fbpx
Bild: Omslag till "Bussin" med Nicki Minaj & Lil Baby

Veckans bästa singlar: v. 6

Det regnar guld över Sveriges vinteridrottare för tillfället. Men vilka tar egentligen guld i den allra viktigaste tävlingen, nämligen den om titeln veckans bästa singlar? Lyssna på alla veckans guldmedaljörer här!


You Will Marry The Wrong Person Tom Rosenthal 

Den engelska folkmusikern Tom Rosenthal har under karriärens gång öst ur sig hjärtskärande låtar som Lights are on och It’s Ok, och hans senaste release You will marry the wrong person, är inte ett undantag. Den familjära plockande gitarren och vemodiga rösten, det är något med Rosenthals låtar som får en att känna trygghet och smärta på samma gång. Texten är pladdrig och vardaglig, men när man lyssnar noggrant hör man de träffande orden. 

“Are we seeking happiness / Or just the familiar world we miss? / Are we just birds of the nest? / The love we learnt as kids was darker than you think / Born out of a complex, indelible ink / There’s a good chance you’ll reject the right one“ sjunger han, och orden är både konfrontativa och betryggande och försäkrar än att även om det inte blir rätt kommer det i slut ändan bli bra. Ett självklart tillskott till spellistan du sätter på för regniga promenader. 

Allis Sääsk Berglund

Celebrity Skin – Doja Cat

Fram med elgitarrerna, sa Doja Cat, och så blev det. Celebrity Skin är… Tja, den ÄR. Den är Avril Lavigne med raspighet i rösten och glimten i ögat, den är rödrutiga kjolar och vita skjortor, 2000-talets high school-filmer och färgen “chockrosa”. Låten är en cover av Holes banger från 98 och skapad till en Taco Bell-reklam som ska sändas i samband med Super Bowl. Enligt en pressrelease ska Courtney Love, frontfiguren i Hole, själv ha omarbetat delar av låttexten. 

Doja Cats Celebrity Skin är grunge-osande poprock i all sin fulla prakt, och egentligen är det inte något konstigt alls, inget utmärkande från originalet alls, förutom det faktum att det är R&B-hiphop-pop-drottningen Doja Cat som framför den över trettio år senare. Att addera ännu en genre till repertoaren och återuppliva en gammal favorit på köpet är dock allt annat än en dålig idé i detta fall. Med Celebrity Skin visar Doja Cat ännu en gång att hon inte räds att ta sig an nya områden, oavsett om det gäller metal-mixar av sina egna spår eller poprock-covers.

För dig som är nyfiken på att se hur kombinationen av tacos, clowner och Doja Cat ser ut, finns reklamfilmen att se här

Daria Spitza

Porta Sharon Van Etten 

Amerikanska låtskrivaren och indierockmusikern Sharon Van Etten är tillbaka med singeln Porta, och soundet är 80-talsinfluerat med atmosfärisk gitarr och syntar. Texten är repititiv och handlar om att försöka ta sig ur sina mörka stunder och att inte känna sig i kontakt med sig själv och sin verklighet. Upprepningarna i texten blir som att hon försöker dra upp sig själv ur sängen. 

“Wanna stay, but I don’t wanna leave it / Wanna hold head up, don’t wanna stay down / I wanna live my life / But you won’t allow”.

En inre konflikt om att vilja må bättre, men inte tillåta sig själv att bli det. Låten är kraftfull och känslostark, en dialog med sitt djupa inre och ett rop på hjälp.

Allis Sääsk Berglund


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 6