fbpx
Foto: Sveriges Radio

Aldrig har det det pratats så lite om Sommar i P1 och jag förstår varför

Shady’s back, tell a friend. Detta säger jag dels för att det är dags för del två av mitt siande kring hur årets sommarprat kommer vara. Den andra anledningen är att mitt hår på ett obehagligt sätt börjat likna en viss Slim Shady. Taggigt och blont. Jag behövde bara ventilera detta, då det gnager i mig. Plus att det faktiskt kan falla inom ramen för en intresseväckande inledning. 

Varje sommar brukar det vara några prat som alla lyssnar på. De kan vara bra, de kan vara dåliga, men det snackas om de på bryggorna och på festerna. Inte så mycket kanske, men ändå ett litet “hörde du x”. Det kan vara en effektiv ice breaker. Men i år, ingenting. Nada! Rien! Sommar i P1, larma om du lever! Hallå?!

Del 1 kan ni läsa här.


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

20 juli – Stefan Krakowski

Psykiatriker som ska prata om incelkillar. Oväntat smalt på något sätt. Tycker dock det tematiska sommarpratet är ganska bra. Mest för att det minskar risken för en enbart kladdig, självälskande och martyrig monolog. Han ser Aschbergskt stram ut. 

Trolig låt: All the Young Dudes – Mott the Hoople

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

21 juli – Cedwin Sandanam

Känner mig ganska snäll idag. Denna herre är en körledare vilket jag vid första anblick tycker låter väldigt störigt. Sen läser jag hans tvåradare där han beskriver sitt sommarprat. “Om att inte veta ett skit…”. Det känns kul med en körledare som säger skit. Nej, “skit” är inte fult på något sätt egentligen. Men det kändes lite piggt! 

Trolig låt: Do For Love – 2Pac

6/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

22 juli – Aliette Opheim

Skådespelare jag helt missat. Med i Kalifat och den där om Knutby. Personligen skippade jag dem båda rakt av. Det här tror jag blir riktigt, riktigt svagt. Hennes egna beskrivning av avsnittet innehåller en liknelse mellan livet och att mortla kryddor. Pallar, inte.

Trolig låt: Bloody Mother Fucking AssholeMartha Wainwright

2/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

23 juli – Marie Agerhäll

Har jag för dålig koll på samtiden? Ytterligare en person jag helt missat. Gjort någon humorserie på SVT. Tycker hon ser sympatisk ut och förhoppningsvis blir det ett roligt och hjärtligt prat. Men, i ärlighetens namn ganska svårt att bedöma. 

Trolig låt: Champagne Supernova Oasis

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

24 juli – Stefan Ingves

One for the boomers. Kan gilla detta. Det kommer vara sakligt och säkert ganska intressant. Han säger själv att han ska prata om pengar. Kanske lite fegt men också lite självinsikt att förstå att folk är intresserade av en för det man kan. Jag kan bara hoppas att han har boomers musiksmak. Det är det eller något trött klassiskt. Cringe eller kul om han kör Money med Pink Floyd? Oklart. Det kommer nog inte heller hända. 

Trolig låt: Jumping Jack FlashThe Rolling Stones

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

25 juli – Mian Lodalen

Ännu en skrivande person som ska berätta om hur dålig hon var på svenska i skolan. Varför är det en så kul grej? Einstein fick underkänt i matte, eller vad det nu är alla är så kåta på att nämna. Tycker det är en överskattad vinkel, den är skrytig på ett sånt där ödmjukt sätt som kanske är den värsta typen av skryt. Hon är dock säkert härlig, kanske är för hård kring just det valet av vinkel. Känslig idag.

Trolig låt: Till slutet av augustiMoonica Mac

4/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

26 juli – Anis Don Demina

Noterar att han nu under våren turnerat med standup. Det kändes lite oväntat. Inte för att han ger ett särskilt seriöst intryck så, men den lite cyniska ironi som jag associerar med standup känner jag inte riktigt hos honom. Jaja. Förväntar mig ett relativt sorglöst och avslappnat prat. För den intresserade kan det nog bli ganska mysigt. Han lovar att han ska spela Carola. Njae, gör inte det.

Trolig låt: UnderbarnAnis Don Demina

3/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

27 juli – Anne-Marie Eklund Löwinder

It, säkerhet. Kräver fun facts. Börjar dock bra. Hon är en av 14 människor i världen som har tillgång till internets hjärta, vilket då är en nyckel av metall. Lite kul. Hon lär inte lägga nationen på ändå. 

Trolig låt: Another One Bites The DustQueen

3/10


Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio

28 juli – Lydia Sandgren

Kanske, kanske har vi här någon med lite snackis-potential. Läsarna av det här magasinet kommer säkerligen pliktskyldigt att åtminstone ge det en chans. Och det med rätta. Samlade verk var ändå en bra bok, i alla fall på så sätt att den lyckades med konststycket att bli omtalad. Hon känns väl inte stekhet nu, men kanske kan sommarpratet ha lite hävstångseffekt? Blir det förresten en bok nummer två?

Trolig låt: Cruel TownBroder Daniel

7.1/10


Foto: Maria G Nilsson/Sveriges Radio

29 juli – Emma Schols

Tydligen räddat några barn från en brand. Såklart beundransvärt. Fem plus, verkligen. Men får man bli lite skeptisk till någon som byggt en slags karriär på det? Jag tillåter mig det. Skrivit en bok, och ska nu sommarprata. Jag vet inte. Jag blir misstänksam. Fan, nu känner jag mig så där kall igen. Förlåt. 

Trolig låt: Jag ska gå hel ur det härPeter Lemarc

4/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

30 juli – Alexander Abdallah

“Mitt Sommarprat är en resa genom dåtid, nutid och framtid.” Haha. Fy vad svagt. Har något vagt minne om att han fick massa skit på Twitter efter att ha skrivit något väldigt grandiost och självförhärligande om sitt skådespelande. Något sånt. Nu verkar det kontot vara borta. Han verkar helt enkelt ganska dryg. Inte heller stekhet just nu.

Trolig låt: FörsentGreekazo, 1.Cuz

2/10


Foto: Malin Grönborg/Sveriges Radio

31 juli – Susanne Dahl

Präst. Men också lite poet. Någon podd där. Säkerligen en sådan modern, religiös person. “Jag ska prata om långsam kärlek”, säger hon. Ganska fint.

Trolig låt: SarahMauro Scocco

6/10


Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio

1 augusti – Carl Hedin

Hästkille som också är influencer. Svårsmält. Lite irriterande att de nämner i texten att han förutom sina hästar också har en kanin och en hund. Skrivit en bok som heter “Hästpojken”. Vad tycker den andra Hästpojken om det?

Trolig låt: Wild HorsesThe Rolling Stones

2/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

2 augusti – Katrine Marçal

Hon känns jävligt skarp. Skriver bra, brukar försöka läsa hennes texter i DN. Inte läst någon av böckerna. Hoppas, som vanligt, att det inte blir för torrt eller ideologiskt. Men tror inte. Hon säger att hon ska prata om manlighet. Spännande. Go Katrine. 

Trolig låt: Tur att vi lever samtidigtMarkus Krunegård

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

3 augusti – Siw Malmkvist

One for the real boomers. Hon är väl lite älskvärd. Kallar mamma och pappa för mor och far och så vidare. Får hoppas på lite visdom. Skulle kunna tänka mig att hon inte är helt främmande för det moderna.

Trolig låt: Dancing On My OwnRobyn

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

4 augusti – Sebastian Stakset

När jag var sjutton ville jag verkligen läsa hans bok. Gjorde aldrig det. Nu vill jag inte längre läsa hans bok. Känns som han malt på lite för länge om förlåtelse, Gud och hur tuff han en gång var. 

Trolig låt: Lilla Nisse Einar

6/10


Foto: Lina Arvidsson/Sveriges Radio

5 augusti – Farshid Jalalvand

Verkar väldigt kunnig. Biolog, men ändå ganska vidsynt. Ska prata om de stora frågorna. Lite luddigt, men magkänslan säger att detta kommer vara bra.

Trolig låt: Time Pink Floyd

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

6 augusti – Anna-Karin Palm

Författare som ska prata om läsande och skrivande. Ja, helt logiskt givetvis. Men så fort någon uttrycker sig så blir allt bara så tråkigt. Synd.

Trolig låt: Both Sides NowJoni Mitchell

4/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

7 augusti – Amy Deasismont

Mytiska, mystiska Amy. Hur går hennes rebranding egentligen? Hur uttalas hennes namn?

Trolig låt: Ever AgainRobyn

6/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

8 augusti – Robert Aschberg

Bilden är mer mysfarbror än vad man skulle kunna tänka. Rebranding part 2? Nej, säkerligen inte. Han ska prata om vad som formar en människa. En stor fisk att ge sig på. Såg Aschberg på Baras Backe en söndagkväll för typ två år sedan. Har gillat honom sedan dess. 

Trolig låt: Beds Are BurningMidnight Oil

7/10


Foto: Carl-Johan Utsi/Sveriges Radio

9 augusti – Karin Stöckel

Gruvarbetare. Vart offentlig i samman med MeToo (fem år sedan?) då hon startat en grupp för kvinnor i gruvbranschen. Är väl något med en så tydlig arbetarklass-representant. Men, hur hårt det än kanske låter, är jag inte särskilt intresserad av att ligga på stranden och lyssna på detta.

Trolig låt: Somliga går med trasiga skor Cornelis Vreeswijk

5/10


Foto: Emily Öjdemark/Sveriges Radio

10 augusti – Gregor Zubicky

Mr. World Wide vad det verkar. Någon producent verkar ha fastnat för det faktum att han växt upp på en fårfarm i Australien. Och visst, det är långt mellan Australien och Örebro.

Trolig låt: Bohemian RhapsodyQueen

2/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

11 augusti – Hana Al-Khamri

Om uppväxten i Saudiarabien. Det gjorde ändå något med mig. Kontrasten där, den är stor. Känns mer potent än föregående herre. Att som tjej i Saudiarabien vilja bli journalist måste varit helt sjukt. 

Trolig låt: Stay Rihanna

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

12 augusti – Elin Röös

Det är för många, förlåt, torrbollar. Var är konstnärerna? Poddarna? Poeterna? Ännu en forskare som ska tipsa om något. Skriv ett reportage så läser jag det gärna! Men detta orkar jag inte! Vi kan inte vara så här trista. Ja, världen är en fruktansvärt plats och klimatforskarna är såklart viktigare än de flesta. Det är bara för många.

Trolig låt: Elegi Lars Winnerbäck

1/10


Foto: Dado Galdieri/Sveriges Radio

13 augusti – Henrik Brandão Jönsson

Ler självklart när jag ser hans namn på skärmen. Det är otroligt fint och roligt. Brandão Jönsson. Den svenskaste brasilianaren där ute, det måste man ju uppskatta. Blir nog bra. Förhoppningsvis lite brasiliansk musik.

Trolig låt: Deirdres sambaCornelis Vreeswijk

8/10


Foto: Anders Sällström/Sveriges Radio

14 augusti – Jörgen Persson

Wow! Som gammal pingisspelare blir jag överlycklig. Han är så go. Älskar det. Gud vad kul. Sitter och ler. Alla måste lyssna. Snälla. Världens mest marginaliserade sport. Vi förtjänar inte detta. Fan.

Trolig låt: Travelling AloneJason Isbell

10/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

15 augusti – Jacques Mwepu

Fängelsechef. Spännande, typ? Lite Gröna Milen-känsla kanske man kan hoppas på. Tror det kan bli starkt faktiskt. Han ser väldigt förtroendeingivande ut.

Trolig låt: In A Sentimental Mood Duke Ellington

6/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

16 augusti – Lusine Djanyan

Tuff tjej onekligen. Hon har garanterat levt ett hårt liv, man ser det i hennes ögon alltså. Det är bra. Det kombinerat med konstnärskapet kan nog bli mycket spännande.

Trolig låt: Let England ShakePJ Harvey

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

17 augusti – Åke Sellström

Expert på kemisk krigföring är onekligen en titel med pondus. Hur blir man det? Är det ett aktivt val? Intressant kontrast med snusmumrik-klingande sjalen han väljer att bära på bilden. En mjukis, och expert på kemisk krigföring. Bra cocktail.

Trolig låt: JokermanBob Dylan

8/10


Foto: Lina Arvidsson/Sveriges Radio

18 augusti – Joy M’Batha

Verkar vara en cool tjej. Kom tydligen naken till P3 Guld. Inte så bra koll på henne, men ska prata om systerskap och psykisk ohälsa. Typiskt sånt val av ämne som kan bli lite been there done that. Samtidigt, är personen charmig och trovärdig kan det nog gå.

Trolig låt: HeroesDavid Bowie

6/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

19 augusti – Per-Arne Åhlen

Nu blir jag trött igen. Expert på kemisk krigföring, okej. Men biolog? Det är tyvärr för osexigt. Som sagt, det är för mycket av denna vara. Är detta en ny grej? Var det så här 2002 också? Eller har vi blivit så ängsliga att vi måste ta allt på så stort allvar?

Trolig låt: I Fought The LawThe Clash

2/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

20 augusti – Bert-Åke Varg

Inte heller ett så tråkigt namn. Han ser ut att vara 120 år gammal. Gulligt att han säger vi hörs i sin introduktion. Känns som en glad gubbe. Men ack så en gubbe.

Trolig låt: Märk hur vår skuggaCornelis Vreeswijk

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

21 augusti – Linnea Henriksson

Sommaren dör alltså med Linnea Henriksson. Not the hero we need, but the hero we deserve? Njae, det tror jag inte. Tror alltid att jag har lite koll på henne men så ser jag en bild och inser att det inte alls var hon jag trodde det var. Hon vill prata om att livet är SÅ brutalt. Och ja, det är väl det. Därför kanske årets sommarpratare varit just så representativa som de ska vara.

Trolig låt: Kärleken väntarkent

7/10


Detta var allt för mig. Tack och förlåt.

Aldrig har det det pratats så lite om Sommar i P1 och jag förstår varför