Illustration: Hugo Hernqvist

De bästa musikvideorna:
April – juni 2021

Har du för dålig koncentrationsförmåga för att hängiva dig till en tv-serie i sommartider, men fortfarande känner att du vill bli emotionellt och visuellt hänförd? Icke att förglömma den otroliga konstformen musikvideon! Perfekt för dig som vill avnjuta musik, men som tröttnat på att stirra på låtarnas statiska singelomslag eller deras sjösjukeframkallande loops i mobilen.

Nedan har vi listat några av senvåren/försommarens bästa musikvideor, och de som verkligen förtjänar att bli sedd av just dig.


Sink In – Tirzah

Ur mörkret träder två gestalter fram i strålkastarljuset. När den melankoliska pianoslingan sätter igång tillsammans med en vibrerande bas kommer vi närmare. Två dansare omgivna av asfalt, graffiti och varandra på en mark fylld av vatten. Dansen är intim och ilsken, de sliter sig närmare varandra och puttar ifrån, och fyller tittaren med en känsla av längtan och frustration. Essexartisten Tirzah har fått låten Sink In att låta som en reva i hjärtat, det läcker och svider. 

“Come a little closer to me now / Gonna let myself, gonna trust again, gonna show that I’m okay/ Gonna breathe in, exhale, gonna breathe in / Exhale / Gonna breathe in, exhale”

Dansen förmedlar just det här: att vilja våga, men vara paralyserad av rädsla. Komma så nära en person som det fysiskt går för att sen vilja springa åt andra hållet. Musiken avtar men videon fortsätter, de två kommer närmare. Den ena dansaren lutar sin rygg mot den andras bringa, precis innan kameran stängs av ser vi hur deras läppar möts. Låten och dess budskap får verkligen träda fram tillsammans med en så här avskalad video. Rörelsen av de två kropparna förmedlar ett hel sfär av känslor och åskådaren lämnas oerhört berörd.

Allis Sääsk Berglund


Klan – Mahmood

Måneskin i all ära, men vi får inte glömma Italiens nästanvinnare från Eurovision Song Contest 2019 Mahmood. Milanosonen har sedan Soldi blivit en stadig hitmakare på hemmaplan, och är i högsta grad en visuell artist som gjort ett flertal fascinerande musikvideor till låtarna från hans nysläppta album Ghettolimpo, men den till Klan är den som väcker mest intresse.

Tajta, mönstrade polyestertröjor, halvnakna kroppar och någon slags fiktiv och frodig italiensk sommarvärld gör videon till Klan oemotståndlig. Samtidigt som videon är otroligt vacker finns det en obeskrivlig, hänryckande energi över Mahmood och hans klan. Det är som om de är det där gänget man inte förstår sig på, men ändå vill vara en del av. Viva Italia.

Theo Hafström


How Can I Make It OK? – Wolf Alice

En musikvideo är enligt engelskspråkiga Wikipedia en video av varierande längd som framförs i samband med en aktuell låt i konstnärliga och kampanjsyften. Wolf Alice slår på stort när det gäller båda delarna och har valt att framföra sitt efterlängtade comebackalbum Blue Weekend, med en musikvideoserie i hittills sex delar. Något som ytterligare breddar den konstnärliga aspekten av ett redan spektakulärt album.

How Can I Make It OK är den senaste av dessa sex delar och följer samma färgstarka blårödgröna tema som övriga videor. Här besöker vi kanske världens kanske deppigaste karaokeklubb, vars hela vibe gör någonting med låten som bara något visuellt som en musikvideo kan göra.

Gustav Stjernkvist


Foreigner – La Femme

Paris, klubbar, fransmän i superkorta shorts och karaoke – behövs det mer än så för att göra en bra musikvideo? Svaret är såklart nej, och allt detta finns i det franska alternativa elektropopbandet La Femmes senaste musikvideo till låten Foreigner. I videon får man följa fyra av bandets sex medlemmar när de lever loppan som turister i Paris och under hela videon kan man följa med i låttexten som visas i klassisk karaokestil längst ner på skärmen. 

La Femme använder sig ofta av en retrofuturistisk estetik som ligger tungt över resten av musikvideorna från albumet som följer ett tydligt tema och är riktigt snygga med ett högt produktionsvärde. Här har vi motsatsen. Bandet är inte främmande för att blanda sitt stilrena och seriösa uttryck med humor, och Foreigner är ett perfekt exempel på det. Deras låtar är vanligtvis på franska, men Foreigner är deras andra låt som sjungs helt på engelska och den stundvis dåliga engelskan och tunga franska brytningen tillsammans med musikvideons karaktärer är omöjlig att inte falla för. Videon är riktigt lågbudget på precis rätt sätt med enkla medel fångar den tittaren, förhöjer låten och får en att vilja dra på sig ett par solbrillor och åka ner till kärlekens stad på stört.  

Fanny Betnér


Bad Habits – Ed Sheeran

Neonrosa kostymer, flygande vampyrer och folkmassor i fullständig psykos. Ed Sheerans återkomst efter två års tystnad var nog en chock för många av oss. 

Åsikterna kring videon har varit minst sagt spridda – men kanske var det just en revamp som denna (pun intended) som Sheeran behövde? 80-talsestetiken med glitter och starka kontraster blir tillsammans med den något Twilight-inspirerade tematiken en fruktansvärt KUL comeback för en artist som sällan tar ut sina visuella svängar. Sheeran sjunger om sina dåliga vanor medan han svävar över stökiga gator och hänger med ett vampyrgäng som ser ut som Volturi i ett slags modern, punkig tappning. Vid ett ögonblick stannar Sheeran tiden och räddar sig själv från en bilkrasch, bara för att se sitt vanliga jag smälta ihop i vampyrjagets händer. Det är märkligt, roligt, snyggt och med glimten i ögat – när natten och videon lider mot sitt slut förvandlas Sheeran tillbaka till sig själv, iklädd skinnjacka, plinkandes på en gitarr, till synes så vanlig som alltid. Trots den något cringe-vänliga auran blir videon till Bad Habits därför förvånansvärt kreativ och självdistanserad, samtidigt som den är långt ifrån ett säkert kort.

Daria Spitza


Mad – Hope Tala

Londontjejen Hope Tala ger oss en riktigt slående upplevelse i videon till hennes bossa nova-doftande singel Mad. Snygga in- och utzoomningar ger videon tillsammans med modeinslag från den viktorianska eran i en mystiskt öde miljö får en att förundras och beundra Mad som ett koncept som sträcker sig långt mycket längre än låten i sig.

Theo Hafström


Motorbike – Leon Bridges

Musikvideon till Leon Bridges singel Motorbike centrerar runt berättelsen om en romantisk tvåsamhet, som till en början framstår som oskyldig, men som senare tar en mörk vändning. Videons huvudpersoner möts för första gången på en parkering utanför ett café, när mannen erbjuder kvinnan sin tändare. Därefter utvecklas förhållandet tämligen snabbt då de i följande scener delar intima blickar på dejter och dansar i deras gemensamma vardagsrum. Narrativet skiftar när mannen ger kvinnan ett skjutvapen som årsdagspresent, och det som tidigare skildrats som harmlös kärlek blir något av en Bonnie och Clyde-inspirerad historia.

På tre minuter lyckas Bridges och regissören Anderson .Paak berätta ett helt kärleksdrama – från början till slut. Den visuella porträtteringen av Motorbike är såväl fängslande som vacker. Varje scenbild känns genomtänkt och nödvändig för att driva narrativet vidare, och likt Tarantino-stilen gömmer sig små påskägg som hintar om hur berättelsen utverkas. Otroligt sevärd musikvideo, helt enkelt.

Zejneb Rauf


CORSO – Tyler, The Creator

De visuella vinjetterna och musikvideorna har varit höjdpunkten med Tyler, The Creators nya skiva CALL ME IF YOU GET LOST. Fram tills CORSO har det endast varit korta stycken som knappt haft med hälften av låtarna. Med CORSO ger Tyler oss hela låten, och mer än så.

Tylers känsla för outfits och cinematografi är på topp. Det är något mycket symboliskt med stämningen; han framträder för barn, hans vän ber honom att uppträda för han tror att barnen verkligen skulle uppskatta honom. Låten handlar om Tylers sociala inflytande. Gång på gång säger han till Tyler att han är en förebild för dem, även om de inte förstår det än. Tonåringarna utanför lokalen har tappat bort sig, utan telefon och fungerande cykel. En av dem har på sig en GOLF-pullover – kanske är skivans namn CALL ME IF YOU GET LOST en uppmaning till både tonåringarna och barnen på kalaset att lyssna på honom?

Överanalys åsido; Tylers moves, hela videons estetik, stämningen och faktumet att låten är en aggressiv raplåt som spelas upp på ett barnkalas gör videon ambitiös med en berättelse. Samtidigt är det en snygg musikvideo. En balans som är svår att nå, men som Tyler gång på gång lyckas med.

Charles Lundman


good 4 u – Olivia Rodrigo

Vad mer behöver egentligen sägas om Olivia Rodrigo? Som om inte dundersuccén med drivers license var nog släppte hon i maj sitt debutalbum SOUR, och även det med enorm framgång. Den sista singeln innan albumet good 4 u är självklart ett av skälen till att intresset för artisten kulminerade lagom till albumsläppet, eftersom den kombinerade både hennes och punkpopens momentum som resulterade i en förkrossande hit.

Videon anspelar på punkpopens senaste uppsving under det tidiga 00-talet, och vi får följa Rodrigo i en highschool-miljö samtidigt som hon refererar till kultklassikerna En prinsessas dagbok, Jennifer’s Body och Audition. Psykotiskt, nynostalgiskt och fyllt med tonårsaggressioner, och konstigt nog bevisar Rodrigo med good 4 u att just tonårsagressionen är en känsla som faktiskt går att sakna.

Theo Hafström