Illustration: Elvira Svensson

De bästa musikvideorna:
Juli – oktober 2021

På något sätt är november årets allra mörkaste månad. Varje dag blir någon minut kortare, och om er hemstad inte gått all out med julbelysningen för tidigt är det inte mycket som ger en mysfaktor att stå ut med de långa kolsvarta kvällarna. Varför inte söka sig till musikvideornas fantastiska värld, där du kan lyssna på bra musik samtidigt som du låter dig roas av artistens förkroppsligande av låten.

Vi har skrivit om de senaste månadernas bästa musikvideor nedan! Dessutom har vi lagt till låtarna i vår spellista On Replay med all musik som går varmast i våra hörlurar för tillfället!


Green Juice – A$AP Ferg feat. Pharrell

I september förra året släppte A$AP Ferg musikvideon till låten Dennis Rodman. I videon, regisserad av Frank och Ivanna Borin, såg vi A$AP Ferg häva i sig en röd dryck på en basketplan och förvandlas till en blodröd tjur med piercingar. Specialeffekterna var på maxad nivå och återigen har A$AP Ferg landat i visuella banor. För sin nya singel Green Juice har han sammanstrålat med regissören Valentin Petit och levererat ögongodis – inspirerat av 1999 års kultklassiker The Matrix.

Kameran rör sig genom risiga lägenhetsbyggnader, ut genom fönstret, ut på innerstadsgatorna och ned i tunnelbanesystemet. Miljön glitchar mellan det normala och det gröna, digitala skimret. Människor förvandlas till orörliga statyetter och alla ljuskällor pulserar med en grön nyans. Det här är en video för alla de som älskar svepande kamerarörelser, specialeffektsporr och såklart – The Matrix.

Robin Andersson


Arbete och Fritid – Levande Död

Musikvideon är idag i ett lite lustigt limbo mellan succéformat och irrelevant 1900-talspåfund vilket ger artister en frihet att göra lite vad som helst. I ena änden av konstformens spektrum har vi till exempel video-eposet Montero av Lil Nas X som svämmar över av dramatik och maximalistiska CGI-effekter och i andra änden Levande Döds nya musikvideo till låten Arbete & Fritid

En kamera, ett band och ett bord på en gräsplätt. Enkelt och effektivt. Låten skulle stilmässigt kunna beskrivas som någon slags countryprogg och beskriver den gråa tillvaron med ett provisionsjobb och längtan efter en slags lyx och trygghet man aldrig riktigt kan uppnå. I videon skildras just den här lyxen då bandet vältrar sig i bubbel, ostron och prinsesstårta. Kalaset står uppdukat utomhus och scener från festandet varvas med närbilder av bandmedlemmarna mot en trävägg och den enkla filmningen ger det hela en melankolisk och skev känsla. Kontraster har kraft och när en flaska bubbel vaskas till ekot av texten “ensam och helt körd / jobbar på Telia” klickar det perfekt.

Fanny Betnér


Start Walking – Tove Styrke

Tove Styrke gör inte bara en otrolig 80-talshommage på den nya singeln Start Walking den tillhörande musikvideon är även en hyllning till ett av Sveriges utdöende kulturfenomen: dansband. En idé som grundar sig i att hennes pappa spelade i dansbandet Max Fenders på 70-talet. Tove Styrke ger oss folkparksaura deluxe, och en härlig inblick i en möjlig verklighet för våra kära dansbandskungar som turnerade land och rike. 

Låttexten skvallrar om en inneboende frustration över ett plågsamt hopplöst förhållande som borde avslutats för längesen, en frustration som tar sig i uttryck i att Tove sjunger så det ryker om det. Bokstavligen. Den magiska sista minuten gör att 80-talstrenden inte riiiktigt känns helt död än.

Theo Hafström


Time To Fall – Enfant Sauvage

Franska musikern och regissören Guillaume Alric är mest känd för musikprojektet The Blaze, som han ihop med sin kusin Jonathan Alric startade 2016. Nu har han, som ett soloprojekt, börjat skapa under namnet Enfant Sauvage och nyligen släppt musikvideon till låten Time To Fall.  Den inleds med en aprikosfärgad himmel och ödslig motorväg, och en kvinna skriker lyckligt hängandes ut genom bilfönstret. Musiken trappas upp och vi rör oss med karaktärerna i videon. Den dunkande basen och scenerna som visas gör så att en känsla av eufori sprider sig genom kroppen. Alric lyckas fånga och återskapa stunder på ett så genuint sätt att man verkligen blir drabbad. Vi hamnar på en fest där dansen känns organisk, ett bråk bryter ut. Ilskan är rå, skrikandet och hur de sliter i varandra; det känns som att man är på festen. 

Allt uttrycks utan ord då texten i låten bara är en upprepande, ekande fras. Det finns så otroligt mycket känsla och nerv i den här videon. Allt känns så genomtänkt, fast på ett sätt som inte blir artificiellt. Dansen, ljuset, platserna, kläderna; det blir så jävla klockrent. En otroligt filmisk video som tar enkla medel, gör magi, och lämnar pulsen på högvarv.

Allis Berglund


Santé – Stromae

En av den franskspråkiga musikens stora profiler är äntligen tillbaka. Samhällsskildrande Stromae sätter återigen narrativet i centrum och har med Santé skapat en hyllning till de som sällan hyllas. En fest för de som gör andras fester möjliga. Det är fuldans, det är på gränsen till orytmiska rytmer, och det är verklighetsnära. Men framför allt: det är Stromae, en konceptuell konstnär i sin fullaste prakt som äntligen är i upptakten av sitt efterlängtade tredje album.

Theo Hafström


Valentine – Snail Mail

Lindsey Jordan, eller Snail Mail som vi känner henne som, fullkomligt sparkade in dörren för sitt andra album med singeln Valentine. Inte nog med att låten hade en golvande 00-talsrefräng som hette duga utan låten packeterades även med en musikvideo som minst sagt drog till sig uppmärksamhet.

Här presenteras vi för den lite småflirtiga renässansvideon, som funkar utmärkt till textrader som “let’s go be alone, where no one can see us, honey”. Bara för att sedan kastas in i ett svartsjukedrama fyllt av mord, gore och… kannibalism (eller hur man nu vill beskriva akten av att bada i blod). Det här är A och O i hur man chockar sin publik och man kan inte göra mer än att lyfta på hatten till ett strålande resultat.

Gustav Stjernkvist


I’m Just Mad (Bitch) – Seinabo Sey

I musikvideon till I’m Just Mad (Bitch) bjuds vi på ett relationsdrama i kortfilmsformat. Med Gustaf Skarsgård och Seinabo Sey framför kameran och Stockholmsregissören Nim Kyoung Ran bakom, träder vi in i en atmosfärisk miljö i varm färgskala. Stämningen är stilla men laddad och ett pars sista, plågsamma ögonblick äger rum samtidigt som gamla deras minnen ihop dyker upp i periferin. Det är sorgligt, visst, men det vilar också ett slags vilsam beslutsamhet över uppbrottet. Tagnignarna är snygga på ett subtilt, enkelt sätt och passar perfekt till den avskalade, melodiska låten, vilket skapar en musikvideo perfekt att sjunka ner i.

Daria Spitza


Overslept – Faye Webster feat. mei ehara

Slöheten av att försova sig gestaltas i Faye Websters senaste musikvideo Overslept där hon och mei ehara gäspande vandrar runt i varsina hem, men inte verkar de ha bråttom någonstans. Tvärtom. De båda strosar mållöst från sängen till köksstolen, sen vidare till badrumsspegeln för att borsta tänderna, endast för att sedan gå och lägga sig igen. Färgglada illustrationer av Harriet Yakub bidrar med lite glädje åt den svartvita och utmattade estetiken: en blå hund med tre ögon ligger och sträcker sig i Fayes säng och en gul delfin simmar fram och hälsar på Mei. Det gör det hela mer gulligt och underhållande.

Konceptet fångar den slappa skönheten som stundtals finner sin väg in i den stressiga kalendern. Ögonblick där det faktiskt känns som att klockan tickar långsammare: som en varm sommardag där man kan sova till 10:00, gå upp och vandra runt i sin lägenhet och av ren tristess hitta tillbaka till sängen som är lite svalare efter sovrumsfläktens kalla vind. Ibland kan det vara skönt att slippa stressa och bara få göra ingenting, något som videon till Overslept förkroppsligar.

David Brignoli


Neon Peach – Snoh Aalegra feat. Tyler, The Creator

Drömduon Snoh Aalegra och Tyler the Creator har släppt sin första musikvideo tillsammans till låten Neon Peach, från Snohs senaste album Temporary Highs and Violet Skies. Med scener som slänger in en i klassiska 90-talsomgivningar och snygga filmvinklar regisserad av I.P.W., får vi se deras kemi i vad som känns som en fejkad Las Vegas-miljö. Det är ett nöje att se hur lekfullheten som videon utstrålar och det bidrar klart till låtens skojfriska natur.

Nardos Tekle


simple times Kacey Musgraves

Den nya generationens countrystjärna Kacey Musgraves filmatiserar de gamla goda tiderna i musikvideon till simple times. Estetiken påminner om en moderniserad och polerad version av 00-talets excentriska mode, och refererar till klassiska chick flicks från samma tid. När att vara snygg i köpcentrum var det enda som behövde betyda något. Videon tar ganska snabbt en oväntad vändning, och ger låtens oskyldiga tematik en absurd, men underhållande kontrast. Vem saknar inte de gamla goda tiderna när man drog på sig en diamantluva och rånade butiker på bröllopsklänningar?

Theo Hafström