nonne. Foto: Press

Akterna du inte får missa på by:Larm 2023

Hösten har precis gjort sitt intåg och för många innebär det att festivalsäsongen är över. Men norska festivalen by:Larm låter sensommarluften dröja kvar en stund till och bjuder på en spännande och omfattande lineup. På KULT Magasin förlänger vi glatt festivalsommaren en liten stund till, och spanar samtidigt in några av nordens just nu mest intressanta och aktuella artister. Nästa vecka är vi därför på plats i Oslo och rapporterar från festivalen som kommit att bli den kanske viktigaste mötesplatsen för nordisk musik, där konserter och konferenser avlöser varandra runtom i den norska huvudstaden.

Men först är det dags att lista akterna du inte får missa – oavsett om du också korsar den västra landsgränsen nästa helg, eller bara vill förkovra dig i nya up and coming-artister och fylla på spellistan inför hösten.


Bar Italia. Foto: Press

Bar Italia

För er som missade chansen förra året och under årets upplaga av Way Out West så är Bar Italia tillbaka i Skandinavien igen nästa fredagskväll i Oslo. Från ett relativt okänt band, döpt efter en italiensk bar i Soho, har det Londonbaserade bandet klättrat och blivit stora under året som gått. Under 2023 har de bland annat släppt sitt tredje album Tracey Denim och signat med indiepopens jättebolag Matador Records.

På Bar Italias meny finner vi ett stort glas mörk och berusande alternativ indie, en slarvig och rejäl grogg shoegaze-rock och ett kallt glas postpunk. Låtarna känns som att de har legat ute i solen för länge, ljudet är blekt och förvrängt med en nostalgisk och längtansfull känsla som dröjer sig kvar. Bandet är definitivt en av de största akterna på lineupen så det ska bli spännande att se musiken i rörelse och om de lever upp till hypen.

Allis Sääsk Berglund

Lover’s Skit. Foto: Press

Lover’s Skit

Svenska Lover’s Skit har skapat surr den senaste tiden. Kan det vara de enigmatiska ljudbilderna? Den punkiga framtoningen? De energiska liveframträdandena? En skymt av svaret på frågan får vi förhoppningsvis under deras spelning på by:Larm, men det är något som säger mig att bandet har den där mystiska, dunkla kvaliteten som kommer göra det svårt att sätta fingret på precis vad det är som gör de så bra.

I somras släppte de en självbetitlad EP på fem spår under drygt femton minuter – koncist och vasst, med utmärkande spår som Work For Free och It Takes A Lot. Ljudmässigt balanserar Lover’s Skit mellan någon form av hyperpoppig spelmusik (tänk en sån scen där du måste springa jättefort över typ ett fält med ruiner) och käftsmällspunk. Om man blir nyfiken på att höra mer? You bet.

Daria Spitza

Kara Jackson
Kara Jackson. Foto: Press

Kara Jackson

På resande fot hela vägen från Chicago stannar amerikanska poeten och låtskrivaren Kara Jackson till i Oslo och by:Larm på sin Europaturné. Utöver att hon är en erkänd poet med ett flertal publicerade texter i ett antal tidskrifter under åren, har Jacksons blivit känd för hennes hypnotiska sound och hennes sätt att ta sig an folkmusiken och countryn och forma den till något helt eget. 

Hon släppte sitt debutalbum Why Does the Earth Give Us People to Love? tidigare i år och har snabbt samlat en stor fanskara. Musiken är avskalad men med mycket texturer av till exempel xylofon, banjo, slide och lågmäld perkussion. Genom blottande och lyriska texter lyckas hon berätta och förtrolla, orden är vassa och skär till. Med hennes repertoar av skarpa och hudlösa bitterljuva låtar om att älska så kan publiken förvänta sig en minst sagt emotionell berg- och dalbana, och om en runda inte är nog så spelar Jackson flera kvällar under festivalen. Om ni ser någon snyfta till brain i publiken så är det troligtvis jag.

Allis Sääsk Berglund

Brother May. Foto: Press

Brother May

Till skillnad från majoriteten av festivalens akter är Brother May inte från norden, däremot från en annan plats som är ungefär lika kall, blåsig och förtjust i öl. Storbritannien, såklart! London, närmare sagt. Brother May bjuder på hiphop med en finess och skärpa som griper tag. Hans senaste album Pattern With Force är en smakfull blandning av riktigt bra produktioner, minimalistisk rap och en hel del nya, fräscha inslag. Ett hiphop-sound som känns drivet, utforskande och nyfiket. Precis vad man vill ha i öronen i höst, med andra ord. Det här spår jag blir festivalens hiphopkonnässör-moment. Förväntar mig många killar med coola skor i publiken.

Daria Spitza

Nala Sinephro 

Om du någon gång under festivalens gång känner att du längtar efter något ambient, lugnande och med toner som kan liknas vid en porlande bäck, så bör du lyssna på Nala Sinephro. Den karibisk-belgiska kompositören, producenten och musikern joinar oss på by:Larm från sitt nuvarande hem i London och kommer bjuda på en instrumental och utomjordlig musikupplevelse. Soundet flyter mellan fältinspelningar, meditativ jazz och ambient, folk och mjuk klassisk musik. 

Sinephro har en förmåga att väva tonerna och skapa stycken musik som töjer och sträcker sig över genregränser. Hennes första och hittills enda album Space 1.8 utforskar en slags metafysisk struktur som är svår att förklara med ord, vi får helt enkelt uppleva det live istället. Vi ser fram emot att resa genom tid och rum och uppleva detta dematerialiserade, konturlösa guld.

Allis Sääsk Berglund

Stuzzi. Foto: Press

Stuzzi

Ni vet det där om att förlänga sommaren med en sista festival? Vill man verkligen få till känslan och glömma bort faktumet att man trots allt befinner sig i en (med största sannolikhet) molnig huvudstad i norden, så är det Stuzzis spelning man ska ta sig till. Stockholmsbaserade Stuzzi har spelat på ett antal klubbscener runtom i Stockholm, och nu senast intog han Höjden på Way Out West. Under det senaste året har han hunnit släppa EP:n Le Fruit Disco och uppföljaren Le Fruit Disco II som fullständigt kokar över av sommarkänsla och drömmar om neonfärgade drinkar på en sandstrand.

“Ta på dig din mest färgglada hawaiiskjorta, kompa ut eftermiddagen och dra någonstans där solen är stekhet” skrev vår skribent Sultan Ahmed i början av sommaren om Stuzzis senaste EP. Det är precis den viben jag hoppas att spelningen ger oss – dans till låtar som maracuya massage och la paz, en fladdrande skjorta här och där, en bris av salt och svett som försiktigt drar genom publiken. En liten suck. Ah, sommar.

Daria Spitza

AmenA. Foto: Press

AmenA

21-åriga Amena Alsameai, som musicerar under namnet AmenA, började sin karriär med ett direkt genomslag via både Idol och hennes framträdande som Håkan Hellströms duettpartner på hans utsålda Ullevi konserter förra sommaren. Hon har så nyligen som i år börjat släppa egen musik och har med sina tre singlar gett världen en försmak på hennes otroliga musikaliska talang. 

Musiken rör sig mellan folkig art-pop och elektronisk pop med medryckande slingor och hög puls. Soundet för tankarna till norska musikern och sångaren Aurora och den svenska pop-artisten Laleh. AmenA tar spännande vändningar i musiken och har redan visat med att trots att hon är debutant, är hon verkligen inte en nybörjare. Det ska bli spännande att se henne uppträda live med sina egna låtar, och vem vet, kanske vi får ta del av några osläppta låtar från albumet som sägs släppas nu i höst?

Allis Sääsk Berglund

nonne. Foto: Press

Nonne

I Trosmø på norska kusten går det inte endast att finna späckhuggare, stundvisa norrsken och mastiga berg utan också den norska psykedeliska rock-duon Nonne. Duon träffades i tonåren och har sedan dess spelat i ett flertal band tillsammans innan de startade sitt eget. Efter EP:n Frem og Tilbake, som kom ut 2022 och fick ett mycket positivt bemötande, släppte de sitt debutalbum Omf! i april detta år. 

Musiken är grynig, moody och verkar ha färgats av flera olika subgenrer inom rockspektrat. Med en repertoar som sträcker sig från soft progg till atmosfäriska syntar och elektroniska inslag så finns det något för alla. Soundet känns nytt och nostalgiskt på samma gång och skapar en smygande och mystisk stämning (som också för tankarna till soundtracket till första Twilight-filmen). Bandet kliver på scen när solen gått ner två kvällar på rad under by:Larm-helgen. Jag förväntar mig mycket liv, mörkt tvättade jeans och svajande dans. 

Allis Sääsk Berglund