, känslorik och dansant. Med sin karaktäristiska röst ger hon låten ett fantastisk, soul-klingande skimmer, medan den jazziga, rytmiska produktionen inkorporerar influenser av reggae och klassisk soul och skänker den på så vis nytt liv. Resultatet är svävande, drömmigt och perfekt för såväl stillasittande som dansanta sommardagar.

Daria Spitza

FVRmind – Obscure

Att isolering påverkar människor har man kunnat märka av under ett tag nu, inte minst i musiken. Londonbaserade FVRmind målar upp ett sådant exempel med debutsingeln Obscure, där de med sin downtempo och trip-hop-influerade altrock försöker framställa och beskriva ett ’inre krig av känslor’. Detta inre krig tycks sedan bryta sig ut när den fruktansvärt starka och gitarrbaserade refrängen drar igång och skapar en kontrast från den långsamt smygande versen.

Under sina 3 minuter och 52 sekunder lyckas de göra en fullt godkänd skildring av den ångest som så lätt uppkommer under isolering och karantän. Med sitt melankoliska, långsamma tempo målar de upp ett känsloladdat ljudlandskap, som i alla fall fler än några stycken ska kunna relatera till i dagens läge. Med en debutsingel så kraftfull som denna kan framtiden bara båda om gott för FVRmind.

Gustav Stjernkvist

JVLES – Sweatshirt

Göteborgsartisten JVLES började släppa musik under 2020, och på två singlar har hon visat vad för typ av musiker hon vill vara: en känslofull, tonsäker sångerska med ett sinne för vacker kärleksprosa.

Sweatshirt är lättsam, sentimental och längtansfull, och göteborgaren visar en ödmjuk skörhet och en känslomässig uppriktighet. Blund är åter bakom producentbordet, och duon är bra på att få ut det bästa av varandra: JVLES vet bäst hur en sjunger till neosoulen som Blund har producerat på både Sweatshirt och föregångaren TASTE.

Sultan Ahmed


/

De bästa singlarna: vecka 24

Mejla skribenten!