fbpx

BUBBA

KAYTRANADA

7

Sömlöst, gungigt och tveklöst dansvänligt. Kaytranada är tillbaka med ny musik och det går inte annat än att hänga med i svängarna.

Det har nu gått tre år sedan 99.9%, debutalbumet som verkligen lekte med genrerna, släpptes. Låtlistan studsade mellan hiphop, R&B, soul och funk i olika utsträckningar, som i kombination med en härlig elektronisk flair visade Kaytranadas förmåga att spinna fram  unika och karismatiska sounds. Men genrestudsandet gjorde också att albumet genomsyrades av spretighet och saknade en ordentlig riktning. Om 99.9% var ett kollage av olika musikstilar och ett sökande efter en identitet, är BUBBA snarare ett DJ-set som driver på enligt ett bestämt tema.

Kaytranada är lika karismatisk som alltid och han leker fortfarande med olika genrer. Helheten på BUBBA är mer inramad och konsekvent, utan att det blir tråkigt eller enformigt. Låtarna följer varandra i spåren, ljudmässigt och bokstavligt talat. Stundtals är det svårt att märka när nästa låt börjar, just för att de smälter samman så sömlöst i övergångarna. De 50 minuter som albumet består av blir som en enda lång låt som allteftersom utvecklas och förändras. Ton och känslor skiftar men dansvänligheten är konstant..

Precis som 99.9% är BUBBA ordentligt kryddad med gästartister. Den här gången är det bland andra Kali Uchis, Mick Jenkins, GoldLink, Tinashe och Pharrell Williams. Nästan varje låt gästas av andra artister som hålls inom albumets ramar, som följer Kaytranadas koncept utan att sväva iväg stilmässigt. Men det finns en balans i att var och en ändå tillåts att behålla sin personlighet och att helt äga sin plats på plattan.

När Charlotte Day Wilson sjunger över den fläckfria produktionen på låten What You Need är det inom ramarna för Kaytranadas vision, men det är hon som äger utrymmet. Hennes distinkta sångstil behöver inte kompromissa för musikens skull. Med underliggande ackord som betonar sången och kvittrande detaljer som väver sig runt orden är det snarare musiken som smyckar rummet kring Wilson. Det är ett av de tydligare exemplen på hur väl samspelet mellan Kaytranada och hans kompanjoner fungerar.

BUBBA är som en utekväll som aldrig tar slut. Blinkande ljus och alldeles för många människor som gungar fram och tillbaka. Polyrytmik och matta syntar fyller det disiga dansgolvet. Kanske är det lite för varmt. Kanske har du druckit ett glas för mycket. Kanske har du glömt hur mycket klaustrofobi du har. Men det går inte göra annat än att följa med i havet av gungande människor. Det tar aldrig slut.

/

BUBBA – Kaytranada