fbpx
Illustration: Daria Spitza

Take Care
starten på Drake-decenniet

För 10 år sedan släppte Drake sitt andra album Take Care. Trots att skivan ofta hyllats som kanadensarens bästa, kan man knappast påstå att sång/rap-pionjären peakade när albumet släpptes. Skivan, och artistens popularitet som följd, förändrade rap för alltid. Oavsett om Take Care är Drakes bästa skiva eller ej, är det definitivt en skiva som hör hemma bland 10-talets viktigaste. Nedan har vi på musikredaktionen samlat våra individuella spaningar och favoritspår från Take Care tio år senare. 


Over My Dead Body 

“You say I’m old news, well, who the new star?” frågar sig Drake på albumets första spår Over My Dead Body. En fråga som på många sätt är relevant även tio år senare. Visst, ett antal stjärnor har uppenbarat sig på hiphophimlen sedan dess, men de flesta har fallit lika fort som de stigit. Vem klarar sig som Drake? Album efter album, mixtape efter mixtape, dåliga plattor efter bra plattor. Utifrån självförtroendet och tematiken på Over My Dead Body skulle Take Care kunna vara hans andra album likaväl som hans tolfte: framgång, haters, ordlekar och kändisskap, en mjuk produktion, ett avslappnat lekfullt flow – signaturelementen har stått orubbliga i över ett decennium. “Feel like I’ve been here before, huh? / I still got ten years to go, huh?” Well… Säga vad man vill om Drakes toppar och dalar, men han hade inte fel. 

Daria Spitza

Take Care 

Även om en 14-årig popentusiast som jag visste vem Drake var innan Take Care, var det självklart främst tack vare hans feature på Rihannas What’s My Name. Mer än att han var en rappare som fyndigt försökte klura ut vad roten ur 69 och kunde sjunga förvånansvärt bra visste jag dock inte förrän Take Care. En musikaliskt oerfaren hjärna skulle då bli förundrad över hur mycket en rappare, som Drake ändå huvudsakligen var, sjöng och blandade genrer bortom hiphopen i sin musik.

Rihanna återgäldade tjänsten på titelspåret till albumet och första singeln, ett spår som på något sätt flöt ovanför de genrer som Drake rört sig mellan. Luftiga syntar, tunga trummor, snabba bars, svepande sval sång. En klockren refräng av Rihanna, en excentriskt oklar röstsample som drop. Dualiteten och kontrasterna som både albumet och spåret Take Care briljerade med riktade världens blickar mot Drake, och de har inte väjt sedan dess.

Theo Hafström

Marvin’s Room 

Take Care har onekligen gjort ett enormt stort intryck på populärkulturen; allt från populariseringen av det numera föråldrade uttrycket YOLO i The Motto som styrde i princip allas vokabulär under tidiga 10-talet, till Toronto-reppandet som satte The Weeknd på kartan.

Frågar ni mig är albumets höjdpunkt det vemodiga spåret Marvin’s Room, som så fint ramar in en fuckboys perspektiv på ett krossat hjärta med rader som “Cups of the Rosé / Bitches in my old phone / I should call one and go home”. Produktionen är okomplicerad och består främst av en tung bas och sköra efterklang, men det mest drabbande inslaget är det återkommande telefonsamtalet från ett bekymrat ex. Samtalet i kombination med låttexten – som blottar rätt så osmickrande tankar hos Drake – resulterar i en helt otrolig låt.

Zejneb Rauf

Cameras / Good Ones Go

En av sakerna som gör att Take Care låter så bra idag är att Drake håller sin tidiga southern accent konsekvent genom hela skivan. Ingen patois, ingen flummig brittisk dialekt. En del features, men minst lika många låtar där Drake endast förlitar sig på sig själv och 40, vars bästa produktion någonsin hörs på skivan. 

Mer emotionella, personliga spår som Look What You’ve Done och Cameras / Good Ones Go som kanske gjorde att Drake blev offer för memes tidigare under sin karriär är de jag kommer tillbaka till mest. Superfin produktion! Superbra bars. Cameras är smooth men kaxig, och dissekerar osäkerhet inom kändisskap, Take Cares tematiska röda tråd, i en klassisk hook: “She look like a star, but only on camera”. Good Ones Go är ett mörkt R&B-interlude med sockersöta versmelodier som på något sätt undviker att låta deppigt trots att det handlar om att förlora den man älskar, som Drake så ofta gör, för att man helt enkelt jobbar för hårt och är för distraherad av sin framgång. Cameras / Good Ones Go är den definitiva blueprinten på pop-rap-R&B-hybriden som skulle komma att dominera popkulturen fram till skrivande stund. 

Charles Lundman 

Look What You’ve Done

En låt som fångar albumets sanna anda är Look What You’ve Done. Det är förunderligt att denna pärla hamnar i skuggan av sina medspår när det förmodligen är den låten på albumet som förmänskligar Drake mest. Han gör en hommage till de personer som tagit hand om honom, det vill säga hans mamma, mormor och morbror, för att ödmjukt ge tillbaka gesten och yttra sin kärlek och beundran. “Is this shit real? Should I pinch you? / After all the things that we been through, I got you, yeah”.

Ett tema kopplat till reflektionen kring ens nära och käras innebörd är ett sådant som passar perfekt in i Take Care. Låten är uppbyggd för att orden ska kännas rakt in i hjärtat och är producerad av Chase N. Cashe som tog en sample från ett YouTube-klipp av Static Major. Den enkla produktionen leds av pianot och den dämpade bakgrundssången, följt av en soulfylld bas och trummor under refrängen. I slutet av låten får vi även höra ett ljudmeddelande från Drakes mormor: “(…) I remember the good times we had together / And the times I used to look after you / And I still have wonderful feeling about that”. Som sagt, rakt in i hjärtat. 

Nardos Tekle


Är Take Care Drakes överlägset bästa skiva? Nej. Innehåller Take Care flest hits av Drakes alla album? Nej. Men Take Care är skivan med flest av artistens milstolpar. Den innehåller det första av många samarbeten med Rick Ross på den feta bangern Lord Knows. Vi hör The Weeknd – som numera syns och hörs överallt – på den sentimentala Crew Love. Kendrick Lamar och Nicki Minaj, som kort därefter etablerade sig som sin generations största, dyker upp på minnesrika bidrag till skivan sida vid sida med legenderna Rihanna och Lil Wayne. Stilen som Drake etablerade på Take Care har influerat en hel generation rappare, så pass att var och varannan låt från 10-talet låter som Drake featuring Drake.

Grattis på födelsedagen, Take Care!

/

Take Care – starten på Drake-decenniet