Netflix & karantän

Desperata tider kräver desperata åtgärder, eller åtminstone några doser verklighetsflykt. Vi befinner oss just nu allihop i samma, mer eller mindre frivilliga, tillstånd av isolering. Inställda konsertplaner, resor, studier, arbeten eller vardagsbestyr lämnar oss alla med lite mer tid än vad som kanske egentligen är önskvärt i en situation där distraktion är välbehövligt.

Istället för att tömma mataffären, buda hem toalettrullar på Tradera och frenetiskt försöka avvänja dig från alla dina tics (som samtliga visar sig vara grundade i ditt nyupptäckta, tvångsmässiga behov av att pilla på ansiktet) — stanna hemma. Stäng av notiserna. Släpp tankarna för en stund.

Här kommer ett gäng filmer som är nästan lika bisarra som situationen som vi just nu befinner oss i, och som nog ska kunna få dig att inte scrolla upp den senaste statistiken på i alla fall en timme eller två. Vad motar bort ångest bättre än lite gammalt, hederligt Netflix&chill?


The Stepford Wives

Låt dig inte avskräckas av de måttligt entusiastiska reaktionerna på denna pärla till film. 26% på Rotten Tomatoes vara en flagga för en eventuellt dålig film, men jag vill verkligen slå ett slag för denna märkliga science-fiction-skräck-komedi från 2004 med Nicole Kidman i huvudrollen. Få filmer har legat före sin tid såsom denna underliga lilla sak, vilket troligtvis också borde vara en underliggande faktor till publikens ringa bemötande. Baserad på en satirisk thrillerroman från 1975 och med en estetik från tillhörande årtionde lyckas The Stepford Wives vara både ett förvånansvärt intressant feministiskt verk och en kuslig, rolig och snygg historia.

Handling:
En framgångsrik kvinna flyttar tillsammans med sin man till den lilla staden Stepford. Väl på plats ter sig allting surrealistiskt, och snart anar hon att någonting inte står rätt till med stadens alla hemmafruar.

Se den om:
– Du gillar satir
– Är ett fan av märkliga, smått obehagliga stämningar
– Dras till 70-talsestetik


Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Även denna film såg världens ljus år 2004, men fick något varmare publikmottagande än den föregående. 8,3/10 på IMDB och 93% på Rotten Tomatoes är inga dåliga siffror, så jag passar på att använda dem delvis som argument, och delvis för att bygga upp min egen kredibilitet efter det föregående tipset. Eternal Sunshine of the Spotless Mind är vacker, melankolisk, skruvad, tankeväckande och berörande. Det är också den enda (ja, den enda) filmen där Jim Carrey faktiskt är bra.

Handling:
Boy meets girl, fast med en twist. Efter att förhållandet tagit slut bestämmer de sig båda för att radera sina minnen av varandra, i ett försök att fly smärtan. Vad händer när de möts igen? Var kärleken bara en slump?

Se den om:
– Du gillar filmer om kärlek
– Du gillar filmer med en melankolisk underton
– Du av någon anledning har sett en annan film med Jim Carrey och vill se fler filmer med Jim Carrey


Everything is Illuminated

Få filmer är bättre än böckerna de är baserade på, men Everything is Illuminated gör sig definitivt bättre på skärm än mellan pärmar. USA möter Östeuropa i detta verklighetsbaserade verk vars handling bjuder in till såväl skratt som tårar. Fantastiska karaktärer som ständigt leker på gränsen av sina respektive stereotyper, otroligt vackert regi och rå humor. Verklighetsflykt at it’s finest.

Handling:
En judisk man uppvuxen i USA åker ner till Ukraina för att hitta kvinnan som räddade hans farfar under andra världskriget. Sökandet efter identitet, förklaringar och en liten, på kartan osynlig, stad vid namn Trochenbrod tar honom på en resa genom såväl krigets, som hans egen, historia.

Se den om:
– Du njuter av filmer som är snygga på ett lite quirky sätt
– Tycker om en gedigen, faktabaserad historia
– Du tycker om filmer med ett lunkande tempo


The Lovebirds

Romatik, mord och fruktansvärt pricksäker humor. The Lovebirds kan vara en av 2020 års roligaste, galnaste filmer — låt dig inte avskräckas av Rom-Com-estetetiken eller det något missledande namnet. The Lovebirds är, med största sannolikhet, inte alls vad du förväntar dig. Skulle handlingen mot all förmodan inte fånga dig, lär dock huvudrollsinnehavarna Issa Rae och Kumail Nanjiani definitivt göra det.

Handling:
Leilani och Jibran har varit tillsammans ett tag. Livet har lunkat på. De börjar dock inse att det kanske trots allt är dags att gå skilda vägar — tills de blir inblandade i ett mord, och tvingas hålla sig långt mycket närmare varandra än vad de tänkt.

Se den om:
– Du vill skratta!
– Gillar komedier med twists and turns
– Är ett fan av Issa Rae eller Kumail Nanjiani – båda är här precis lika fantastiska som alltid


Gräns

En film att bli drabbad av. Skulle inte rekommendera detta som val nummer 1 för den som är ute efter något lättsamt, men vill man ge ångesten annat bränsle än virushysteri så är Gräns perfekt. Surrealistiskt, spännande och obehagligt är ledorden i detta thriller-drama som ställer frågor om mänsklighet och ansvar på sin spets. Inte helt olikt de frågor som bubblat upp i samhället nu, med andra ord.

Handling:
Tina (Eva Melander) jobbar på tullen, ett arbete där hon får användning för sin något udda förmåga — nämligen att lukta till sig folks känslor. En dag passerar en man förbi, och triggar med det igång en rad händelser som tvingar Tina att ställa sig frågan kring vem hon verkligen är.

Se den om:
– Du hellre vill reflektera än distansera dig
– Vill ha en omvälvande filmupplevelse
– Är fascinerad av natur, mörker, magisk realism och människan


The Invention of Lying

Vad vore väl en lista för tidsfördriv utan en riktigt krass romantisk komedi? The Invention of Lying är skapad av The Office-regissören Ricky Gervais och fylld med absurd humor och obekväma situationer. Stundtals ger filmen något förenklade skildringar av mer komplexa frågor och det är ifrågasättbart hur väl den har åldrats, men den sätter å andra sidan en intressant spin på samhällsaspekter som vi ofta tar för givet. Perfekt för netflixande med eventuellt romantiskt intresse.

Handling:
I en värld där lögner inte existerar och samhället är uppbyggt på att alla berättar sanningen, råkar Mark (spelad av Gervais) komma på världens första lögn. Uppfinningen av lögnen triggar igång ett händelseförlopp som sätter både honom själv och världen ur balans.

Se den om:
– Du vill ha något kravlöst, intressant och lättsamt
– Gillar romantiska komedier
– Tycker om The Office-humor


Förhoppningsvis ter sig verkligheten lite mer normal efter att du fått komma iväg från den en stund. Gör den inte den? Tja, då har du iallafall gett det ett försök. Ingen kan längre anklaga dig för att bara sitta och panika på Twitter.

Bubblare: Den blomstertid nu kommer, They Live, Youth in Revolt, Being John Malkovich, I’m Thinking of Ending Things

Artikeln har uppdaterats med två nya titlar 29.12.2020