fbpx
Illustration: Noa Persson

Att din vän ska vara glad för din skull är ett högt krav att ställa

Vänskap betyder att vara vän med en person. Det kan innebära olika saker.

NE.se

NE.se har en något trivial definition av vänskap kan jag tycka. Uttrycket “Vänner är den familj man själv väljer” – som också finns att köpa på tapet – gör isåfall jobbet bättre. Det fångar åtminstone en idyll av ömsesidighet och trygghet; vi har valt varandra. 

Men det är bara ett sätt att tolka det. Lika gärna kan det implicera att vännen, till skillnad från den blodsbundna, ständigt är påpassad och riskerar att bli bortvald. Fri-end-ship

I avsnitt Show biz av En varg söker sin pod diskuterar Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist samtidens narcissism. Idag är det nämligen självhjälp att dumpa sina kompisar. För att bli sitt bästa jag måste man göra sig av med energitjuvar som bara tar och tar. Podduon pekar på en förskjutning av tolerans, och att det blir allt vanligare att bemöta svek med samma medicin. Men jag är rädd att ribban för att säga upp kontakten blir lägre än så.

Jag känner mig som en förälder när jag tänker, vem har lärt dig det

Precis som med den mesta friskvården ligger influencers i framkant. “Har ni vänner som får er att må något annat än bra, så är inte det vänner ni ska ha” rimmar Alice Stenlöf i en vlogg från i somras. Nu har det nått skolgården. I flödet berättar tonåringar samtidigt som de sminkar sig om vänner de gjort slut med. De slänger sig med uttryck som toxic friendships – osunda relationer som ursprungligen kommer från psykologin. Men om toxic friendship tidigare betytt passiv aggressivitet och manipulation, är det idag lite allt möjligt. Tonåringarna vill uppmärksamma mig på röda flaggor, och säger att jag borde akta mig för personer som “inte kan glädjas åt andras framgångar”. Jag känner mig som en förälder när jag tänker, vem har lärt dig det? 

Kompis-breakups fanns innan sociala medier, men nu råder inflation. Att influencers förvaltar fenomenet så väl idag är nog ingen slump. Med kändisskap kommer risken att bli utnyttjad av personer som vill åt status. Jag har dock svårt att tro att ytligt bekanta, som främst är ute efter att synas på samma instagrambild, är de som har svårt att glädjas åt andras framgångar. Tvärtom är en rutinerad minglare bra på fjäsk och pepp. Det är mer troligt att den vars blick svartnar när du berättar om ditt nya jobb, förstahandskontrakt, eller plusset på stickan är någon som känner sig omsprungen. Någon som drabbas av envy. 

Han liknar det vid sexuell svartsjuka – lika allmänmänskligt som obotligt

På svenska översätts envy som avund eller missunnsamhet. Men inget av orden rymmer samma mörka besatthet. Sociologen Helmut Shoeck förklarar envy som “En drivkraft bakom människan som social varelse, och som uppstår så snart två individer blir kapabla att jämföra sig med varandra” i sin bok Envy – A Theory of Social Behaviour (1966). 

Genom att jämföra olika kulturer under olika epoker drar Shoeck slutsatsen att envyn ständigt präglar våra ageranden, både privat och som samhällsmedborgare. Enligt honom ligger envyn bakom såväl flera avgörande innovationer som krig och konflikt. Han liknar det vid sexuell svartsjuka – lika allmänmänskligt som obotligt. 

Att tonåringar riktar sin envy mot klasskompisar, och inte Alice Stenlöf, beror på social proximity, eller social närhet. Shoeck beskriver det som att envy vanligtvis riktas mot personer man kan, eller har kunnat konkurrera med. Om så är fallet förklarar det varför just klasskompisen tar din framgång hårdast. Förutsatt att ni siktat likadant.

Om jag, mot förmodan, skulle åstadkomma något vill jag mycket hellre få ett “fuck you” till svar än ett forcerat leende

Jag tycker, om så platt formulerat, att NE.se har en poäng: vänskap kan innebära olika saker. I olika perioder. Visst kan man behöva sätta ned foten, men att dumpa sin kompis är krishantering att likna vid cancelkultur. Det är inte konstruktivt, det är ett hot. Och, ju vanligare det blir, desto lägre verkar också ribban att bli. Speciellt bland tonåringar är taskig attityd och illvilja symtom på omogenhet, och ett wake up call från någon man litar på kan vara knuffen som behövs för att växa upp. För att fortsätta i relationslingot är snacket ett alternativ till breakup. 

Om envyn är oundviklig, är det lite väl höga krav att ställa på en vän att bortse från den. Men man kan diskutera den. Om jag, mot förmodan, skulle åstadkomma något vill jag mycket hellre få ett “fuck you” till svar än ett forcerat leende. 

Att din vän ska vara glad för din skull är ett högt krav att ställa