Analys av festivalåret 2020 — detta vet vi hittills

Det är med en ledsen min jag tyvärr måste säga att festivalsäsongen 2020 INTE står framför dörren. Vi är, om vi ska vara helt ärliga, så långt ifrån den man kan komma. Men i dessa kalla vintermånader, då det inte längre är socialt accepterat att dricka glögg och käka 7-elevens lussebullar (fast jag vet att ni kommer göra det ändå, era sjuka jävlar) sköljer ett stort vemod över Sveriges befolkning. En avsaknad av campingstolar, solstekt sunk-öl, trasiga tält från Biltema och friheten att vara *host, host*… ”salongsberusad” i nästan en vecka. All ens vakna tid verkar gå åt till att sakna festivalsommaren och de ständiga frågorna: ”Vart ska jag egentligen ta vägen?”, ”Vart ska alla andra?”, ”Vilka artister bör jag inte missa?”, ”Kommer XXX-festivalen vara lika bra i år som förra året?”

Jag kan inte besvara de två första frågorna men däremot kan jag försöka att besvara de två senare. Här kommer den enda analysen ni behöver av allt det som vi hittills vet om det svenska festivalåret 2020

Lollapalooza Stockholm

26 – 28 juni

Bekräftade artister: Pearl Jam, Post Malone, The Killers, Kendrick Lamar, Zara Larsson, Ellie Goulding, Camilla Cabello m.fl.

Analys: Lolla verkar, precis som förra året, ha som mål att göra alla, exakt ALLA, nöjda. Och här finns något för var och en — det ska de ändå ha. Men att göra en total Bråvalla och ge alla sina pengar till ett bokningsbolag för att de sedan ska slänga fram en offert med de allra mest streamade artisterna i Norden gör väldigt lite för festivalkänslan. Det är ett starkt startfält men, om jag ska vara ärlig, också ett ganska tråkigt.

Det finns verkligen inte så mycket intressant att plocka ut från spelschemat. Samtliga headliners (som för övrigt bara är män) samt större delen av den resterande artiskskaran kommer att spela på flera olika festivaler i sommar och det erbjuds knappt något mer spännande.

Varför ska jag dit?

 • För att flera av dina kompisar ska spela bingo i akter de typ vill se enbart för att kunna säga att de har sett dem, plus kanske någon enstaka de verkligen vill se, och du inte vill sitta hemma och se hur kul de har när de dricker cava i en överprisad våningssäng på ett hostell
 • Du vill av nån anledning själv spela en sådan bingo

Way out West

13 – 15 augusti

Bekräftade artister: Bon Iver, The Tallest Man on Earth, Khalid, Bikini Kill, The Black Madonna, Boy Pablo m.fl.

Analys: WoW har alltid varit duktiga på att erbjuda spännande akter och i år kommer inte vara något undantag. Det finns mycket intressant på menyn, men målgruppen verkar nu vara musiknördar. Kanske är det för att stoppa gentrifieringen och den influencervåg som de senaste åren har terroriserat festivalen (vild spekulation). För att denna lineup ska gå runt och för att Way out West ska bli så hyllat som tidigare behövs det fler etablerade liveakter — säkra kort som man sedan innan bara vet kommer leverera. Säkra kort som, oavsett hur exklusiva bokningar festivalen lyckats med just det året, fortfarande kommer vara den artist man upplever som allra bäst.

Varför ska jag dit?

 • Du älskar parkhäng 
 • Du bor i Göteborg och lider av extrem FOMO

Storsjöyran

31 juli – 1 augusti

Bekräftade artister: Lars Winnerbäck, Smith & Thell, Newkid, Trespassing

Analys: Än så länge har Yran endast släppt fyra artister, men vad man redan nu kan avläsa är att Storsjöyran, som tidigare var en av landets fetaste stadsfestivaler, nu mera är på väg att bli… en helt vanlig stadsfestival. Dock bör man kanske inte vara så snabb att döma stadsjippot så här tidigt — vid den här tiden förra året hade Storsjöyran i princip endast släppt Tjuvjakt men spelschemat fylldes därefter på rejält.

Än så länge kan man inte se att något är ens i närheten så intressant som förra året. Det är inga små namn precis som presenterats men det genomgående temat verkar ha påverkats av ett par tusen arga brev från någon Britt Marie som tyckte att den skalliga killen i glasögon som endast sjöng om knark hade för hög bas.

Varför ska jag dit?

 • Du bor i Östersund, åker dit varje år och tänker inte ens tanken på att svika dina traditioner

Brännbollsyran

28 – 30 maj

Bekräftade artister: Martin Garrix, Lil Pump, Zara Larsson, Veronica Maggio m.fl.

Analys: Festivalen som egentligen inte skulle vara en festival är kanske det bästa landet Sverige har att erbjuda i år. Redan nu ser vi ett stjärnspäckat spelschema med super-headlinern Martin Garrix men också folkfavoriter som Maggio och Zara Larsson. En lineup som gör sig perfekt i Umeås kärna. Men vad som nog är Brännbollsyrans stora styrka är att det är en av få svenska festivaler som fortfarande erbjuder ett campingliv. 

Varför ska jag dit?

 • Du tycker inte att festivaler utan camping får klassas som festival
 • Du ska spela VM i brännboll

Bayside Festival

10 – 11 juli

Bekräftade artister: Kygo, Lil Tecca, Timbuktu och Damn, Norlie och KKV, Vigiland, Tjuvjakt m.fl.

Analys: Att just stadsfestivaler är någonting vi faktiskt har gott om i Sverige var nog inget man tänkte på när man förra året startade Bayside Festival i Helsingborg. När man hittat ett område så perfekt som Pixlapiren kan man dock tänka sig att det är svårt att låta bli. Förra årets upplaga blev en succé, även i festivaltäta södra Sverige, och väldigt lite tyder på att nästa år kommer bli till det sämre. Än så länge ser spelschemat ut som en helt godkänd stadsfestival. Definitivt inga artistsläpp som är värda en löpsedel, men där finns både akter som får fungera som headliners, mindre akter som exempelvis Snövit och Jelassi som som definitivt är värda en chans, men framför allt har det bokats säkra kort som bland annat Timbuktu, Vigiland och Tjuvjakt, som rent livemusikmässigt får festivalen att fungera.

Varför ska jag dit?

 • Du är aningen för alternativ för att hänga på Summer On eller nåt annat överklassjippo i Båstad
 • Du vill gå på minst en svensk festival men är av olika anledningar bara ledig 10-11 juli

Roskildefestivalen

27 juni – 4 juli

Bekräftade artister: Taylor Swift, Tyler the Creator, Thom Yorke, TLC, Mura Masa, Cage the Elephant m.fl.

Analys: Nordens absolut största festival firar 50 år men verkar än så länge inte slå på den stora trumman för den sakens skull. Inte för att det är någon större besvikelse då Roskilde i snart 50 år i rad fått MVG i musikfestival, och 2020 ser inte ut att bryta den trenden. Även om Roskildes första bokning för 2020 — Taylor Swift — satte frågetecken i mångas panna, kunde detta enkelt ses över på grund av festivalens mönster av att boka minst en större topplisteartist varje år. Och nu när Roskildes brittiska storebror, Glastonbury gjort samma sak till sitt 50-årsjubileum känns det ändå ganska tryggt. Utöver detta dragplåster kommer man även kunna bevittna några EXTREMT starka livaeakter, Thom Yorke, Tyler the Creator, Cage the Elephant… Här kan vi fortsätta i evigheter. Årets stora snackis är dock den amerikanske tjejgruppen TLC som gör sin absolut första spelning i Danmark.

Varför ska jag dit?

 • Du tycker precis som alla andra att Sveriges håller på att bli DDR i festivalkultur
 • Du har en vecka ledigt i schemat och väljer att spendera den på något vettigt, som att dricka Tuborg Grön.
 • Du älskar festivaler men kunde inte bry dig mindre om vilka som spelar utan vill bara festa i en vecka

Oyafestivalen

11 – 15 augusti

Bekräftade artister: Bon Iver, FKA Twigs, Aurora, Suede, Kvelertak, Bikini Kill m.fl.

Analys: Känns spelschemat bekant? Vårt kära grannland Norges största festival tar plats samtidigt som Way out West och verkar snylta åt sig de flesta av artisterna som WoW bokat. Men för att inte magistern ska se att man kopierat bänkkamratens prov, gäller det att variera sig i alla fall en aning. Och det har de gjort. De har till och med gjort det BRA!

Flera av luckorna Way out West lämnat i sitt spelschema har Oya lyckats fylla igen. Här finns flera väl etablerade liveakter som Kvelertak, Aurora och Suede. Kanske inte de mest omtalade artisterna i nuläget men däremot artister som troligtvis kommer att förgylla festivalupplevelsen.

Varför ska jag dit?

 • Du gillar Way out West men hatar Göteborg
 • Du tycker att Oslo är det nya Berlin
 • Du tycker det är fullt rimligt att betala 88 spänn för en kass jäkla festivalpilsner

*BONUS*

Dunderfestivalen

24 – 25 juli

Bekräftade artister: Inga, än så länge, men eftersom att det är ODZ som arrangerar festivalen kan man nog tänka sig att de också kommer att spela där.

Analys: Stockholmsgruppens egna festival går för första gången av stapeln 24 juli i Dragons Gate. På sitt facebookevenemagn beskrivs festivalen som ”den självklara mötesplatsen för den alternativa festivalbesökaren 2020 (…) och fyller tomrummet vi alla känt i festival-Sverige” och deras logga är en lila gubbe med rödsprängda ögon som ser lite väl nöjd ut med tillvaron.

Efter att Emmaboda till slut mötte ett grymt öde i polisens händer vill jag inte ens veta hur detta kommer sluta. Men de har rätt om en sak. Det finns ett tomrum i festival-Sverige som behöver fyllas och att starta denna typ av ickekommersiell och alternativ fest är precis vad som kan fylla det tomrummet.

Varför ska jag dit?

 • Du är polis och behöver pengar
 • Du fullkomligt avgudar allt som ODZ vidrör
 • Du har inte haft en vit månad sedan 2012