Foto: Daniel Larsson

Kultur-ETC fortsätter sin glow up med Martin Aagård

Igår kom nyheten: Martin Aagård lämnar Aftonbladet för en post som kulturredaktör på Dagens ETC. Men tidningens kultur-glow up började tidigare än så. 

Jag var tolv år när jag bläddrade i Dagens ETC för första gången. Det var valår, och på samhällskunskapen hade vi fått lära oss skillnaden mellan Riksdag och Regering, samt namnen på Sveriges riksdagspartier. (Och F!, som fortfarande var en grej då.) 

I läroplanen stod också att vi skulle haja “Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare och granskare av sam­hällets makthavare samt som underhållare”, vilket i praktiken betydde att det låg ett ex vardera av DN, SvD och Metro (vila i frid) att bläddra i för den som inte ville stå i kingrutan. Åt det här höjde pappa på ögonbrynen. Dagen därpå skickades jag till skolan med en ihoprullad Dagens ETC i termos-facket på min Kånkenryggsäck. Något av ett barnvänligt slagträ; en bildlig tolkning av “Information som vapen” som fröken hade uttryckt det. 

I tonåren var jag inte den trognaste läsaren, det måste jag erkänna. Det var sällan jag kom längre än ledaren, första uppslaget alltså. Det var tiden då bland andra Lina Hjort, Johan Ehrenberg och Göran Greider höll i stafettpinnen. Det hände att jag fastnade för något kulturreportage eller intervju, men utöver det gick det mesta över lilla huvudet mitt. Speciellt när Ehrenberg svamlade om ETCs solceller och trähus (jag var uppenbarligen inte målgrupp, vad den nu är).

Jag förväntade mig nog att det skulle ta ett tag att växa ikapp Dagens ETC, men plötsligt möts vi på mitten. Här är ett axplock av varför:

Kristin McMillen skriver kul om att vara kul. Kulturfredag med det senaste, som kortintervjuer i stuk med lokalpressens “Fem röster”, en 90-talsrenässans vi välkomnar. Häromveckan prydde Myrna Lorentzson – poddare, twittrare och bloggare på Nöjesguiden – framsidan (Rapport från en dopamin-junkie på selfiemuseet). Dagens ETC har också norpat några av skribenterna som annars syns på Aftonbladet Kultur, som Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Kristofer Andersson. Kanske är Andersson också ett tecken på att en byline i den, som SVT skriver ”vänsterorienterade tidningen”, inte längre är ett ställningstagande, eftersom han annars är drabbad av Public Service (han gör P3 Klubben, en kulturpodd för Sveriges Radio). 

Nu senast Aagård. Journalisten, musikern och författaren. 

@blandfers skriver på Twitter “Vaffan? Du skulle ju bli rockstjärna? Vi var ju överens?” och får svaret “Det här är ju det enda rockstjärnegiget i kulturjournalistbranschen!”. Och från och med nu, är det kanske inte längre ironi. Kultur-ETCs glow up ska bli spännande att följa, vi välkomnar er in i konkurrensen 😉

Och Aagård! Vi ses i spalterna.

Text: Lovis Bratt Deland, litteraturredaktör