De bästa singlarna: vecka 37

Ska vi gå rakt på sak idag kanske? Vi har listat veckans absolut bästa släpp i en spellista. Nedan har vi skrivit några ord om ett axplock av låtarna. Hela listan hittar du här. Njut <3


Shame – Alphabet

Ofta i sådana här sammanhang brukar man slänga sig med floskeln om att någonting låter som en ”musikalisk käftsmäll”. Men i bandet Shames fall bör man ta den floskeln ett steg längre, och istället säga att det låter som en ”musikalisk slägga i ansiktet”.

Singeln Alphabet är bandets första släpp sedan det kritikerrosade debutalbumet Songs of Praise från 2018, och precis som dess föregångare präglas låten av den typiska underklassgrabb-från-södra-London-jävlaranamman. Kamptrummorna ligger som grund för låten och dess titel får vi presenterad i citatet ”I still don’t know the alphabet”. Men vi kan nog alla vara överens om att man, till en låt som denna, varken behöver kunna läsa eller skriva – så länge man är benägen till att fylleskråla och gå loss i ett publikhav, då Alphabet är som skapad för just denna typen av aktiviteter.

Gustav Stjernkvist

Gorillaz feat. Robert Smith – Strange Timez

Gorillaz fortsätter att leverera på sin sjätte episod av det kommande multimedia-albumet Song Machine: Season 1 med nya singeln Strange Timez, en aktuell elektronisk postpunkdänga. I vanlig ordning delar Damon Albarn (eller 2D om man ska vara specifik) rampljuset med en feature och blandar deras musikaliska värld med sin egen – i detta fallet råkar det vara The Cure-sångaren Robert Smith.

Tillsammans skapar Gorillaz och Smith en kuslig, utdragen och nästan apokalyptisk känsla med synthar som liknar sirener, Smiths ansträngda röst och 2Ds vers med referenser till tomhet, protester och “strange echoes of Belarus”. Inför den andra refrängen bryts låten av med ett mer dansvänligt elektroniskt beat vilket inte ger samma hemsökta känsla som den första delen, och som piggar upp låten efter den tillbakadragna inledningen. Gorillaz fortsätter helt enkelt att bygga upp momentum inför det kommande albumet, som ser ut att bli ett av deras bästa på länge. 

Oscar Johansson

Two Year Vacation – Django

Egentligen känns det ganska onödigt att lyfta fram Two Year Vacations dagsfärska singel Django, då vi redan nu kan konstatera att detta är en låt som antagligen kommer spelas konstant på radion framöver. Men i ett tappert försök att bevisa att det var här ni läste det först finns den ändå med på denna veckas lista. Django är en låt med sådan genomslagskraft att det räcker med att lyssna fram till första refrängen för att vara fast till i alla fall resten av året. Traditionell indie kombineras här med radiovänlig pop, och på det en refräng som i princip är omöjlig att skaka av sig – ett recept som sällan misslyckas.

Gustav Stjernkvist


Lyssna på hela listan här!

/

De bästa singlarna: vecka 37

Mejla skribenten!