fbpx

De bästa singlarna: vecka 22

Suktar ni efter sprillans nya låtar att lägga till i era spellistor? Fear no more, vi har som vanligt fyllt på listan med veckans bästa singelsläpp. Nedan har vi lyft några av dem, och resten finns självklart i listan som ni hittar här. Trevlig helg!


Jayda G – Both Of Us

Bland 2019 års album var Jayda Gs Significant Changes en solklar favorit. Albumet blåste nytt liv i klassisk house och flera av dess låtar — som Leave Room 2 Breathe och Missy Knows What’s Up — garanterade att de allra flesta festerna sattes i rörelse. Both Of Us är det första materialet från producenten/DJ:n sedan Significant Changes, och det är den första singeln från hennes kommande EP, Both Of Us / Are U Down.

Jayda Gs intention här var att skapa en upplyftande, glad houselåt – den typen av musik hon spelar under sina DJ-set på BBC Radio 1. Under ett av dessa set spelade hon upp bitar av Both Of Us, och blev bombarderad med frågor om den, så hon bestämde hon sig för att släppa den officiellt. 3:e juli kommer EP:n ut, som även kommer att inkludera två remixer och en musikvideo.

Sultan Ahmed

Raketklubben – Vi är slut

Indiesverige under 2008 var en tid för sig själv, och en tid som man nog mer än gärna hade åkt tillbaka till. Därför är det inte konstigt att vi nu kan höra att den epoken lämnar ett spår efter sig i modern popmusik, som på Raketklubbens nya singel Vi är slut. Som titeln kanske avslöjar, är detta givetvis en lika delar hjärtskärande som hoppfull göra-slut-låt, med en medryckande refräng som är som klippt och skuren för att vända Jazzhuset (R.I.P) upp och ner.

Vi snackar alltså tamburin, fyraackordsform, vemodig och ärlig text samt charmig och lite halvfalsk sång som vi alla lärt oss att älska. Jag vet inte riktigt hur det, rent musikmässigt, kan bli mer 2008 än så här. Och då väldigt mycket tyder på att detta bara är början på en lång hitparad från Raketklubben, behöver inga indiebarn vara oroliga för att de inte kommer bli tillräckligt tillfredsställda, sådär tolv år senare.

Gustav Stjernkvist

Pa Salieu – Betty

Pa Salieu slog igenom med singeln Frontline tidigt under året — en av de riktigt få grejerna som har varit bra med 2020 — och jämförelserna med profilen J Hus dröjde inte länge. Båda rapparna bär sin gambianska slang med stolthet över sina verser, och Frontlines aggression påminner om J Hus tidiga, självsäkra afro swing-influerade rap. Som svar på hintarna om att nykomlingen inte var mer än en kopia på den brittiska megastjärnan twittrade J Hus: “I messaged Pa Salieu and told him not to watch what people are saying, to keep pushing and to be a Militérian. He replied, ‘Bro, I was born a Militérian.’ My brother.”

Sedan genombrottet har Pa Salieu signats till Warner Music och samarbetat med flera akter, varav den största är SL, och i veckan hade videon till singeln Betty premiär på Complex UK. Betty släpptes som en del av en dubblett, där även grime-osande Bang Out finns med.

Sultan Ahmed

Skullcrusher – Day of Show

Är det black metal från den norska urskogen eller det där hardcorebandet som jag och min kompis skulle starta men som aldrig blev av? Nej, hur brutalt det än må låta så är Skullcrusher faktiskt namnet på indieprojektet av Helen Ballentine från Los Angeles. 

Day of Show är den andra singeln från Skullcrushers kommande debut-EP, och här hör vi Ballentines sköra och friflytande röst över en mjuk akustisk gitarr. Detta kombineras med underliggande ambienta detaljer och en synt som smyger sig fram innan den växer sig allt starkare framåt slutet med uppvaknande effekt. Resultatet är atmosfäriskt, och nästan omsvepande i hur avkopplande det är när instrumenten sammanstrålar med total sinnesro. 

Skullcrushers debut-EP med samma namn beräknas släppas 26 juni och hypen har precis växt sig större. Vi håller utkik efter fler singlar från Skullcrusher!

Robin Andersson


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 22