Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Året med kungafamiljen

2021 är officiellt slut och det innebär vissa traditioner: milslånga stories på Instagram, heta diskussioner på Facebook för både hundägare och pyromaner och LCHF-dietens återkomst. Inte minst innebär årsslutet också att Sveriges kändaste slavar får lite extra mycket mediauppmärksamhet. SVT har äntligen släppt programmet Året med Kungafamiljen!

Året med Kungafamiljen är, för de som inte vet, kungafamiljens officiella årskrönika där de redovisar arbetet som utförts under året. En stor del av just det verkar innebära att försöka bevisa för Sveriges befolkning att faktiskt arbete pågår och jag förstår tanken! Sedan Sverige blev en demokrati för i runda slängar 100 år sedan finns en viss press att bevisa att kungafamiljen inte bara verkar fotografera hemlösa (Carl Philip), frenetiskt starta nya barnrättsorganisationer för att sudda ut sin reality tv-historia (Sofia) och vara levande memes (Kungen). Det vore helt enkelt så tråkigt om vi tog deras skattefinansierade förmögenhet ifrån dem och tvingade dem att ansluta sig till oss vanliga bönder. Det hela resulterar, i varje fall, i ett årligt timslångt videokollage starring Sveriges favorit-anakronism familjen Bernadotte, traditionsenligt till tonerna av alla producenters favoritmusikgenre soft house. 

Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Republikaner hatar dem, boomers över hela landet älskar dem, men de flesta har dålig koll på vad de håller på med. Vad är det egentligen som svenskarna år 2020 betalade saftiga 146.4 miljoner kronor i skattepengar för att kungafamiljen ska göra? Eftersom att jag tycker att det är lite tråkigt att de som i forntid varit så ökända, älskade och hatade, idag mest blir omnämnda i tama återgivningar av mediatränade påskfiranden, känns det som att det är dags att nämna allt det hårda arbetet som de faktiskt har utfört detta år 2021. 

Inte helt oväntat innehåller årskrönikan en hel del inslag där våra kungligheter försöker smälta in i hav av uniformsklädda soldater – kungafamiljen och militären älskar helt enkelt att beblanda sig med varandra. Jag vet inte om det beror på att de båda kräver fullutrustade PR- och marketing-team för att fortleva, eller att ingen av dem har varit trendiga sen Stormaktstiden, eller om det har något att göra med den starka känslan jag får av att de har en gemensam åsikt på hur handlingsplanen för hur man bäst hanterar skandalös kärlek bör se ut. De är i alla fall oskiljaktiga: där kungafamiljen är, är uttryckslösa män i roliga hattar och cargo pants. Därför är det inte så konstigt att vi i programmet först får se först prinsessan Victoria följa med på en mysig skogsutflykt för att leka krissituation, sedan kungen med allvarlig min övervaka en skjutövning och även droppa vaga kommentarer om att “bygga upp regementet till vad det en gång var”. Det kanske vore bra om någon sa åt honom att Stormaktstiden inte är relevant. Stop trying to make Stormaktstiden happen, Carl Gustaf, it’s NOT going to happen! 

Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Det verkar också som att kungafamiljen i år har tagit ansvar för att personligen tacka och berömma varenda undersköterska för deras insatser under pandemin. Fint! Nästan som att de själva har någonting att säga till om i Sveriges inrikespolitiska frågor. Det hela ingår i vad som verkar vara deras främsta jobb: att vara förespråkare och motivationstalare för alla Sveriges olika organisationer, samtidigt. Kungligheterna ankommer till ett evenemang och håller ett tal som är uppbyggt enligt formen: 1. Tack för det ni gör 2. Det ni gör är väldigt viktigt. 3. Detta eftersom att ni genom att …(infoga arbetsuppgifter)… bidrar till att… (infoga syfte)… Det låter kanske inte särskilt utmattande, om man inte lägger till den lilla detaljen att alltihop ska sägas med en sådan inlevelse och engagemang att ingen skulle tro att de kanske egentligen är i full färd med att planera nästa jaktweekend eller funderar över om Silvia faktiskt menade det där hon snäste över kaffet imorse. 

Kungen uttrycker sig alltså engagerat och inlevelsefullt om scouternas verksamhet när han besöker 90-årsfirandet av en scoutförening på Lovön. Hjältemodigt håller han sig lugn när en skock barn samlas omkring för att ta sig en titt på honom där han står balanserande på en skogstuva, iklädd en scoutsjal från hans egen ungdom. Stoiskt förhör han sig om vilka regler barnen använder sig av när de hoppar säck och djärvt bestämmer han sig för att introducera ett partytrick från hans egen scout-tid – “Raketen”. Han viker sig inte ens när han får reda på att “Raketen” inte alls är ett ovanligt partytrick. 

Foto: Rikard Collsiöö/SVT

“Man vet vad det är att vara en mjölkbonde” uttalar sig kungen allvarligt från ett sällskapsrum i Slottet inför utdelningen av medaljer till Sveriges mjölkbönder, bland annat mjölkbonden Marita som vi får följa när hon reser till Stockholm för att ta emot medaljen. “Det är den finaste medalj man kan få” säger han och konstaterar strax därefter fundersamt att priset på mjölk borde vara mycket högre. Ett konstaterande som hade kunnat få Oatly att stilla ångra 1921 års beslut att införa allmän rösträtt. 

Samtidigt börjar man ana en viss hierarki när det kommer till vilka kungligheter som blir tilldelade vilka arbetsuppgifter. Medan prins Carl Philip besöker ett roligt event vars syfte är att få fler barn att börja köra go-kart (“Börjar man med go-kart i tidig ålder finns en större chans att bli proffs” säger han med sorg i rösten. Han själv började när han var 24.) står prins Daniel på andra sidan landet och bläddrar i en fotobok om Skåne, när plötsligt telefonen ringer. Det är Alex från Rackartygarna som föreslår att prins Daniel kommer till barnprogrammet Sommarlov för att starta upp deras nya segment “Rörelse-rörelse”! Vi ser ljuset lämna den forna stjärn-PTns ögon medan han säger att jo, han bryr ju sig om att barn rör på sig, och ja, jag kommer. Omringad av vuxna som klär sig och beter sig som barn dansar Daniel till I like to move it, ett kanske lite väl magstarkt låtval med tanke på hans förlorade yrkeskarriär. 

Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Det blir statsbesök från Spanien och man skakar hand med drottning Letizia av Spanien som antingen inte vill eller, troligare, inte kan röra en ansiktsmuskel. Det blir handelsdelegation till Italien och Jan Björklund introducerar IKEA Italys VD för kronprinsessan Victoria. Det blir prins Julians dop, prästen får något typ av nervöst sammanbrott och slänger runt med den nydöpta prinsen i famnen medan tre kvinnor sjunger All For Love av Bryan Adams i falsett. Mitt i allt hinner familjen ha det lite kul också när de samlas för att titta på Solliden Sessions på sommarslottet på Öland där Carola sjunger hit efter hit. Och det förtjänar de verkligen efter allt flängande runt omkring i Sverige. 

För skeptikerna har det förhoppningsvis blivit uppenbart att kungafamiljen faktiskt gör, om inte sitt bästa, åtminstone ett starkt intryck av att göra sitt bästa. Då syftar jag i huvudsak inte på det som riksinstanser vill övertyga oss om är deras “officiella uppgifter”, utan på deras oupphörliga ansträngningar att, dag och natt, försöka förstå sig på oss vanliga dödliga. För detta limousin-åkande, golfintresserade, gåsleverätande folkslag är det inte så lätt! Trots våra olikheter har de bestämt sig för att vara mjölkböndernas, undersköterskornas, scouternas och go-kartåkarnas beskyddare. Allt samtidigt som de ler med en inlevelse som bara någon som blivit övervakad av media sen BB kan.