Suddenly

Caribou

8

Suddenly, uppföljaren till Our Love, kommer efter en kaosartad period av Dan Snaiths liv, fylld av dödsfall, skilsmässor, hälsoproblem och andra svåra händelser som förr eller senare inträffar under livets gång. Albumet är producentens mest personliga hittills, och dess melodiska strukturer, framtagna genom en samplingorienterad produktionsapproach, lägger grund för de intima texterna som Dan framför om livets svårigheter och osäkerheter.

Ljudlandskapet på Suddenly är varmt, nostalgiskt och välkomnande. Albumets första singel Home sample:ar Gloria Barnes låt med samma titel, och på refrängen turas producenten/sångarskan om att sjunga om någon som funnit sig själv. Caribous sång är en konstant som löper längs skivan, och den alltid träffar rätt. Snaiths mjuka stämma är skör och förstärker budskapet i de ömtåliga raderna. Synten på Cloud Song, albumets sista spår, dansar runt de hjärtskärande orden som yttras: “I’m broken, so tired of crying/ just hold me close to you” lämnar utrymme till en klimax av en förvrängd gitarr, syntar och keys, och sådana stunder under albumets gång mer än kompenserar för alla gånger Caribou rimmar “in the past” med “here to last”. Suddenly präglas av några av artistens mest direkta texter – Like I Loved You, Magpie och det förstnämnda exemplet Cloud Song döljer inte längtandet och sorgen som Caribou känner. Både som berättare och musiker lyckas Snaith att hitta rätt ord och rätt loop för att göra sig förstådd.

Sedan Our Love släpptes har Caribou jobbat fram runt 900 idéskisser till låtar som hade kunnat platsa på Suddenly. Att albumet från denna enorma mängd skisser är rikt på innehåll är förväntat, och på det blandas galopperande pianohouse som på Never Come Back med soft rock-trummor som på You And I. Caribou målar på ett brett kanvas, och hans färger består av bland annat soul, R&B, jazz house, boom-bap och UK garage. Artistens till synes impulsiva modus operandi ger upphov till musik som är i fas med de känslor han vill spegla utåt, och det håller ljudlandskapet harmoniskt trots dess interna skillnader. Därför är Suddenly en mycket bra träff, såväl rent tematiskt som konceptuellt.

Genom att skapa ett personligt, intuitivt och varierande album lyckas Caribou att göra Suddenly till den underbara låtsamlingen som den är. Albumet är lätt att lyssna på och det intima, nakna skrivandet gör det relaterbart och berörande. Med alla sina influenser, smådetaljer och stämningar är Suddenly en härlig upplevelse som rymmer allt det som ett riktigt bra album ska rymma: från snygg, detaljerad produktion till ärligt skrivande och träffsäker sång.