Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

Dags för Melodifestivalens första ”riktiga” semifinal

Förra året gjorde sig SVT av med Andra Chansen och dess duellformat. Istället delades bidragen in i två grupper där de två bidrag med flest röster från vardera grupp tog sig vidare till finalen. Tydligen var varken SVT eller Mellotittaren särskilt imponerade av det nya formatet, för i år görs det om igen. Nu är det en riktig free-for-all, vinna eller försvinna. Åtta bidrag tävlar och de fyra bidrag med flest röster tar sig vidare till finalen, resten får packa ihop och åka hem. Spännande? Ja men det är det!

Så vilka är det egentligen som försöker knipa dom sista finalplatserna? Hur stort är stödet för dom runt om i landet? Och kanske oviktigast av allt, vad tycker jag, en snubbe som inte har någonting med Melodifestivalen att göra, om bidragen? Låt oss ta reda på det!

Data för listplaceringar kommer från Sveriges Topp 50 på Spotify. Ett X betyder att låten inte finns med på listan alls. Siffran i parentes visar bidragets listplacering i kontext till de andra Mellobidragen och kvalificeringsoddsen är tagna ifrån Eurovisionworld. Då all data ändras dagligen är det värt att notera att all information jag använder i den här artikeln är samlad 2/3-2023. Nu kör vi!


Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

1. Mer av dig – Theoz

Listplacering: 7 (4)
Kvalificeringsodds: 87%

Theoz är tillbaka i år igen med en till dansvänlig och glad poplåt om en ungdomskärlek.

Även om låten sticker ut lika mycket som en mittbena i Täby och hela bidraget i princip är som Theoz förra bidrag i Melodifestivalen med nya outfits är jag helt säker på att han kommer knipa en finalplats. Hans blonda charm och SYLVASSA käkben har planterat sig i varenda pre-teens For You Page på TikTok och jag tror inte att någon tittargrupp är lika ivriga att rösta på sin favoritinfluencer än 10–15 åldersgruppen. Kommer det räcka hela vägen till final? Min magkänsla (och oddsen) säger ja.

I det stora hela är det bara en harmlös låt som är för säker för att hata och du kommer ha glömt bort melodin sekunden den är över, klassisk Mello-mellanmjölk.

5/10 gäspningar

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

2. One Day – Mariette

Listplacering: X
Kvalificeringsodds: 30%

Femte gången gillt! Eller hur Mariette?

Hon har tävlat så många gånger i Melodifestivalen att det blivit en egen sektion på hennes Wikipediasida och hon har helt ärligt varit väldigt framgångsrik i tävlingen.

Sen hennes debut 2015 har hon gått till final fyra av fyra gånger! Dock har hon för varje år hon tävlat placerat lägre och lägre i finalen (3, 4, 6, 10). Är det ett tecken på att hon skickar sämre bidrag varje gång eller börjar det svenska folket bara tappa intresset för hennes musik? Jag tycker verkligen inte att hon blivit sämre med åren, dock kan jag tycka att hennes sound inte riktigt utvecklats sen 2015 och det känns ganska utdaterat.

Detta verkar dock inte ha en särskilt negativ effekt på hennes inställning till tävlingen. Jag gillar att föreställa mig att det hon menar med texten är att hon inte kommer ge sig förrän hon äntligen fått representera oss i Eurovision.

I know that sometimes I’ve been lost
But never try to hold me down I’m never givin’ up 
(Ain’t givin’ up) 
There’ll come a day that’s made for us I promise we’ll be standing there 
As the winners of our time

One day Mariette, one day..

6/10 Cornelia Jakobs

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

3. Diamonds – Victor Crone

Listplacering: X
Kvalificeringsodds: 54%

Victor Crone… Var ska jag börja.

Första gången jag la märke till Victor Crone var inte i hans Mellodebut 2015, Det rår vi inte för tillsammans med Behrang Miri, utan det var när han av någon anledning representerade Estland i Eurovison 2019 med bidraget Storm. Jag måste ha undermedvetet letat efter en ny fiende i maj 2019 för jag blev så otroligt arg på Victor då hans bidrag var en sån skamlös kopia av Aviciis Without You

Ända sedan dess jag har haft något emot honom. Jag vill absolut inte såga eller kritisera hans karaktär då jag inte vet någonting om honom som person. Men det jag kan säga om Diamonds är att det låter som en dålig audition för att medverka på Aviciis nästa post-humorous album. Avicii-fanet i mig ser hela Victors diskografi som en billig, töntig kopia av ett sound som redan haft sin tid i rampljuset och som borde få vila i frid i 2010-talet.

Nej tack/10

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

4. Now I Know – Tennessee Tears

Listplacering: X
Kvalificeringsodds: 58%

När jag satt och gjorde mina gissningar i Mello-appen inför den andra deltävlingen satte jag bestämt Tennessee Tears på “Åker ut” och glömde bort att de ens skulle delta i tävlingen. När jag väl hörde låten blev jag positivt överraskad och tyckte väl om låten lagom mycket. Charmig amerikanskinspirerad country. Mysigt? Tydligen!

Dock trodde jag verkligen inte att de hade det i sig att ta sig förbi WIKTORIA (??????) och rycka till sig en plats i semifinalen. Min magkänsla säger att det kommer bli svårt för duon att ta sig till final men allt kan hände o allt kan vände för nu är det (semi)final!

6/10 hästar

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

5. Raggen går – Elov & Beny

Listplacering: 35 (9)
Kvalificeringsodds: 14%

Jag undrar hur det känns för raggarna runt om i landet att bli representerade i Melodifestivalen, EPA-skyltar och allt! Har EPA-kulturen blivit så pass populär att Örebros strögare lyckas ta sig hela vägen till finalen? Jag tror (tyvärr?) inte det.

Även om det här bidraget inte riktigt är EPA-dunk utan mer danspop/schlager känner vi alla av raggen i låtens DNA. Som en trångsynt och tråkig Stockholmare klickar inte riktigt texten för mig. Jag förstår inte kulturen, hypen med att äga fula bilar, hypen med att köra onykter och hypen med att vara högljudd.

Raggen går nog inte vidare.

2/10 lättöl

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

6. For The Show – Melanie Wehbe

Listplacering: X
Kvalificeringsodds: 17%

Även om det här är första gången Melanie Wehbe ställer upp i Melodifestivalen som artist är hon verkligen inte ny till tävlingen. Hon har sedan 2014 varit med och skrivit 7 bidrag till olika artister. Av alla hennes bidrag tror jag dock att The Mamas vinnarlåt Move från 2020 står högst upp på CV:t.

Trots att hon är en väldigt kompetent låtskrivare tror jag att hon inte lyckas greppa tag i det svenska folkets uppmärksamhet i år. Låten är skriven från en queer kvinnas perspektiv och hur svårt det kan vara att hitta sin plats i världen och acceptera sig själv. Jag tycker att hon förmedlar budskapet väldigt vackert och känslosamt och bidraget har verkligen sina starka sidor men jag tror inte att det räcker i år. Tyvärr 🙁

7/10 cylindrar

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

7. Släpp alla sorger – Nordman

Listplacering: 34 (8)
Kvalificeringsodds: 71%

Släpp alla sorger är definitivt mitt favoritbidrag i årets semifinal. Två gubbar som står lite stelt på scen med en mikrofon och en nyckelharpa medan 10 000 dåligt animerade fåglar flyger emot oss från skärmen bakom. Jag älskar det.

En catchy låt som får mig att minnas när jag var liten och såg Draktränaren på en liten DVD-spelare när familjen åkte upp till Dalarna för att besöka farmor och farfar. Jag vet inte om det är nyckelharpan som tar bort min kritiska förmåga men jag har verkligen inget negativt att säga om Nordman.

Vi kanske inte borde skicka Nordman till Eurovision om vi vill kamma hem vår sjunde vinst, men de är definitivt värda en finalplats i min värld.

10/10 free_green_screen_bird_flying.mp4

Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

8. Where Did You Go – Kiana

Listplacering: X
Kvalificeringsodds: 82%

Vafan Kiana? Scenografin, lysrören, versen, beatet, allt gick så bra… Men varför är refrängen den mest själlösa Tiësto rip-offen Melodifestivalen sett på flera år?

Jag tror verkligen att Kiana skulle kunna sopa mattan med hela startfältet med rätt låt men det här är inte it. Jag hoppas att vi får se henne i Melodifestivalen igen, jag tror verkligen att vi har en framtida topp 5-placering i Eurovision om hon kommer tillbaka. Where Did You Go är ändå en av de bättre låtarna i år och jag kommer bli riktigt besviken ifall hon inte tar sig till final.

6/10 CAIA


Så hur blir det nu? Det känns (nästan) alltid tråkigt att se bidrag åka ut ur tävlingen. Men det finns inte plats för alla i finalen och vi måste rösta fram våra fyra favoriter. 

Så här skulle jag gissa att resultattavlan ser ut ikväll.

1. Where Did You Go – Kiana

2. Mer av dig – Theoz

3. Släpp alla sorger – Nordman

4. Now I Know – Tennessee Tears

5. One Day – Mariette

6. Diamonds – Victor Crone

7. Raggen går – Elov & Beny

8. For The Show – Melanie Wehbe

Allt som allt har vi en rolig och blandad semifinal i år. Nån ballad här, lite dunk där, skalliga män och tonåringar med influencervänner. Oavsett vilka som går vidare har vi en väldigt stark och minnesvärd final att se fram emot. Kan 2023 bli året vi kommer ikapp Irland i Eurovisionvinster? Jag tror verkligen det.


Text: Edvin Wassberg