fbpx

Lämna världen bakom dig – Rumaan Alam

Världen håller på att gå under. Eller något sånt. Hur kan detta se ut?

Lämna världen bakom dig examinerar just denna frågan. I denna dystopiska roman beskrivs berättelsen om amerikanska ras- och klassförhållanden i relation till världens undergång. Detta är Ruman Alams tredje roman och stora genombrott, nu i svensk utgåva i översättning av Christian Ekvall.

Boken utspelar sig i Hamptons, i närheten av New York, där en vit barnfamilj i en vecka hyr en gäststuga, där varken internet eller täckningen fungerar särskilt väl. Plötsligt dyker husets ägare upp, ett svart äldre rikt par, mitt i natten för att något, de vet inte riktigt vad, har hänt. I några dagar följs en stillsamhet av ett obehag inför vad som komma skall – eller vad som redan har skett.

Alam gör ett intressant arbete med att väcka läsarens nyfikenhet inför vad detta skeende är, men låter det osagda förbli osagt. Är det skickligt att skapa känslor av obehag och stelhet men sen lämna det i ett så öppet slut? Vad är det som egentligen händer i berättelsen? Det känns som skickligt skrivet, för känslorna som uppkommer under läsningen dröjer sig kvar efteråt.

Denna oklarhet öppnar upp för att en själv kan börja fantisera om vilken hemsk sak som kan ha hänt i New York eller världen, och det känns som om en i den stunden kan förstå karaktärernas upplevelser. För som läsare ges du ibland mer vetskap om katastrofen, och även om det finns få små hintar till *något*, som är tillräckliga för att du ska känna obehag, så är det inte tillräckligt för att du ska veta VAD du känner obehag inför. Under läsningen fick jag ibland ett behov av att då och då kolla upp ur boken och se att allt var som vanligt i min egna verklighet.

Otroligt närvarande i boken är frågor om amerikanska ras- och klassrelationer, där det äldre svarta rika paret som äger huset ställs mot de något mindre utbildade vita barnfamiljen som hyr huset. Det är komplext och stelt. Det är dessutom lite klaustrofobiskt när de befinner sig i en form av limbo mellan att vilja ta sig från skogen in till staden för att få vetskap om vad som hänt, och behovet av att vara kvar på ett säkert avstånd om det är så att världen på riktigt håller på att gå under. Hur ska de förhålla sig i detta läget till varandra, vem får stanna kvar i huset och vilka borde lämna? Det ena paret har betalat för att hyra huset och det andra äger det. Förhållandet mellan dessa främlingar är konstig och upplevelsen av den sociala hierarkin mellan dem känns påtaglig.

Lämna världen bakom dig är en berättelse som går att sluka på väldigt kort tid, då den är relativt kort och lättläst. Det är en berättelse som också ger obehag och spänning, men mest ett behov av att läsa allt till punkt. Läs den dock inte om din verklighetsförankring är rubbad och/eller du bor i en stuga utan täckning eller internet – för vem vet, världen kanske faktiskt är på väg att gå under.

/

Bokrecension: Lämna världen bakom dig – Rumaan Alam