Förinta världen ikväll – Stina Jackson

Han hade lurat sig själv när han trott att han kunde ta hand om någon så ung och levande. Han hade närt sig på hennes livskraft och det här var straffet.

Matilda befinner sig på ett motell i Chicago. Mamma Ewa har ingen aning om det. Det enda hon vet om Matildas liv är det hon får tillgång till via sociala medier och hur hon än uppdaterar och uppdaterar dyker inga nya bilder upp. För att stilla tankarna och kväva ångesten börjar Ewa träffa en man, Nils Lundmark, vilket är den första mannen hon tillåtit sig själv att dejta på flera år. Matilda har alltid kommit först.

Nils Lundmark bor i ett grönt hus, som tillhört hans mamma, med sin bror. Brorsan lever i källaren och vägrar gå utanför huset. Inte sedan mamman dog har han sett solen. Det enda livstecknet Ewa får från honom är när han spelar musik om dagarna, men som kan tystna vid minsta knarrande dörrplanka. Nästan som om han inte finns på riktigt.

Men Matilda lever i alla fall. Det vet Tyler, som arbetar på motellet där Matilda bor. Från första ögonblicket de möts i lobbyn – hon, tillsammans med en aggressiv och intensiv yngling och han, gammal och ensam i en orättvis värld – vet han att han aldrig vill vara utan henne.

Tyler växte upp med sin mamma och när hon dog förändrades hela hans värld. Han drevs in i missbruk och fattigdom och inte förrän hans chef räddade honom genom att ge honom ett jobb på motellet vände livet på nytt. Han är nu nykter, ren och i viss mån levande – men precis som alla rum, möbler och kunder så äger chefen även honom.

När Matilda dyker upp och ber om Tylers beskydd blir han upphetsad; äntligen får han ta hand om någon i samma nöd som han själv var. De rymmer från motellet tillsammans, bort från aggressiva män, kontrollerande chefer och misären i att vara ensam – the american dream måste vara runt hörnet!

Ewa och Tyler är båda livrädda för att bli lämnade av Matilda. Hon som bär på ett barns lekfullhet och ett ständigt flammande ljus – men kanske är det ungdomen de är rädda för att förlora egentligen.

Förinta världen ikväll är Stina Jacksons tredje roman, och behandlar – liksom tidigare böcker – tematiker som saknad, längtan och relationen mellan barn och förälder. Samtidigt väcker berättelsen många nya tankar, döljer andra nyanser av smärta och drömmar.

Den unga, vackra pixie dream girlen Matilda är lika oberäknelig som hon är igenkännbar. Hon är ung, hon vill vara fri, hon vill fly sitt gamla trista liv med minnen hon inte vill kännas vid. Vid ett tillfälle beskriver hon att om ”jag sitter stilla så dör jag”, men i sin framfart lyckas hon ändå landa på samma plats hela tiden; alkohol, elaka killar, naivitet och hela tiden en förlamande längan bort.

Tyler har stannat på samma ställe i 20 år, men har rört på sig i sitt inre.Han har slutat knarka och dricka, han tänker och känner. Han är fri, trots det inrutade livet. Matilda är fast, trots att hon kan röra sig obegränsat.

Matilda är den karaktär som boken till synes tycks kretsa kring, men hennes inre får aldrig komma till tals. Det är inte hennes berättelse. Det är en berättelse om henne, framförd av de som åtrår henne mest – mamman och beskyddaren. Kanske är hennes karaktär endast att betrakta som en spegling av något som gått dem förlorat; något ouppnåeligt och ogreppbart som liksom Matilda själv flyr dem ur händerna – tiden. För till mångt och mycket handlar berättelsen om vad som sker när man stannar upp, slutar fly och slutar drömma. Att acceptera att med tiden kommer förändring, och att det är oundvikligt. Oavsett om du befinner dig i Nils Lundmarks hus eller i Kalifornien. Att våga stanna, likt brodern i källaren, vittnar om ett annat sätt att förstå tiden som går – genom att vara kvar i den och aldrig lämna.

Stina Jackson skriver med en intensitet som får orden att glöda. Man ser Matilda framför sig, och kan inte låta bli att förundras av den voyeuristiska bilden av en skör, tilldragande ungdom. Men samtidigt skaver det hela tiden, på helt rätt sätt. Man är ständigt beredd på olyckan, katastrofen – den som följer med att vara ung, levande och helt och hållet gränslös.