Målning: Władysław Podkowiński

Ord om Ord: Maj

Sköna maj! Vad du har välkomnats till vår bygd igen! Vi tackar dig för ditt våriga jobb och kliver med raska steg in i juni och in i SOMMAREN.

Med anledning av stundande semesterdagar, sjöbad och strandhäng vill vi därför tipsa er om lite sommarläsning! Här följer ord i olika former som vi hoppas att ni vill njuta av under sommarens härliga täcke.


Öronen i jorden – Kerro Holmberg

I infotexten på bokens ena flik står det att Kerro Holmberg är poet och bildkonstnär. Jag läser hennes åttonde diktsamling Öronen i jorden (2021), och blir genast fäst vid hennes visuella sätt att skriva på. Bokens omslag visar ett naturlandskap som går i grått, grönt och brunt. Det är sjön jag ser framför mig när jag läser dikterna: mörkt vatten, oväder som vålmar och gråsolen som stinker svett. En natur i ständig förändring som ställer frågor och kommer till insikt. 

Det är diskreta om än slagkraftiga iakttagelser om avsked, obeständighet och ensamheten som följeslagare. Det går att läsa in att leva under en pandemi och klimatförändringar, men det känns varken uppenbart eller förutsägbart. För här ryms värme i det tröstlösa och humor i det makabra. Kyla utan snö är som ironi utan humor och En violett fläck slog ut på min hand / exakt som den blommat på min fars handrygg är en av många rader som hänger sig kvar. Jag kommer att tänka på Tua Forsströms diktsamling Anteckningar, och på hur något stort och orubbligt kan få avtecknas så stilla och våldsamt samtidigt.

Nicole Jonsson Wallin


Hajar i räddningens tid – Kawai Strong Washburn

När Nainoa är sju år gammal trillar han i vattnet vid en båtutflykt. Innan någon hinner hoppa i efter honom börjar hajarna cirkulera. Hans familj: mamma, pappa, lillasyster och storebror, kan nu bara hjälplöst se på medan barnet blir uppslukad i Hawaiis mörka vatten. Men då händer något oförutsägbart – nej, ofattbart. Mirakulöst. När hajen närmar sig pojken och öppnar sitt gap är det inte för att krossa honom utan för att varsamt forsla honom fram till båten. Hajen räddar Nainoas liv. Från den dagen förändras allt. Nainoa går från att bli mirakelpojken ”som överlevde” till att bli mirakelpojken ”som utför egna mirakel” när han en dag upptäcker att han har helande krafter. Krossade tummar återförs och fungerar, hudåkommor försvinner och hjärtan som stannat börjar slå. Någonting hände med Nainoa den där dagen när hajarna räddade hans liv – han blev ämnad till att rädda andra. Ämnad, eller dömd.

 Vi får följa Nainoas egen berättelse, jämsides med hans syster, bror och mammas där deras liv går ihop och isär under uppväxten tillsammans. Dean och Kaui som spenderar sina liv i skuggan av mirakelbrodern, mamman som bygger sin ekonomiska trygghet i sonens krafter och Nainoas ständiga jakt efter frigörelse tvingar läsaren att fråga sig själv: När är jag som närmst mig själv? När är det min tur att rädda? Och, kanske allra främst, tror jag på underverk?

Kawai Strong Washburns debutroman är rapp och rå i sin karaktär, trots att den väcker många filosofiska frågor under läsningens gång. Kapitlen är indelade efter vems introspektiva perspektiv vi följer och därav har var kapitel sitt eget språk och fokus. Ändå är naturen en grundläggande tematik, ständigt närvarande som ett tryggt ramverk att falla tillbaka på när mänsklighetens begränsningar tvingar karaktärerna till felaktiga beslut. Man nästan flyter genom boken, trots att man kastas mellan kapitlen. Den ger utrymme för livliga diskussioner och stilla reflektion. Det är den perfekta läsningen att ta med sig in i sommaren – den magiska tiden på året – när naturen och människan väcks till liv.

Matilda Olson


Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen – Björn Rasmussen

Denna korta roman är som ett slag i ansiktet, i magen. En puls, en stöt, en chock genom kroppen. Meningarna är vackra, fruktansvärda och fantastiska. Jag läser titeln om och om igen. Den är svettig, febrig och klibbig. Den är mycket, sin tunnhet till trots. 

Björn förälskar sig i den tjugo år äldre ridläraren, de inleder en sadomasochistisk relation och det är runt detta berättelsen rör sig. Men också kring familj, sorg, förvirrande känslor och hästarna. De galopperande, varma och frustande hästarna. Författaren har jämförts med Marguerite Duras och samma påtryckande, intensiva och yra känsla infaller när jag läser de båda. En perfekt sommarbok att läsa under en tjock och åskande himmel. 

Fanny Wallertz


Creepypasta.se

För mig är sommaren skräckens årstid. De flesta förknippar inte de ljusa nätterna, varma vattnet och semesterresor med skräck, trauman och onaturliga väsen. Tvärtom säger jag. Den långa sommarledigheten öppnar möjligheten att försvinna in i skräckens alternativa världar. Det finns något läskigt i sommaren. Årstiden då alla verkar leva ut sina drömmar och begär på ett annat sätt än de gör annars. Det verkar ofta råda ett slags undantagstillstånd under sommaren, som om vad som helst kan hända. För mig är det den perfekta förutsättningen för skräck. Eller så handlar det bara om att jag är för rädd för att våga läsa skräck i höstmörkret. 

Min stora favorit inom genren är Creepypodden. Denna otroliga podd hade premiär i juli 2015 och har sedan dess blivit en sommartradition för mig. Den skrämmer livet ur en samtidigt som man blir uppdaterad om fenomen i vår samtid. Vad många inte vet är att alla Creepypoddens manuskript finns att läsa på www.creepypasta.se. Så för den som hellre vill läsa än lyssna är detta en stark rekommendation. Ett axplock av etablerade författare som bidragit med sina hårresande berättelser är exempelvis Linnea Swedenmark (Avsnitt 122: Studentliv) och John Ajvide Lindqvist (historierna finns ej publicerade på grund av rättighetsskäl, så lyssna istället på Avsnitt 39: Speciella omständigheter). Förutom deras texter följer här några personliga favoriter. 

Avsnitt 33: En skogvakts berättelser – En Creepypodden-klassiker. Om ansikten som pressas mot utsidan av tältduken och trappor som står mitt ute i skogen. Kommer garanterat få dig att tänka en extra gång på den där vandringen du planerat. 

Avsnitt 34: Svensk folktro – Om när den gamla folktron gör sig påmind i vår samtid och när barndomsminnen ges en ny innebörd. Historien Gåvan har jag läst och lyssnat på säkert tre gånger. Får fortfarande lite svårt att sova. 

Avsnitt 51: En fiskares berättelser – Vad pågår i fiskevattnet? Vinka aldrig tillbaka till det som står på stranden. Ett rakt igenom toppenavsnitt som kommer få dig att övergå till poolbad.

Avsnitt 65: Svensk sommar – Om när den svenska sommaren blir till skräck. Vi är inte skyddade från mörkret bara för att dagarna är långa. 

Avsnitt 117: Midsommarspecial – Ett ödehus i Norrtälje utgör spelplanen för en fruktansvärd midsommar.

Felicia Malmqvist