Foton: Donna Lee

Amadou & Mariam inviger Clandestinofestivalen med kärleksfyllda och dansanta toner

Det är första kvällen av årets Clandestinofestival, och på Filmstudion i Lindholmen börjar fler och fler ta skydd från det hällande regnet utanför. Folkskaran består av unga och gamla, alla på gott humör. Delvis är de tacksamma för taket över huvudet, men främst förväntansfulla inför kvällens första akt – inga mindre än Amadou & Mariam. Det musikaliska paret från Mali är snart 70 år gamla och turnerar ännu flitigt med sin blandning av pop, blues och traditionell malisk musik.

Jag undrar om de inte blivit trötta efter alla år, när bandet börjar ta plats på scenen. Med stora leenden börjar de spela en takt och bjuder in publiken till att komma närmre. Amadou och Mariam är båda blinda sedan länge, och förs på scen av en assistent, varpå publiken välkomnar dem med jubel. De står intill varandra med iförda matchande ljusblåa kläder och stiliga solglasögon. ”We are very happy to be with you tonight!” säger Amadou innan de sätter igång.

Regnet utanför är ett minne blott, Ta Promesses ökenblues gör stämningen i Filmstudion varm och kärleksfull, som en riktig sommarkväll. Hela stället gungar tillsammans, och folk håller om sina vänner och partners.

Duon fortsätter hålla stämningen på topp. Efter Batoma, och C’est Chaud står ingen stilla. Basisten dansar omkring på scenen och flirtar med publiken. Han är en äkta hypeman, och gestikulerar till publiken att ge duon så mycket kärlek som möjligt. Mariam låter ett leende skina igenom som ett svar på applåderna. Mellan låtarna pratar paret kort på franska och engelska, och tackar på svenska.

Det entusiastiska bandet och call-and-response-refrängerna gör spelningen otroligt engagerande. Efter en stund går Mariam av scenen, för att ta en paus verkar det som. Hennes frånvaro stoppar dock inte Amadou och bandet från att fortsätta. Publiken vill inte heller sluta dansa, så festen håller igång. Amadou bjuder på ett rivigt gitarrsolo, och på Dogons går keyboardisten ut på scenen och skuttar lyckligt omkring. När Mariam återvänder till scenen verkar hon faktiskt piggare, och kvällen når en höjdpunkt med den senaste singeln Mogolu. Återigen är det omöjligt att inte röra på höfterna.

”Now we want to sing all together!” säger paret och sjunger Je Pense à Toi – deras hit från ’98 som fortfarande är en favorit. Duons röst låter fortfarande lika bra som på originalet. Flera i publiken sjunger med på franska i refrängen, och jag ser flera par hålla om varandra. De följer upp låten med sin andra stora kärlekslåt, Sabali. Röda ljus lägger sig över scenen och Mariam lägger sin hand på Amadous axel. ”I love you baby, I love you baby! Repeterar hon mellan verserna till drömmiga syntar.

Innan spelningens slut lyckas de få stället att dansa igen. I Bofou Safou dansar Mariam på stället, och mot slutet bjuds det på slapbass, syntsolo och allsång. Till sist bugar bandet tillsammans, och Mariam tackar på så många språk hon kan. Efter oräkneliga år av turnerande har Amadou & Mariam bjudit på ännu en lyckad show, och en grym start på festivalen.