10 kvinnor som pushar hiphop- och R&B-scenen

De står för soundtracket till våra förfester, raderna som lip syncas flitigast på TikTok, musiken vi dansar till framför spegeln när hemtentan brutit ned 80% av vår självkänsla. De skriver de politiska raderna som slår hårdast i magen och kärleksbeskrivningarna som skär vassast i hjärtat. Om hiphop- och r’n’b-scenen inte styrdes av tjejer innan, så har det senaste decenniet ändrat på den saken. Varken kvinnorna som integrerat hiphop och r’n’b med populär- och internetkultur, eller de som står för mycket av vår tids bästa textförfattande, får alltid det igenkännande de förtjänar. Därför kommer här en lista på 10 artister som utvecklar scenens form och sound just nu.


Doja Cat

“I can be your sugar when you’re fiendin’ for that sweet spot / Put me in your mouth, baby, and eat it ’til your teeth rot” Det är svårt att ens sporadiskt vistas på TikTok utan att se tonåringar dansa synkroniserat till Doja Cats Candy. Rapparen och sångerskan från LA blev stor mer eller mindre över en natt, efter att ha laddat upp musikvideon till Mooo! där hon iklädd en komönstrad outfit åt pommes och rappade “Bitch I’m a cow, bitch I’m a cow / I’m not a cat, I don’t say meow”. Låten var skriven som ett skämt, men succén var ett faktum. Den speglade nämligen precis hur kreativ och lekfull Doja är som artist, något som även går att höra på hennes två studioalbum Amala (2018) och Hot Pink (2019)

Låttips för den oinitierade: Rules

H.E.R.

Trots att artistnamnet står för Having Everything Revealed håller sig H.E.R. ironiskt nog rätt hemlig. Eller så är det bara något vi har fått för oss för att hon sällan framträder utan ett par stora solglasögon på näsan. För i hennes gungande r’n’b-ballader är hon aldrig mindre än hjärtskärande ärlig. Med en röst lika mjuk som margarin är det svårt att lämnas oberörd av 22-åringen från Kalifornien. Efter ett flertal EPs och två samlingsalbum finns här en glimrande låtskatt att gräva upp.

Låttips för den oinitierade: Focus

Kali Uchis

Efter att tidigare bara ha släppt en EP och några strösinglar, droppade Kali Uchis 2018 sitt megahyllade debutalbum Isolation. Sångerskan som växt upp växelvis i Virginia och Colombia blandar spanska och engelska i flera av sina låtar, och mixar ofta sin r’n’b med både funk och reggaeton. Den frodiga och ofta drömska musiken balanseras av hennes röst som indikerar att hon alltid har en själslig sten i skon. Kali Uchis har allt du vill få av en artist när du ligger på stekande het sand i slutet av sommaren och funderar på när det är dags att öppna roséflaskan. 

Låttips för den oinitierade: Your Teeth In My Neck

Kate Tempest

Medan många av rapparna i den senare delen av den här listan utvecklar hiphopen i en hårdare och mer brutal riktning, går Kate Tempest åt det direkt motsatta hållet. För varje album Tempest släpper så hamnar hon längre ifrån hiphopens hooks och beats, och närmre teaterscenen. På hennes senaste album The Book of Traps and Lessons (2019) gör hon det näst intill omöjligt att skilja på poetry slam och hiphop. För poesi är vad det är, rakt av, och berättat med rytmiskt intensitet och en teatralisk röst slukar hennes texter dig hel. När poeten från London rappar faller allt annat bort.

Låttips för den oinitierade: Firesmoke

Leikeli47

Jag har aldrig hört en Leikeli47-låt som inte gått hem på en förfest. Det är något med den amerikanska östkustrapparen som får varenda tjej jag känner att stanna upp och dansa som att hon var stjärnan i sin egen musikvideo. Kanske är det det flowet, de infektiösa hooksen och den hypnotiserande rytmen, eller kanske Leikeli47s obestridliga pondus och rakryggade men samtidigt obrydda betoning. De musikaliska influenserna kan komma från allt från dancehall till vogue, och med hjälp av bandanan hon täcker ansiktet med förkroppsligar hon vilka stilar och kvinnor hon vill. Det är alltid en ren glädje att lyssna på hennes konstverk till hits.

Låttips för den oinitierade: Tic Boom

Little Simz

Sedan 2010 har världen välsignats av en strid ström musik från den nu 25-åriga rapparen från London. Little Simz har alltså varit ett proffs sedan hon var en tonåring, och släppte förra året sin tredje fullängdare. Det beat- och bastunga albumet GREY Area från 2019 fastställde henne som en av vår tids starkaste rappare, med en pricksäker känsla för var hon ska mata på med snabbtänkt text och var hon ska låta musiken andas. Ibland rappar hon så snabbt att man blir orolig för att hon likt en robot i en tecknad serie ska överhettas och explodera. Det går helt enkelt för snabbt och är för snyggt för att det ska vara mänskligt möjligt.

Låttips för den oinitierade: Offence

Megan Thee Stallion

Vi var nog många som hade en bra sommar 2019, men få av oss hade det så bra att vi gjorde ett varumärke av den. Sommaren 2019 gick tack vare Megan Thee Stallion under den nu patenterade beteckningen Hot Girl Summer, men för många har hela året känts som hennes. Rapdrottningen från Houston släppte mixtapet Fever i maj, och efter det har hon blivit svårare och svårare att undkomma. Detta trots att hon fortfarande pluggar heltid på college. Det har alltid varit hennes mission att stärka kvinnor, och i sin obevekligt hårda musik stannar hon knappt upp för att andas när hon spottar fram sina texter, nästa rad än mer grafisk än den förra.

Låttips för den oinitierade: Simon Says (ft. Juicy J)

Noname

Sedan ett antal tweets i slutet av 2019 är det oklart om Noname kommer vilja fortsätta rappa och uppträda, men oavsett vilket så är hennes röst en som utvecklat hiphopscenen något enormt de senaste åren. Den Chicago-födda rapparen blandar sin mjuka och inbjudande röst med sylvassa texter om system och strukturer i det amerikanska samhället. Noname är en otroligt intelligent och reflekterande poet, något som alltid speglas i hennes musik. Hon släppte sitt första mixtape Telefone 2016 och sitt debutalbum Room 25 2018. Just nu är hon upptagen med att organisera och hålla i en bokklubb, men ett andra album ska, med lite tur, vara på väg.

Låttips för den oinitierade: Don’t Forget About Me

Rico Nasty

foto: Tom Newton

Om du någonsin undrat var trap och metal möts, så är det i Rico Nasty. Den amerikanska östkustrapparen är outsidern och den coolaste tjejen du någonsin sett på samma gång, och utmanar ständigt strukturerna kring vem som tillåts låta arg. Med ungefär lika många mixtapes som personor skrikrappar hon med hes stämma fram några av hiphopens starkaste hallelujah-moments. Jag har till exempel aldrig i hela mitt liv hört ett låtintro som goes as hard as “G-G-Goodness gracious / I might give a fuck on a rare occasion” från Rage, kompat av en dov elgitarr över ett hänsynslöst trap-beat. Rico Nasty är framtiden, och hon har inte tid att vänta på att vi andra ska hinna ikapp.

Låttips för den oinitierade: Rage

Summer Walker

I slutet av 2019 slog en omedelbar r’n’b-klassiker ned i form av Summer Walkers debutalbum Over It. 23-åringen från Atlanta har ofta problem med ångest och nervositet i intervjuer, men när hon sjunger skapar hon magi i form av långsam, sensuell och ärlig renodlad r’n’b. På sina 48 minuter är Over It den perfekta plattan att sätta på när du tar av dig sminket och borstar igenom håret framför spegeln på kvällen, samtidigt som du tänker på alla dina kärleksbekymmer. Det här är r’n’b-världens nya älskling.

Låttips för den oinitierade: Potential