fbpx
Illustration: Ellen Algren

Trendspaning 2022

Mellandagarna har långsamt transformerats från sin ursprungliga innebörd (äta överbliven julmat och ligga i sina föräldrars soffa) till alla it girls absoluta prime time – tiden då man helt skamlöst får proklamera över hela internet vad man tror kommer att vara trendigt det kommande året. Jag hade inte planerat att sitta på min kammare och tvinga mig själv till tystnad när jag inte vill något hellre än att alla ska få veta precis vad jag tycker och tänker om det blanka bladet som är 2022. Hur väl föregående års trendspaningar visade sig stämma låter jag vara osagt – tiden är ändå inne att blicka framåt. Plattan i mattan baby, nu åker vi!


Dejta en nörd

Förlåt för att jag propsar för en spaning som jag själv redan har gjort men jag är ööövertygad om att jag är något på spåren. Tiden för killar med målade naglar, skejtjeans, mittbena och E-boy-kedja i jeansen är över. Det är inte längre accepterbart att dejta en svår kille som svarar på sms efter 24 timmar bara för att han har “bra stil”. Dags att dejta en kille som heter typ Daniel och som vet hur en router fungerar. Ta en promenad förbi Chalmers och hitta er en gullig elektroingenjör. Inga fler Södra Latin-killar nu tjejjor. Har han något som helst kulturellt kapital åker han ut med huvudet före.


Boyfriend reveal

Nästa år ser jag mycket fram emot att boyfriend revealen på Instagram får samma status och kaliber som de gender reveals jätteheteropar i USA har. Speciellt av influencers, detta helvetets yrke. Pojkvänner hålls hemliga och hintas om i större utsträckning än de brukar för att sedan – PANG. Beskåda THE REVEAL. Det kommer att vara typ en insta live där deras nya pojkvän får träda fram i ett hav av konfetti och kärleksrött glitter. Han intervjuas om vem han är och hur han är som person. Det skojas och det avfyras blyga men helylle leenden mot kameran. Allt till tonerna av Ed Sheerans nya fruktansvärda kärleksballad.


Inne att ha en hjärtformad berlock med ett foto på mig i

(Snälla?)


Retro teknik som accessoar

Det har redan snackats lite om att hörlurar med sladd är den nya accessoaren och jag tror stenhårt på det. Inte en jävel med någon typ av kulturell status kommer att ha såna där fula Airpods. Men det kommer också att gå ett steg längre. iPods som hårspänne. Freestyle som clutchväska. Massa sladdar virade runt halsen som en choker kanske? Fantasin får styra!


Ironiskt mode x2000

Okej, på tal om kläder då. Ironin i modet kommer bara att eskalera. Ingen ”cool” kommer längre ha på sig något för att det är normalt, utan allt ska vara någon ironisk dum grej. Hoppas ni har kvar era Jeffrey Campbell Litas eller typ ringar från Style By Tyra. Gud jag hatar coola människor. 


Kn en incel

Hahaha förlåt så grovt vill knappt skriva det men. Tror kanske att det kan bli en grej. Något måste vi ju göra med dem så att de kommer ut i samhället igen.


Pussla

Stickning och virkning har varit allas go to som den tantiga med ändå trendiga aktiviteten att ägna sig åt. Nu när alla kan virka sin egen fula buckethat är det dags för en ny trend som du kan göra tillsammans med din mormor. Introducing pussla. Med definitivt coola och Instagramvänliga motiv. Ser mycket fram emot att få huvudvärk av ett 2000 bitars-pussel föreställande en Norman Rockwell-tavla.


Saffran

Som vägledande grej bara. Färgen, kryddan, viben. Allt!


Anti-crypto-rörelsens momentum

Jag vet inte om jag orkar höra ett ord till om cryptovaluta men det tror jag tyvärr att jag kommer behöva göra. 2022 kommer crypovalutor först att bara kännas tacky och sedan kommer det att bildas stor anti-crypto-rörelse som aktivt (och eventuellt våldsamt…?) tar till stora medel för att störta Elon Musk och göra marknadsmanipulering till ett legit brott. Den drabbade småspararen ska få upprättelse. Woke ändå! Nu kanske du tänker att crypovaluta har varit lame hela tiden. Det tycker jag också, men tänk på att just du sitter och läser den här artikeln på en onlinetidning för unga kulturintresserade. Vi har aldrig riktigt varit målgruppen för crypto. Den här spaningen är mer till för Reddit-killarna. Jag är inkluderande på det sättet.


American Apparel renaissance

2021 kändes det som att många modetrender var maximalistiska till sin natur. Det skulle vara så många halsband och ringar och färger och mönster. Man blir ju yr. Med tanke på att vi är trötta på maximalism, 2010-talets nostalgiska uppsving och att vi börjar röra oss förbi 00-talets trender så är det typ ödesbestämt att American Apparel-crazen kommer tillbaka. Tenniskjolarna. Knästrumporna. De där skinande byxorna som var typ som leggings (kan de ha hetat Disco Pants?). USA-flaggan fast ”ironiskt” (”för att USA är ett djupt problematiskt land och det är höjden av relevans att satirisera sig över deras nationalfascistiska beteende!!!”). Kroppsidealet. Folk kommer definitivt att lägga ut bilder på sig själva på Instagram där de lajvar American Apparels tidigare annonser (ni vet precis vilka jag menar). Någon kille på TikTok kommer bli stor för att han ser ut som Dov Charney som ung, fast han är woke så det är okej att vilja ligga med honom. Osv. Jag kan hålla på i evigheter.


Läsa romance

2022 erkänner vi att det är så jävla kul att läsa romance. Man måste faktiskt inte tvinga sig genom romaner där storyn är typ en man som vandrar genom random europeisk stad och ibland stannar för att kn sin döda mammas bästis. Välj istället något där en tjej blir kär i någon med valpig kalufs som sitter framför henne på calculus 101. Hundra procent mer givande och värt.

Ett alternativ till detta är att fantasy som genre blir stort igen? För de bittra som inte gillar kärlek, dvs. Med tanke på att rollspel som Dungeons & Dragons smått börjar ta sig in i gemene mans liv är det inte helt omöjligt att fantasy får en ny, lite creddigare status. Kanske att J. R. R. Tolkien får n*belpriset…? Nu spånar jag bara.


Såndär jätteskarp japansk kökskniv

För att det är kul att skära perfekta små tomatkuber, typ.


Monogami

Alla kommer att bli ihop. OCH VISA DET. Typ gemensamma kärlekssmycken eller något. Jag personligen tycker att ringar är fint, och inte bara till för förlovningar, men folk är nog för fega för sådant. Så kanske identiska halsbandsberlocker? Beroende på hur mycket fjärde vågen styr 2022 kanske det blir så att alla blir ihop med sina ex. Alltså inte riktiga ex utan typ någon man dejtade i två månader men som sedan rann ut i sanden. Kalla det recycling kanske. 


Kammarens hemligheter

Det kan inte bara vara jag som känner att det har blivit en inflation i mängden detaljer om folks sexliv som de delar med sig av i diverse sammanhang. Det finns en mättnad och en längtan efter integritet och mystik som jag tror kommer leda till att förhållningen till våra sexliv blir lite mer som på 1700-talet. Det som händer i sängkammaren, stannar i sängkammaren. Att skylta med sina kinks som de vore 1. definierande personlighetsdrag 2. dyra accessoarer är fett ute 2022.


Sport…?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Eftersom att jag är både snygg och har en personlighet så har jag aldrig riktigt behövt engagera mig i sport, och därför har jag inte gjort det heller. Men självklart är det någon sport som kommer vara extra trendig att ägna sig åt. P*del är så ute att det bara inte finns och alla längtar efter något nytt att testa. Pingis? Orientering? Jag tänker iallafall på sporter som är mer “lätta” (och med det menar jag att vi alla testat de på idrotten så vi har grundjobbet i oss → kortare steg till att börja). Någon med mer expertis borde egentligen steppa in här. 


RIP svenska Youtubers

Att den här artikeln blev en av våra mest lästa i år tycker jag ändå tyder på att det finns en samhällelig aversion mot svenska Youtubers. Vilka är de ens? Jag tror knappt att jag kan nämna mer än tre. I takt med att deras tittare blir äldre tror jag att visningssiffrorna går ner och snart får de skaffa hederliga jobb som oss andra. Ser mycket fram emot att expideras av Random Making Movies nästa gång jag besöker ICA. Den här spaningen har dock ett undantag och det är Jocke och Jonna Lundell. De är typ odödliga.


Att ha eller inte ha strumpbyxa

Det här är inte så mycket att jag har en egen spaning som att jag kommenterar en som redan finns. Men många unga på TikTok verkar tycka att strumpbyxor är det töntigaste som finns och nu ska man bara vara barbent. Samtidigt finns det en annan skara på nämnda app som älskar att klä sig i riktigt quirky strumpbyxor och det blir nog också en grej. Gissningsvis så blir det väl två väldigt nischade grupper som ägnar sig åt det ena eller det andra och den breda majoriteten fortsätter att ha H&M svarta 20 denier som vi alltid har haft.


Bli bästis med någon jättegammal

Alltså inte så ”10 år äldre :)” utan typ 70 år äldre. En farmor. Lite Kan du vissla Johanna-vibe. Om inget så för att jag så himla gärna vill att det ska bli en grej. Hur fint? Överbrygga generationsgränserna osv. Bläääää blev bölig nu.


En riktigt svensk carbonara

Matlagningsgrädde! Lök! Bacon! Gröna ärtor!


Gå utomhus

Alltså ni måste göra det. Får panik på er alla. Jesus hade velat att ni loggade ut ibland.


Trendspaningens död

Nästan lite meta att jag skriver det i min egen trendspaning. Kalla det självdistans om ni vill. Kan ni inte känna det? Inte fan orkar man läsa någon niche internet micro celebrity twittra om att det är ute med typ torkat renkött. Trender rör sig också alldeles för snabbt these days för att det ska vara relevant att göra en trendspaning. Allting är ute igen veckan efter. Ingen orkar läsa sådana här listor längre så 2022 finns de inte mer.


Trendspaning 2022